'Baz istasyonlarının sağlığa olumsuz etkisini gösteren net kanıt yok'

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Aralık 2012 16:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Elektromanyetik Alanların Sağlık Etkilerini Değerlendirme Kurulu, baz istasyonlarının kansere yol açtığına dair ya da insan sağlığına olumsuz etkisini gösteren net bir kanıt bulunmadığını bildirdi. Bu alandaki çalışmaların daha çok cep telefonu üzerine yoğunlaştığına dikkat çeken kurul, burada da insan sağlığı üzerinde kanıtlanan sonuç bulunmadığına dikkati çekti.

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Prof. Dr. Nurullah Zengin, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Prof. Dr. Bülent Yalçın, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Ahmet Özet, Gazi Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Mustafa Benekli, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden Prof. Dr. Güven Çankaya, Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden Doç. Dr. Uğur Baysal ve Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Doç. Dr. Berna Öksüzoğlu'ndan oluşan Elektromanyetik Alanların Sağlık Etkilerini Değerlendirme Kurulu, baz istasyonları ile ilgili raporunu açıkladı.

Baz istasyonlarının günlük hayatta sıkça kullanılan mikrodalga fırınlar, kablosuz internet bağlantıları, bilgisayar, uydu ve antenler gibi elektromanyetik dalga yayan cihazlar olduğuna vurgu yapılan raporda, "2012 yılı verilerine göre ülkemizde baz istasyonu sayısı 78 bin olup pek çok Avrupa Birliği ülkesinden daha azdır. Örneğin 2010 yılı verilerine göre, baz istasyonu sayısı Almanya'da 140 bin, Fransa'da ise 100 bindir. 2012 yılı itibari ile mevcut bilimsel verilere göre baz istasyonlarının kansere yol açtığına dair ya da insan sağlığına olumsuz etkisini gösteren net bir kanıt bulunmamaktadır. Bu alandaki çalışmalar daha çok cep telefonları üzerine yoğunlaşmıştır. Ancak burada da insan sağlığı üzerinde kanıtlanan sonuçlar bulunmamakla birlikte temkinle yaklaşılmaktadır. Bu nedenle 2001 yılından itibaren vücut tarafından absorbe edilen elektromanyetik dalga miktarı birimi (Specific Absorption Rate [SAR]) Avrupa'da standart hale getirilmiştir." denildi.

Türkiye'de mevcut baz istasyonlarının Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) tarafından takip edildiği hatırlatılan raporda, "Baz istasyonlarında belirlenmiş güvenlik mesafesindeki cihaz başına düşen elektrik alanı sınır değeri 900 MHz için 10,26 V/m'yi, 1800 MHz için 15.1 V/m'yi geçemez. Bu değerler ICNIRP (Uluslararası İyonlaşmamış Radyasyondan Korunma Komisyonu) tarafından belirlenen ve tüm operatörler tarafından referans alınan dünya standardı olan 41,2 V/m'nin 4 kat daha düşük seviyesine denk gelmektedir. Bu konuda dünyadaki en etkin kurum konumunda olan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC)'ın 22 aktif üyesinden birisi olarak bu gelişmeleri Türkiye yakından takip etmektedir." denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber