Kışın girmesi ayakkabı tamircilerinin işini artırdı

Yozgat'ta, yok olmaya yüz tutmuş mesleklerden ayakkabı tamirciliği, kışın girmesiyle yeniden iş yoğunluğu yaşamaya başladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Aralık 2012 18:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlde Meydan Yeri'nde bir binanın zemin katında, küçücük atölyede ayakkabı tamirciliği yapan Yaşar Kaymaz (57), ayakkabı tamirciliğinin eskiden güzel bir meslek olduğunu, şimdilerde unutulmak üzere olan meslekler arasında olduğunu söyledi.

Kaymaz, "Eskiden ayakkabıya önem verilirdi. Ayakkabı yırtıldığı zaman vatandaş hemen getirir tamir ettirir, bir süre daha o ayakkabıyı kullanırdı. Şimdi durum öyle değil. Çin mallarının piyasaya girmesiyle ayakkabı tamircileri eski işlerini arar oldu. Çünkü bir ayakkabı yırtıldığı zaman vatandaş yaptırmak yerine ucuz 20-30 liralık ayakkabı alıp giyebiliyor. O alınan ucuz ayakkabı da zaten hem sağlık açısından sakıncalı hem de dayanıklılığı konusunda uzun ömürlü olmuyor. Yozgat'ta 15 yıl öncesine kadar 20'ye yakın ayakkabı tamircisi vardı. Şu an bu sayı 3 kişiyi geçmez. Gelişen çağa ayak uydurmak zorundayız. Babam zamanında, yırtık ayakkabıyı iple dikerdi. Şimdi öyle değil. Makineyle iki dakikada dikebiliyorsun. Teknoloji her şeyde çok ilerledi. Burada ayakkabı tamiratının yanı sıra ayakkabı imalatı da yapıyorum. Ayrıca, çanta, kemer ve diğer ihtiyaç gerektiren şeylerin de burada satışını yapıyorum." dedi.

Kışın girmesi ve yağışların başlamasıyla vatandaşlar geçen yıl giydikleri kışlık ayakkabıları tamir ettirmek için atölyeye getirdiklerini ifade eden Kaymaz, "Allah'a şükür işlerimiz bu aralar iyi. Genelde işlerimiz kışın iyi oluyor. Vatandaşımız, geçen sene giydiği kışlık ayakkabısını ufak tefek tamir gerektiren yerlerini bize yaptırarak giymeyi tercih ediyor. Şu sıralar işlerimizde yoğunluk var. Bu yoğunluğumuzun da kış boyunca devam edeceğini düşünüyorum." diye konuştu.

Kızının kışlık botlarını tamir için getirdiğini söyleyen Fatma Arslan, "Geçen yıl kızıma bot almıştım. Sadece kenarında biraz sökük var. Yenisini almaktansa tamir ettirmeyi daha uygun buldum. Çünkü kaliteli bir ayakkabıydı ve pahalı almıştım, o yüzden tamir ettirerek, bu yıl da kızım bu ayakkabıyı giyerek kışı çıkaracak." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber