Soğuk hava romatizmayı tetikliyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Aralık 2012 16:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Medical Park Ordu Hastanesi Uzmanı Dr. Selma Atasü, "Soğuk havalarda romatizmal hastalıklar kendini iyiden iyiye hissettirmeye başlar. Çünkü soğuk havalar romatizmayı sever. Romatizma hastaları aşırı kilolalardan kaçınarak, hareketsiz yaşamdan uzak durarak ve kendilerini rahat hissedecekleri ortamlarda bulunarak bu durum ile başa çıkabilirler" dedi.

Romatizması olanların soğuk havalarda ağrılarını daha çok hissettiklerini belirten Medical Park Ordu Hastanesi Uzmanı Dr. Selma Atasü, kış aylarının gelmesiyle, soğukların kendini iyice hissettirmeye başladığı bu günlerde romatizmal hastalıklar hakkında açıklamada bulundu. Atasü; ''Soğuk hava romatizma nedeni değildir. Ancak romatizmal ağrılar soğukta daha belirgin olarak hissedilir. Bunun en önemli sebebi eklem içindeki sıvının akışkanlığının değişmesidir. Romatizma her mevsimde ortaya çıkabilir. Yağmurlu havayla romatizmal hastalıkların ortaya çıkması yada şiddetlenmesi gibi bir durum da yoktur. Hastaların bir bölümü yağmurlu havayla şikayetleri arasında bağlantı kurar. Ama yağmurla şiddetlenen romatizmal hastalıklar genellikle geçicidir ve basit ağrı kesicilere yanıt verirler. Ciddi romatizmal hastalıkların ağrısı da bazen hava değişimlerinden etkilenebilir. Havaların soğuması ile bazı romatizmaların ilk defa ortaya çıkması ya da mevcut romatizmanın ağırlaşması söz konusu olabilir. Bunun için romatizmal hastalıklara karşı önlemlerinizi alın. Romatizmal hastaların kendilerini iyi hissedecek şekilde iyi ısıtılmış ortamlarda bulunmaları, dışarıda ise özellikle eldiven ve atkı ile el eklemlerini ve boyun omurlarını soğuktan korumaları önemlidir. Ayakkabı seçiminde yumuşak tabanlı, ayağın ortopedik kavisini bozmayan ayakkabılar giyilmeli, çok yüksek topuklu ve babet ayakkabılardan kaçınılmalıdır. Romatizmadan korunmak mümkün olmamakla beraber; aşırı kilo alımı, hareketsiz yaşam, sigara kullanımı gibi faktörler ağrı ve eklem hareket kısıtlılığını artırmaktadır'' diye konuştu.

"TEDAVİDE ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ"

Romatizmal hastalıkların sıklıkla kas iskelet sistemini tutan, zamanında ve uygun şekilde tedavi edilmezse kalıcı hasarlara yol açabilen bir hastalık olduğuna vurgu yapan Uzm. Dr. Selma Atasü, "Kalıtsal özellikler birçok hastalıkta olduğu gibi romatizmal hastalıklarda da oldukça önem taşımaktadır. Bu hastalıkların gerçek sebepleri bilinmez; ancak genetik yatkınlık, bazı virüsler, sigara, dişeti iltihapları ve diğer birçok faktör çeşitli romatizmaların oluşumundan sorumlu tutulur. Romatizmayla mücadele edebilmek için mutlaka tıbbi yardım almak gerekmektedir. Romatizma hastalığında tedavinin başarılı olabilmesi için erken teşhis çok önemlidir. Erken teşhis için uzun bir tetkik süreci ve hastanın takip edilmesi gerekmektedir. Çünkü belirtiler, şikâyetin azaldığı dönemde veya arttığı dönemde değişiklik gösterebilir. Tedavi yöntemi kişiden kişiye değişmekte ve her hastaya farklı tedavi uygulanmaktadır. Kullanılan ilaçların yan etkileri rahatsız edici olabileceğinden bu sebeple romatizmal hastalıkların tedavisinde ilaçların yanı sıra, ilaç dışı yöntemler de önem kazanır. Beslenme, egzersiz ve yürüyüş programları, duruş eğitimi ve ergonomik önlemler bazı romatizmal hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde oldukça işe yarayabilmektedir. Fizik tedavi de, romatizma tedavisinde önemlidir. Bu sayede eklemlerin hareketleri düzeltilir, kaslar güçlendirilir ve ağrı azaltılır. Günlük işleri yapmak daha kolay hale gelir. Böylece hasta romatizmayla yaşamayı ve baş etmeyi öğrenmiş olur ''şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber