Sosyal güvenlik açığı 5 hükümet eskitecek

Haber Giriş : 05 Kasım 2005 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti Milletvekili Büyükkaya, "Sosyal güvenlikte reform şart. Reformun tam uygulanması 25 yılı bulur. 5 hükümet eskitir" dedi

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi AK Parti Milletvekili Alaattin Büyükkaya, sosyal güvenlik kurumlarını tek çatı altında toplayacak olan reformun tam anlamı ile uygulanıp kara deliğin bitirilmesinin 25 yıla yayılacağını belirterek, "Bu iş en az 5 hükümete malolur" diye konuştu. Büyükkaya, sosyal güvenlik kanun taslağı konusunda şu noktalara dikkat çekti:

* Sosyal güvenlikte sadece bu yıl 22 milyar YTL açık var. Bu işler kanunun çıkması ile hemen halledilemez. En az 25 seneye ihtiyaç var.

* Reform yapılmazsa birkaç yıl sonra kimse maaş alamaz. Borçlanma ihtiyacı bu alana kayarsa bundan yatırımlar da olumsuz etkilenir. Bu da ekonomik büyümeyi olumsuz etkiler.

* Yeni uygulama ile kazanılmış haklar açısından kimse zarara uğramayacak. Ancak açıktan ödeme ve yaş konusunda tartışmaların olacağını tahmin ediyorum.

* Yaşın yükseltilmesinin emeklilik ödeneklerini düşüreceği iddia ediliyor. Sendikalar da yaş konusuna takıldı. Sistemin bundan sonra da aynı şekilde gitmesini isteyenler var.

* Tasarıda uyum noktasında bazı hükümler gelebilir. Emeklilik oranlarında düzenlemeler yapılabilir. Yaş konusunda da düzenlemeye gidilebilir. Aylık bağlama oranının 2016 yılında sonra yüzde 2'ye düşürülmesi konusu doğru değil.

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber