Güzelbey:Kültür ve sanata yatırımla, Gaziantep'i dünya gündemine taşıdık

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, kültür ve sanata yatırım yaparak şehri dünya gündemine taşıdıklarını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Aralık 2012 17:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Güzelbey, "Biz uyuyan tarihi uyandırdık. Bu tarih şimdi dünyaya hitap ediyor." dedi.

Zeugma Mozaik Müzesi'nin detaylarını katıldığı bir televizyon programında anlatan Güzelbey, yeraltındaki saklı tarihi gün yüzüne çıkardıklarını ve bunun da takdir gördüğünü ifade etti. Geçit vermeyen Fırat Nehri'nin aslında geçiş noktalarından birisinin Zeugma olduğunu aktaran Güzelbey, "Burası bolluk ve bereket şehri olarak biliniyor. O dönemde insanlar zenginliklerini evlerine ve havuzlara yaptıkları mozaik heykelleri ile gösteriyorlarmış. Müzenin en değerli eserleri arasında Mars Heykeli ile Çingene Kız geliyor. Aslında bu zaman zaman tartışılıyor. Acaba gerçekten bu bir kız mıdır? Bazen bunun bir kız olmadığını ve Büyük İskender'in kendisi olduğunu ifade ediyorlar. Bu heykeli ilk toprak altında bulan arkeolog veya çalışan, "Ben bir Çingene kızı buldum? demiş ve Çingene kızı ismi de oradan kalmış, öyle söylenir." ifadelerini kullandı.

Dionysos'un Düğün Sahnesi mozaiğinin de önemli bir eser olduğunu dikkat çeken Güzelbey, bu mozaiğin yarısının 1997 yılında çalındığını belirtti. Başkan Güzelbey, kendilerinin de yarım kalan eksik bölümü sinevizyon ile yansıtarak izleyicilere sunduklarını aktardı. Güzelbey, Zeugma Mozaik Müzesi'nin kentin kültür ve sanat alanında kırılma noktası olduğunu vurgulayarak, "Biz burayı yapmaya karar verdiğimizde çok ciddi eleştiri aldık. "Gaziantep'in müzeye ihtiyacı yok. Belediye niye böyle işlerle uğraşıyor. Kentin ihtiyacı olan doğumevi yapsın.? diye eleştiriler aldık. Ama biz de onlara bu kentin geleceğinin kültürde olduğunu ve bu şehrin geleceğine talip olduğumuz söyledik. Biz kültür ve sanata yatırım yaptık ve Gaziantep'i dünya gündemine taşıdık." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber