Kış aylarında soba zehirlenmelerine dikkat

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Aralık 2012 16:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Yaşar Şen, kış aylarında soba zehirlenmelerinin arttığına dikkat çekerek, ?Ülkemizde her yıl onlarca insan soba veya şofben gazından zehirlenerek hayatını kaybediyor. Son günlerde hastanemize soba ya da şofben gazından zehirlenip gelen hasta sayısında belirgin bir artış oldu. Üzücü olayların yaşanmaması için vatandaşlarımızın bu konuda biraz daha dikkatli olması gerekmektedir? dedi.

Doç. Dr. Şen, ?Hastanemiz acil servislerine son bir hafta içinde çok sayıda çocuk ve erişkin soba zehirlenmesi ile başvurmak zorunda kaldı. Halk arasında soba zehirlenmesi olarak bilinen karbonmonoksit zehirlenmesi odun, gazyağı, doğalgaz ve kömür gibi organik yakıtların tam olarak yanmadığı zamanlarda ortaya çıkmaktadır. Bu tür zehirlenmeler genellikle gece geç saatlerde herkesin uykuda daldığı bir dönemde meydana gelmekte, olayın farkına varılmasında bir gecikme yaşandığı için maalesef üzücü sonuçlara neden olmaktadır? diye konuştu.

?ZEHİRLENME TÜM VÜCUDU ETKİLİYOR?

Karbonmonoksit gazının kişinin vücudunu hemen etkisi altına aldığını belirten Doç. Dr. Şen, ?Karbonmonoksit gazı insan vücuduna solunan hava ile girer girmez hemen kana geçmekte, kanda oksijeni taşıyan kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobin isimli maddeye bağlanmakta. Bunun sonucunda hücrelere gitmesi gereken oksijen azalmakta, olay devam ederse bir süre sonra hücrelerin ihtiyacı olan oksijen sağlanamadığı için vücudun tüm organları olumsuz yönde etkilenerek vücut iflas etmektedir? dedi.

RİSK GRUBUNA DİKKAT

Soba zehirlenmesinde hastanın sağlık durumunun maruz kalınan karbonmonoksit miktarı ile süresi, yaşı, metabolizması ve hastanın kullandığı ilaçlara göre değiştiğini belirten Doç. Dr. Şen, ?Karbonmonoksitten bütün insanlar az ya da çok etkilenir. Ancak hamile olan, 2 yaşın altındaki çocuklar, yaşlılar, kalp hastaları ve kan değeri düşük kişilerin bu durumdan etkilenme oranları daha fazladır? şeklinde konuştu.

"İLK MÜDAHALE ÇOK ÖNEMLİ"

Zehirlenme sırasında baş ağrısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, baş dönmesi, kulaklarda çınlama ve bulantı gibi belirtilerin olabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Şen, ?Bu durumlarda, kişi ilk önce temiz havaya çıkarılmalıdır. Ardından bilinci kapalı durumda olanlar, yan yatırılıp solunum yolu açılmalı ve geç kalmadan sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır? şeklinde uyarıda bulundu.

Doç. Dr. Şen, özellikle lodoslu havalarda gece yatarken sobanın söndürülmesinin zehirlenme riskini en aza indireceğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber