Dişlerinizle birlikte dilinizi de fırçalayın

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Aralık 2012 13:59, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kırıkkale'nin Sulakyurt ilçesinde ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nce Sağlık Meslek Lisesi ile Çok Programlı Lisenin öğretmen ve öğrencilerine yönelik Ağız ve Diş Sağlığı ile ilgili seminer düzenlendi.

Ortodonti Uzmanı Dr. Çağlar Sakin, dişlerin fırçalanması esnasında dilin de fırçalanarak ağız içinde komple bir temizlik yapılması gerektiğini, bu şekilde yeterli ağız hijyeninin sağlanabileceğini söyledi.

Sulakyurt Belediyesi'nin konferans salonunda düzenlenen seminere katılan Sağlık Meslek Lisesi ve Çok Programlı Lise öğrencilerinin ilgi ile dinledikleri seminerde, öğrenciler tarafından merak edilen çok sayıdaki soru da Dr. Sakin tarafından örnekler verilerek, sunum eşliğinde açıklandı.

Ortodonti Uzmanı Dr. Çağlar Sakin, ağzın vücudun giriş kapısı olduğunu, bu nedenle gerek genel vücut sağlığı gerekse estetik yönden diş sağlığının büyük önem taşıdığını vurguladı.

Ortodonti Uzmanı Dr. Sakin, ''Toplumumuzda ağız ve diş sağlığının istediğimiz düzeyde olması için özellikle çocuklarda ve gençlerde yani genç kuşakta tedbirimizi şimdiden almak zorundayız. Bu nedenle özellikle öğrencilerin bu tür organizasyonlarla bilinçlendirilmesine yönelik yapılan etkinliği takdirle karşılıyorum'' dedi.

Sakin, toplumda bireylerin daha sağlıklı bir ağız ve diş yapısına kavuşması için diş fırçalama ve ağız içinin temiz tutulmasına yönelik alışkanlıkların bir hayat boyu devam etmesi gerektiğinin önemine değinerek, ''Dişlerin korunması ve ağız içinin daha temiz ve bakımlı olması için dişlerin düzenli olarak ve doğru bir şekilde fırçalanması, fırçalama esnasında dilin de fırçalanarak ağız içinde tam bir temizlik sağlanması gerekir. Gün içinde alınan gıdalarla dişlerimiz kirlenmekte, diş aralarındaki artıklar nedeniyle ağız, mikrop yuvası haline gelmektedir. Çürümeyi hızlandırabilen şekerli ve asitli yiyecek ve içeceklerin de etkisiyle diş ömrü daha da kısalmaktadır." şeklinde konuştu

Günümüzde ortodontik tedavi ile çapraşık dişler ve doğru konumda olmayan, bozulmuş çene ilişkileri düzeltilebildiğini belirten Dr. Sakin, "Özellikle çocuklarda ve gençlerde erken dönemlerde diş ve çene yapısını bozan çapraşık dişlerin düzeltilebilmesi için bu hastaların en kısa sürede bir ortodonti uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca diş etlerinde kızarıklık ve kanama olan, dişlerde lekelenme ve diş taşı olan ağız yapısını da mutlaka görmemiz gerekir.

Daha güzel bir görünüme sahip olmak, kişisel iletişimde rahat gülümseyebilmek için diş sağlığımızın yerinde olması ise bireysel anlamda farklı bir önem taşımaktadır'' ifadelerini kullandı.

Ağız ve diş sağlığı açısından diş fırçalamanın önemine değinen Dr. Sakin, üzerinde nohut büyüklüğündeki macun miktarıyla ve ucuz, basit bir fırça ile özellikle de gece yatmadan önce doğru yöntem ve tekniklerle yapılan fırçalama sayesinde diş sağlığına kavuşabilme imkanına sahip olunabileceğini sözlerine ekledi.

Seminer, karşılıklı sohbet ve görüşme ile çeşitli soruların cevaplandırılmasının ardından son buldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber