Türkiye'nin AB sürecinde eğitim faaliyetleri hız kazanıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Aralık 2012 11:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ali Öztürk

Türkiye'nin AB sürecinde eğitime yönelik yaptığı çalışmalar hız kazanırken, son 9 yılda 21 bin AB eğitim projesine 523 milyon avro destek verildi.

Türk Ulusal Ajansı'nın son 9 yılda 83 bin 314 hibe başvurusu aldığı belirtilirken, bunlardan 21 bin 93'üne toplamda 523 milyon avro hibe tahsis ettiği ve yaklaşık 300 bin Türk vatandaşının bu destekten yararlandığı bildirildi.

Yaklaşık 300 bin kişinin neredeyse hepsinin Avrupa ülkelerinde değişen sürelerle eğitim ve proje faaliyeti yapmasını sağlayan program kapsamında ayrıca 2004 yılından bu yana diğer Avrupa ülkelerinden yaklaşık 130 bin kişi Türkiye'deki eğitim ve gençlik kuruluşlarında faaliyetlere katıldı.

Türk Ulusal Ajansı Başkanı Musa Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, programların eğitim ve gençlik sektörüne katkı sunduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Avrupa Komisyonu ve tarafımızdan yapılan etki değerlendirme anket ve analizlerinde programların, yararlanıcı bireylerin kişisel ve mesleki gelişimlerine, yabancı dil becerilerine, istihdam edilebilirliklerine ve kültürler arası diyaloglarına; kurumsal düzeyde de her seviyeden eğitim ve gençlik kuruluşlarımızın veya bu alanda proje yapan her tür kurumumuzun uluslararası tecrübe edinmesine çok önemli katkıları olduğu tespit etmekteyiz. Programlarımızın ülkemizin insan kaynağının gelişmesine katkısı büyük."

-Destek nasıl sağlanıyor-

Başta Erasmus olmak üzere Avrupa'da 1987 yılından bu yana uygulanan eğitim programlarını Türkiye'de yürütmek amacıyla kurulan Türk Ulusal Ajansı, 2003 yılında Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) ilgili kuruluşu olarak kuruldu ve 2011 yılında Avrupa Birliği Bakanlığı'na bağlı olarak çalışmaya başladı. Avrupa Komisyonu'nun 2004 yılında imzaladığı Mutabakat Zaptı ile faaliyetlerine başlayan kurum, Türkiye'nin AB uyum sürecinde önemli adımlar attı.

Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Programları çatısı altında yer alan Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig ve Gençlik Programı ile her yaşta binlerce kişinin eğitim almasını ve yurtdışına gitmesine olanak sağlayan Türk Ulusal Ajansı, 1 haftadan 1 yıla kadar değişen sürelerle Avrupa'da eğitim, staj ve proje faaliyetleri gerçekleştiriyor.

Projeler için sağlanan hibe miktarı, program faaliyeti ve projelerin büyüklüğü ile süresine göre bin avro ile 500 bin Avro arasında değişiyor. Hibe bütçesinin yüzde 60'ı Avrupa Komisyonu tarafından karşılanırken, yüzde 40'ını Türkiye sağlıyor.

27 AB ülkesinin yanı sıra Türkiye, Hırvatistan, Norveç, İzlanda, Lihtenştayn ve İsviçre'nin katıldığı programlarda hibe başvuruları bireyler yerine daha çok kurum ve kuruluşlar tarafından yapılıyor. Türk Ulusal Ajansı da hibeleri bu çerçevede kurum ve kuruluşlara tahsis ederek sözleşme imzalıyor.

Yayıncı: Hüseyin Köşger

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber