Develi'de çorak araziler kompostla ıslah edilecek

Kayseri'nin Develi ilçesinde çorak araziler kompost ile ıslah edilecek.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Aralık 2012 14:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi tarafından yürütülen çalışmalar fakültenin Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sancar Bulut ve öğrencileri Saray Çiftliği'ndeki kompost tesislerinde incelemede bulundu. Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Sancar Bulut, halk arasında özellikle gübre olarak isimlendirilen kompostun bu özelliği almıdğını dile getirerek, ?Kompost gübre değildir. Gübre toprağa bitkilerin gelişmesi için gerekli besin maddesi kazandırırken içerisine belli oranlarda azot, fosfor, potasyum ilave edilir. Kompost, toprağın yapısal düzenini sağlar. Elde edilen bu gübrenin tarım alanlarına yararı tüm yapay gübrelerden daha fazladır. Ayrıca ham maddesinin doğal nitelik taşıması nedeni ile tarımsal alanlarda üretilen ürünlerde yapay tat sorunu ortadan kaldıracaktır? dedi.

Bulut, kompost üretimi konusunda ayrıca şu bilgileri verdi: "Kompost yapılacak materyal bitkisel ve hayvansal kaynaklı tüm organik atıklardan hayvan yemi, yakacak, çiftlik gübresi gibi tüm atıklar. Yurt, okul, iş yerleri gibi toplu yemek yenilen yerler ve yemek fabrikalarından kaynaklanan mutfak atıkları toplanır. Orman ürünleri üreten işletmelerin talaş atıkları, gıda fabrikalarından çıkan konserve, dondurulmuş gıda, meyve atıkları temin edilir. Şehir kanalizasyon ve çöp atıkları, mutfak atıkları ayrı ayrı toplanarak çoğunluğu gözle görülmeyen canlıların, ortamın oksijenini kullanarak çöp içerisindeki organik maddeleri biyokimyasal yollarla ayrıştırması olayına kompostlaştırma denir Bu olayın gerçekleşebilmesi için çöp kütlesindeki su içeriğinin yüzde 45-60 dolaylarında olması gerekir."

İşletme sorumlusu Adnan Yürüktümen, Saray Tarım İşletmeleri olarak Develi ovasındaki çorak arazilerin verimli hale getirilmesinde kompostun katkılarını, zor işlenen toprakların havalandırılırken kolay işlenir hale gelmesi ve toprağın su tutma kabiliyetini arttırarak kurak mevsimlerde tuzlanmayı önlendiğini dile getirdi. Yürüktümen, kompostun olgunlaşması konusunda ise kahverengi siyah humuslu toprak görünümü ve kokusu alması, içerisinde bazı toprak canlılarının görünmesi ile anlaşılacağını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber