AA Haber Akademisi'nde ikinci dönem

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Aralık 2012 15:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anadolu Ajansı Haber Akademisi'nde ''Diplomasi Haberciliği'' ve ''Finans Haberciliği'' sertifika programları eğitimleri 2 Ocak'ta başlayacak.

Anadolu Ajansı'nın, 100. Yıl Vizyonu kapsamında yeni nesil gazeteci yetiştirmek amacıyla açacağı ''Diplomasi Haberciliği'' ve ''Finans Haberciliği'' sertifika programları eğitimleri, 2 Ocak 2013 Çarşamba günü başlayacak.

Anadolu Ajansı Haber Akademisi Koordinatörlüğünden yapılan açıklamaya göre, diplomasi ve finans haberciliği olarak iki başlıkta sürdürülecek eğitimlerde, katılımcılar toplam 420 saat eğitim görecek. Bunun, 172 saati pratik ve uygulama eğitimi olacak.

Eğitimin ilk ayında her iki sertifika programında da Haber Akademisi'nin ''Ajans Haberciliği'' temel eğitimi verilecek.

Bu kapsamda, katılımcıların 124 saati teorik, 16 saati uygulama toplam 140 saat alacakları dersler ''Yeni Medya, Özel Haber, Etkili İletişim, Fotoğraf (İzleme, İşleme, İletim), Görüntü (İzleme, İşleme, İletim), Haber Yazma Teknikleri, Etkin ve Hızlı Okuma, Kurum Kültürü, Haberde Hukuk Kriterleri, Röportaj Teknikleri ve uygulama eğitimleri ' olarak belirlendi.

İkinci ayda branş eğitimleri

Programın ikinci ayında ise branş eğitimleri başlayacak. Diplomasi eğitimi, Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi ve Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü'nün yetişmiş kadrolarıyla gerçekleştirilecek.

Diplomasi Haberciliği Sertifika Programı'nın ikinci ayında diplomasi muhabirliği branşına yönelik 160 saati teorik ve uygulama eğitimi alacaklar. 15 ayrı başlıkta verilecek dersler ise şunlardan oluşuyor:

Siyasi Tarih (Türkiye), Siyasi Tarih (Dünya), Uluslararası İlişkiler Teorisi, Diplomasi Muhabirinin Nitelikleri ve Çalışma Koşulları, Türkiye'nin Temel Dış Politika Konuları, Diplomasinin Uygulayıcıları, Diplomasi Uygulama Alanları, Ulusal/Uluslararası Dış Politika Kurumları-İşbirlikleri-İttifaklar, Diplomasi Dili, Kamu Diplomasisi, Operasyonel Kriz Yönetimi, Diplomasi (Haber İzleme/Yazım), Küreselleşme ve Dış Haberciliğin Dönüşümü, İngilizce Diplomasi Haber Yazım ve İzleme Kuralları, Performans Değerlendirme.

Finans Haberciliği Sertifika Programı'nda ise dersleri Maliye Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası, Türkiye İstatistik Kurumu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Sermaye Piyasası Kurumu, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın uzman kadroları, Anadolu Ajansı yöneticileri ve gazeteciler verecek.

Finans Haberciliği eğitiminin ikinci ayında verilecek dersler ise şunlardan oluşuyor:

''Mikro Ekonomi Haberciliği, Finans Habercisinin Nitelikleri ve Çalışma Koşulları, Finans ve Ekonomi Haber Kaynakları, Finans ve Ekonomi Haberi İzleme/Yazım Teknikleri, Veri Haberciliği, Borsa Haberciliği, Ulusal/Uluslararası Ekonomi ve Finans Kuruluşları Bürokrasi, Merkez Bankası, Finans ve Ekonomi Terimleri, Türkiye Finans Yönetimi (Kamu Finansmanı, Bankacılık, Sermaye ve Sigortacılık Sektörleri), Türkiye Ekonomisi, Küresel Ekonomi, Türkiye'de Maliye Politikaları, İngilizce Finans Haberciliği Yazım Teknikleri, Grafik ve Veri Eğitimi, Uygulama.''

Katılımcıların her adımı değerlendirilecek

Programın üçüncü ayında ise katılımcılar Genel Müdürlük haber birimleri, bölge ve büro müdürlüklerinde 128 saat uygulama eğitim görecekler.

Haber Akademisi Eğitim Sekreteryası, katılımcıların soru sormadan, haber yazma tekniklerine, sunuş yapmalarından projelerine kadar her adımlarını ölçecek, değerlendirecek ve analiz edecek.

Başarılılar Anadolu Ajansı'nda işe alınacak

Anadolu Ajansı'nın ihtiyaç duyduğu insan kaynağını karşılamak, yurt içi ve yurt dışı basın kuruluşlarına haberci yetiştirmek amacıyla kurulan Anadolu Ajansı Haber Akademisi Diplomasi Haberciliği ve Finans Haberciliği Sertifika Programları'na katılanlar, hafta içi her gün 09.00-17.00 saatleri arasında ders görecek, ayrıca ders sonrası sosyal etkinlikler düzenlenecek.

Eğitim boyunca katılımcılara İngilizce, Arapça ve Fransızca haber yazım kuralları anlatılarak uygulamalı haber yaptırılacak. Katılımcılar gördükleri teorik derslerden sınav olacak, uygulamada ise yazdıkları, araştırıp ürettikleri özel haber, çektikleri fotoğraf ve görüntü üzerinden not alacaklar.

Program sonunda öğrencilerin performansları çeşitli kriterler üzerinden değerlendirilerek başarılı olanlara sertifika verilecek.

Eğitimleri başarıyla tamamlayan katılımcılar Anadolu Ajansı'nda istihdam edilecek.

Rekor başvuru yapılmıştı

İki sertifika programı için toplam bin 402 başvuru yapıldı. Eğitimleri ve mesleki tecrübeleriyle ileri düzeydeki yabancı dil bilgileri değerlendirilerek, 200'ü aşkın başvuru sahibi mülakata davet edildi.

Mülakatlarda, başvuru sahiplerinin, yabancı dil seviyeleri, genel kültür, tercüme, pratik, haber yazımı, dış politika ve finans birikimleri değerlendirildi.

Diplomasi Eğitimine 33 Finans Eğitimi'ne ise 19 öğrenci katılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber