VIP vergi dairesi geliyor, 5 bin şirket Ankara'dan denetlenecek

Haber Giriş : 26 Ekim 2005 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de Kurumlar Vergisi'nin yüzde 90'ını 5 bin büyük şirketin ödediğine dikkat çeken Maliye, yeni bir birim kuruyor. Büyük şirketlerin bütün işlemleri Ankara'daki özel bir vergi dairesi tarafından yürütülecek. Bu sayede hem mükellefe kolaylık sağlanacak, hem de vergi kaçağı önlenecek.

Maliye Bakanlığı vergi toplamada karşılaştığı sıkıntıları aşmak ve kayıtdışılığı engellemek amacıyla önemli yenilikler getiriyor. Gelir İdaresi Başkanlığı çatısı altında Türkiye'nin en büyük 5 bin mükellefi için özel vergi dairesi kurulacak. Kapsam içine alınan mükellefler hesap uzmanları tarafından denetlenecek. ?Büyük Mükellefler Hizmeti Vergi Dairesi' adını alacak dairenin önümüzdeki yıl hizmet vermeye başlaması bekleniyor. Tahsil edilen Kurumlar Vergisi'nin yüzde 90'ını karşılayan mükellefler, kendileri için özel hazırlanan bu daire sayesinde ?can sıkıcı' işlemleri kolayca gerçekleştirebilecek. Gelir İdaresi de denetimi daha etkin ve kolay sağlayabilecek. Vergi gelirleri ve tahsilatın artırılması; hem 10 milyar dolar kredi içeren 3 yıllık Uluslararası Para Fonu (IMF) anlaşması, hem de AB ile müzakereler için büyük önem taşıyor.

Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunlarında yapılan değişiklikle basit-anlaşılabilir mevzuat ortaya koymayı hedefleyen Maliye, vergi gelirlerini artırmak için de kayıp ve kaçakla mücadeleyi etkin hale getiriyor. Toplam Kurumlar Vergisi mükellefi sayısı 600 bini geçen Türkiye'de toplanan verginin yüzde 90'ı 5 bin büyük firmadan elde ediliyor. Kalan yüzde 10'luk kısım ise sistemde ağırlığı oluşturan küçük ve orta ölçekli işletmelerden sağlanıyor. Vergide aslan payını ödeyen 5 bin mükellef için oluşturulan özel dairenin başına Gelir İdaresi'ne bağlı ?özel' bir yönetici getirilecek. Söz konusu şirketlerin daha sıkı incelenmesinin önemine değinen bir yetkili, ?Bunları kayıt altına aldığımız zaman, Türkiye ekonomisi de kayıt altına alınmış olur.? tespitinde bulunuyor.

Şirketlerin vergi defterlerini tutan mali müşavirler de, özel ofis fikrine sıcak bakıyor. Bu sayede mükellefin daha iyi hizmet alacağını belirten Mali Müşavir Mehmet Okkalı'ya göre getirilen denetim standardı vergi gelirlerinde yükselmeyi sağlayacak. Okkalı, ?Verginin büyük kısmını ödeyen bu şirketler kendilerine biraz daha çekidüzen verecek. Maliye'nin vergi tahsilatı bir miktar artacak.? diyor. Okkalı, yeni yapının ?uzman personel' üzerine inşa edilmesinin önemine dikkat çekiyor.

Öte yandan kayıp-kaçak mücadelesine ağırlık veren bakanlık, önceki yıllarda yapılan vergi ödemelerine göre sektör sektör ?risk' haritası hazırladı. Riskli sektörlerin tespitinde, vergi inceleme sonuçları ve analizi, makro ekonomik gelişmeler, sektör bazında elde edilen bilgi ve bulgular, vergi gelirlerine ilişkin istatistiklere dayalı trend analizi ve bölgesel gelişmişlik seviyesi gibi kriterler kullanıldı.

Eğlence mekanlarına yapılan ani baskınlar, dolmuşçular ile LPG dağıtım ve pazarlama şirketlerindeki incelemelerle gündeme gelen vergi teftişleri, kömür ithalatçıları ve toptan satıcıları, sigorta şirketleri, temizlik şirketleri, mağaza zincirleri, serbest bölgeler, tütün ve tütün mamulleri satış şirketleri, optikçiler, tıbbi cihaz firmaları ve özel dershaneler ile devam ediyor. Denetimlerde son iki yıl içinde sürekli olarak devreden KDV beyanında bulunan, son üç yıl içinde sürekli zarar gösteren, işini bıraktığı halde işi bırakma bildiriminde bulunmayan ve kira gelirini eksik ya da hiç beyan etmeyenler ilk olarak incelemeye alınıyor. Mülkünü kiraya veren yabancıların gelirlerinin yanı sıra kamu işletmelerinden ihraç kaydıyla mal alanlar, dahilde işleme ve geçici kabul rejimi kapsamındaki belge sahipleri, alkollü içki üretimi, ithalatı veya satışını yapanlar ile sahte belge düzenleyen firmalardan mal ve hizmet alanlar da mercek altında. Dört koldan denetime çıkan Maliye, bankalardaki gerçek ve tüzel kişilerin Hazine bonosu ve devlet tahvili gibi kâğıtlardan elde ettikleri gelirleri de kontrol ediyor. Bilindiği gibi bono ve tahvile yıl başından itibaren de yüzde 15 stopaj vergisi geliyor. Gerçek ve tüzel kişilerin bankalar ve diğer yollarla yaptıkları para transferlerine de bakan Maliye, sigorta şirketleri nezdindeki incelemelerini de sürdürüyor.

Mali müşavirler uygulamaya sıcak

Şirketlerin ödeyeceği vergi miktarını belirleyen defterleri tutan mali müşavirler, özel ofis fikrine sıcak bakıyor. Bu sayede mükellefin daha iyi hizmet alacağını belirten mali müşavir Mehmet Okkalı'ya göre getirilen denetim standardı vergi gelirlerinde yükselmeyi sağlayacak. Okkalı, "Verginin büyük kısmını sağlayan bu şirketler de kendilerine biraz daha çekidüzen verecek. Maliye'nin vergi tahsilatı bir miktar hızlanacak." tespitinde bulunuyor. Yeni yapının ?uzman personel' üzerine inşa edilmesinin önemine dikkat çeken Mehmet Okkalı, Ankara'daki Ostim ve Kavaklıdere Vergi dairelerini örnek gösteriyor. Söz konusu iki vergi dairesinin çalışmaları Ankara'dan ihracat yapan şirketler üzerinde yoğunlaşıyor. Yüksek ödeme yapan mükellefe özel büro uygulamasının vergi sorunlarının çözümüne önemli katkı sağlayacağını ifade eden mali müşavir İbrahim Balcıoğlu, tahsilat için üretimden satışa kadar uzanan iyi bir denetim ağı kurulmasının önemini vurguluyor. Balcıoğlu, bu sayede verginin önemli bölümünü karşılayan şirketlerin incelenmesinin vergi gelirlerindeki artışı beraberinde getireceğini de kaydediyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber