İl MEM'ler, norm fazlası yöneticileri atamadan sınavlı atama yapmamalı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Ocak 2013 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Birçok il milli eğitim müdürlüğünün boş yöneticilik kadrolarına sınavlı atama için duyuruya çıktığını görmekteyiz.

Fakat 6287 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına dair Kanun ve Kanunun uygulanmasına ilişkin Bakanlık emirlerinde yer alan çalışmalar neticesinde ilköğretim okulları ilkokula, ortaokula/imam hatip ortaokuluna dönüştürülmüşlerdir.

Bu dönüştürmeler sonucunda ortaya çıkan norm kadro fazlası okul yöneticileri boş kadrolara yerleştirilmeden sınavlı atama yapılması yanlış bir uygulama olacaktır.

Çünkü; 10/08/1999 tarih ve 23782 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Ve Kurumların Yönetici Ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin ?Temel İlkeler? başlıklı, 5. maddesinde, ? Bu Yönetmelikte düzenlenen esas ve usullerin belirlenmesinde;

a) Okul ve kurumlarda yönetim, eğitim ve öğretim hizmetlerinin gerekli ve yeterli personelce yürütülmesi,


*Mahkeme, norm fazlası öğretmenin atama işlemini iptal etti

*Norm kadro fazlası stajyer öğretmenlerin görev yeri değiştirilebilir mi?


b) Personel boyutunda atıl kapasite yaratılmaması, var olan atıl kapasitenin ihtiyaç duyulan okul ve kurumlara yönlendirilmesine zemin oluşturarak verimliliğe dönüştürülmesi, temel ilke olarak dikkate alınmıştır.? hükümleri bulunmaktadır.

Kapatılan, dönüştürülen ve birleştirilen eğitim kurumu yöneticileri ile ilgili yapılacak işlemler nelerdir?

Kapatılan, dönüştürülen ve birleştirilen eğitim kurumu yöneticileri ile ilgili yapılacak işlemler 13.08.2009 Tarihli Ve 27318 Sayılı Resmî Gazete'de Yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğinin ?Kapatılan, dönüştürülen ve birleştirilen eğitim kurumu yöneticilerinin atamaları? başlıklı 26. maddesindeki; ?(1) Bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde;

a) Birleştirilme yolu ile oluşan eğitim kurumu yöneticiliklerine, birleştirilen eğitim kurumu yöneticilerinden başvuruda bulunanlar arasından bu Yönetmelik ekinde yer alan Ek?2 Yönetici Değerlendirme Formuna göre yapılacak değerlendirme sonuçlarına göre en yüksek puan alan yöneticilerin ataması yapılır.

b) Dönüştürülme yoluyla oluşan eğitim kurumu yöneticiliklerine, önceki kurum yöneticilerinin norm kadro imkânları ölçüsünde atamaları yapılır. Dönüşen eğitim kurumunun yönetici norm kadrosunun mevcut yöneticiden az olması durumunda ise bu Yönetmelik eki Ek?2 Yönetici Değerlendirme Formuna göre yapılacak değerlendirme sonuçlarına göre en yüksek puan alan yöneticilerin ataması yapılır.

c) Kapatılan eğitim kurumlarının yöneticileri, istek ve ihtiyaç birlikte değerlendirilerek uygun görülecek eğitim kurumu yöneticiliklerine öncelikle atanırlar.

(2) Bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen hükümlere göre atanamayan yöneticiler, istekleri de dikkate alınarak, varsa durumlarına uygun ihtiyaç bulunan bir başka eğitim kurumu yöneticiliklerine, durumlarına uygun boş eğitim kurumu yöneticiliği bulunmaması hâlinde ise istekleri de dikkate alınarak kendi okullarına ya da ihtiyaç bulunan bir başka eğitim kurumuna öğretmen olarak atanırlar.

(3) (Ek üçüncü fıkra: 09.08.2011/28020 RG) Bu maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamında ataması yapılan yöneticilerden daha sonra farklı kurumlara ya da yönetim kademelerine atanmak isteyenler ile herhangi bir nedenle görev yeri değiştirilmesi gereken yöneticilerin 7 nci ve 8 inci maddedeki şartları taşımaları gerekir.? hükümlerine göre yapılmaktadır.

Yönetmeliğin ?Kapatılan, dönüştürülen ve birleştirilen eğitim kurumu yöneticilerinin atamaları? başlıklı 26. maddesi (a) ve (b) bendinde ?birleştirilen eğitim kurumu yöneticilerinden başvuruda bulunanlar arasından? ve ?önceki kurum yöneticilerinin norm kadro imkânları ölçüsünde atamaları yapılır.? hükümlerine göre alanı ne olursa olsun okul yöneticileri norm kadrolar ile ilişkilendirileceklerdir.

Yönetmeliğin ?ataması yapılan yöneticilerden daha sonra farklı kurumlara ya da yönetim kademelerine atanmak isteyenler? hükmü ile ilköğretim okulunun ortaokula dönüştürülmesi ile bu okula branşlarına bakılmadan atanan ilköğretim okulunun yöneticilerinden daha sonra farklı kurumlara ya da yönetim kademelerine atanmak isteyenler ile herhangi bir nedenle görev yeri değiştirilmesi gereken yöneticilerin yönetmeliğin 7. ve 8. maddelerindeki şartları taşımaları gerektiği belirtilmektedir.

Fakat öğrenci sayılarının yetersizliği sebebiyle norm kadro ile ilişkilendirilmeyen okul yöneticileri bulunmaktadır. Bu yöneticiler norm kadro fazlası okul yöneticileri konumundadır.

Kimlerin norm kadro fazlası olması gerektiği Yönetici ve Öğretmenlerin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğinin ?Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliği? başlıklı, 18. maddesi 2. fıkrasındaki; ?Ancak, bu Yönetmelikte belirtilen kriterler çerçevesinde herhangi bir şekilde okul ve kurumların mevcut yönetici ve öğretmen norm kadro sayılarının azalması halinde norm fazlası yönetici ve öğretmenlerin belirlenmesi işlemleri, ilgili atama ve yer değiştirme yönetmeliğine göre yapılır.? hükümlerine göre belirlenir.

Okul Yöneticilerinden Kimlerin Norm Kadro Fazlası Olması Gerektiği Yöneticilerin Atama Ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğinde Belirtilir.

Yönetici ve Öğretmenlerin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğinin ?Okul ve Kurumların Norm Kadro Sayılarının Değişmesi? başlıklı, 18. maddesi 2. fıkrasının yöneticiler açısından atıfta bulunduğu yönetmelik Yöneticilerin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğidir.

Okul yöneticilerinin her hangi bir nedenle (istifa, görevden alınma, vs.) normunun belirlenmesinde 13.08.2009 tarih ve 27318 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin 27. ve 28. maddelerindeki hükümlerine göre değerlendirme yapılmaktadır.

Norm Kadro Fazlası Yönetici, EK?2 Yönetici Değerlendirme Formundaki Puana Göre Belirlenmektedir.

Yönetici Atama ve Yer Değiştirme yönetmeliğinin ?Yöneticilik görevinin sona ereceği hâller? başlıklı 27. maddesi ?(1) Eğitim kurumu yöneticilerinden;

a) Yurt dışında eğitim müşaviri, eğitim ataşesi, eğitim ataşe yardımcısı olarak atananlar ile Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu kararıyla görevlendirilenler ve uluslararası kuruluşlarda ya da yurtiçinde bir yıl ve daha fazla süreyle geçici veya sürekli olarak görevlendirilenlerin yöneticilikleri,

b) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108 inci maddesinin dördüncü fıkrası hükümleri çerçevesinde bir yıldan daha fazla süre ile aylıksız izin alanların yöneticilikleri,

c) 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun 18 inci maddesi kapsamında aylıksız izne ayrılanların yöneticilikleri

sona erer ve bu şekilde yöneticilikleri sona erenler daha sonra yeniden atama kapsamında duyurusu yapılan eğitim kurumu yöneticiliklerine atanmak üzere başvuruda bulunabilirler.

(2) Bu maddenin birinci fıkrası kapsamında yöneticilikleri sona erenlerden, bu durumları ortadan kalkanlar, daha önce ayrıldıkları eğitim kurumu yöneticiliği boş olması durumunda öncelikle bu eğitim kurumlarına, bunun mümkün olmaması durumunda, varsa ve istemeleri halinde il millî eğitim müdürlüklerince önerilecek bir eğitim kurumu yöneticiliğine, durumlarına uygun boş eğitim kurumu bulunmaması durumunda ise durumlarına uygun eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanırlar. Bu şekilde yönetici olarak atanamayanlar, bu Yönetmelik hükümlerine göre daha sonra duyurusu yapılan eğitim kurumu yöneticiliklerine atanmak üzere başvuruda bulunabilirler.

(3) İlgili mevzuatında belirtilen yöneticilik normuna esas ölçütler çerçevesinde yöneticilik norm kadrolarının tamamı ya da bir kısmı kaldırılan eğitim kurumlarında norm kadro fazlası durumunda olan yöneticiler bu Yönetmelik ekinde yer alan EK?2 Yönetici Değerlendirme Formu üzerinde yapılacak değerlendirmeye göre en az puan alandan başlanarak Bakanlıkça norm kadrolarının onaylandığı tarihten geçerli olmak üzere belirlenir. Norm kadro fazlası durumuna düşen yöneticiler, istek ve ihtiyaçları birlikte değerlendirilerek uygun görülecek eğitim kurumu yöneticiliklerine öncelikle atanırlar. Durumlarına uygun boş eğitim kurumu bulunmaması ya da kendilerine önerilen eğitim kurumlarına atanmak istemeyenlerin yöneticilikleri, Bakanlığın norm kadrolarını onayladığı tarihten itibaren iki yıl daha devam eder. Bu süre içerisinde boş yöneticilikler için yapılacak duyurulara başvuruda bulunabilirler. Ancak 18 inci maddenin beşinci fıkrası kapsamında yatılı kız öğrencisi bulunan eğitim kurumlarında kadın adaylara ayrılan müdür yardımcılığı norm kadrosu bu fıkra kapsamı dışındadır.

(4) Bu maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen 2 yıllık süre içerisinde ilgili mevzuatında belirtilen yöneticilik normuna esas ölçütler çerçevesinde görev yapmakta olduğu eğitim kurumunda durumuna uygun yöneticilik normunun artması ya da her hangi bir nedenle boş yönetici normu oluşması halinde norm kadro fazlası durumuna düşen yönetici bu kadroyla ilişkilendirilir. 2 yılın sonunda durumlarında herhangi bir değişiklik olmayan ve durumlarına uygun eğitim kurumu yöneticiliğine atanamayan yöneticiler, istekleri de dikkate alınarak durumlarına uygun eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanırlar.? hükümlerinde ve aynı yönetmeliğin ?Yöneticilik görevinden ayrılma? başlıklı 28. maddesi; ?(1) Eğitim kurumu yöneticileri, yöneticilik görevlerinden ayrılma isteğinde bulunabilirler.

(2) Yöneticilik görevlerinden kendi isteği ile ayrılanlar, bulundukları eğitim kurumunda branşlarında/alanlarında açık norm kadro olması ve istemeleri hâlinde bu eğitim kurumuna; istememeleri ya da açık norm kadro bulunmaması durumunda ise durumlarına uygun ihtiyaç bulunan bir eğitim kurumuna öğretmen olarak atanırlar.

(3) Yöneticilik görevlerinden;

a) Eş, sağlık, öğrenim durumu gibi özürler nedeniyle,

b) Alan değişikliği, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, güzel sanatlar ve spor liseleri ile bilim ve sanat merkezlerine öğretmen olarak atanmaları nedeniyle,

c) Norm kadro fazlası olması nedeniyle,

d) İl içi ve iller arası yer değiştirmeler nedeniyle

ayrılmış olanlar hariç olmak üzere, kendi istekleri ile ayrılmış olanlar bir yıl geçmeden yeniden yöneticilik görevine atanamazlar.? hükümlerinde yöneticiliği sona eren okul yöneticilerinin normu hakkında hükümler bulunmaktadır.

Kısacası; Norm kadro fazlası durumuna düşen yöneticiler istek ve ihtiyaçları birlikte değerlendirilerek uygun görülecek eğitim kurumu yöneticiliklerine öncelikle atanırlar. Durumlarına uygun boş eğitim kurumu bulunmaması ya da kendilerine önerilen eğitim kurumlarına atanmak istemeyenlerin yöneticilikleri, Bakanlığın norm kadrolarını onayladığı tarihten itibaren iki yıl daha devam etmektedir.

İstifa Eden Veya Herhangi Bir Nedenle Normu Düşen Okul Yöneticisinin Durumu

Yönetici Atama ve Yer Değiştirme yönetmeliğinin ?Yöneticilik görevinden ayrılma? başlıklı 28. maddesi hükümlerine göre; İstifa eden okul yöneticisi bulunduğu eğitim kurumunda branşında/alanında açık norm kadro olması ve istemeleri hâlinde bu eğitim kurumu ile ilişkilendirilirler

Okulda boş öğretmen norm kadrosu yoksa istifa eden veya herhangi bir nedenle normu düşen okul yöneticisi öğretmen normu ile ilişkilendirilemez bu yönetici hakkında Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin ?İl içi ve iller arası isteğe bağlı yer değiştirmeler? başlıklı 26. maddesi. 5. fıkrası ve ?İhtiyaç fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri? başlıklı 41. maddesi, hükümlerince işlemler gerçekleştirilir.

EK-2'i görmek için tıklayınız

MEB'de yöneticilik için, hizmet hesaplama programı için tıklayınız

Norm Kadro Fazlası Durumuna Düşen Okul Yöneticilerine Hangi İşlem Uygulanır

Yönetici Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin ?Yöneticilik görevinin sona ereceği hâller? başlıklı 27. maddesinin, 3. ve 4. fıkrasındaki hükümlerine göre; Norm kadro fazlası durumuna düşen yöneticiler, istek ve ihtiyaçları birlikte değerlendirilerek uygun görülecek eğitim kurumu yöneticiliklerine öncelikle atanırlar. Durumlarına uygun boş eğitim kurumu bulunmaması ya da kendilerine önerilen eğitim kurumlarına atanmak istemeyenlerin yöneticilikleri, Bakanlığın norm kadrolarını onayladığı tarihten itibaren iki yıl daha devam eder. Bu süre içerisinde boş yöneticilikler için yapılacak duyurulara başvuruda

bulunabilirler.

2 yıllık süre içerisinde ilgili mevzuatında belirtilen yöneticilik normuna esas ölçütler çerçevesinde görev yapmakta olduğu eğitim kurumunda durumuna uygun yöneticilik normunun artması ya da her hangi bir nedenle boş yönetici normu oluşması halinde norm kadro fazlası durumuna düşen yönetici bu kadroyla ilişkilendirilir. 2 yılın sonunda durumlarında herhangi bir değişiklik olmayan ve durumlarına uygun eğitim kurumu yöneticiliğine atanamayan yöneticiler, istekleri de dikkate alınarak durumlarına uygun eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanırlar.

2 Yıl Bekleme Hakkını Halen Kullanıyor Olan Norm Kadro Fazlası Okul Yöneticilerinin Durumu

Yönetici Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin ?Atama ve yer değiştirme dönemleri? başlıklı 23. maddesi 1. fıkrası, (b) bendindeki ? 21 inci madde kapsamındaki isteğe bağlı yer değiştirme suretiyle atamalar ve diğer atamalar mayıs ayında, gerçekleştirilir.? hükümleri gereğince diğer atamalar kapsamında Mayıs ayı içerisinde norm kadro fazlası durumuna düşen ve 2 yıl bekleme hakkını halen kullanıyor olan okul yöneticilerine boş yönetici kadroları duyuru yapılarak atamalar gerçekleştirilir. Bu durumu bazı İl Milli Eğitim Müdürlükleri uygular iken bazı İl Milli Eğitim Müdürlükleri ise farkında bile değillerdir.

2 yıl bekleme hakkı dolan ve bu süre zarfında hiçbir yere yönetici olarak atanamayan ve öğretmen olarak boş bir kadroya atanan eski yöneticiler ise Yönetici Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin ?İsteğe bağlı yer değiştirme suretiyle atamalar ve diğer atamalar? başlıklı 21. maddesi kapsamında yapılan duyuruya istinaden tekrar boş olan kadrolara başvurarak yeniden yönetici olarak atanabilirler.

İstifa Eden Yönetici Tekrar Atanabilmek İçin Bir Yıl Beklemek Zorundadır

Yönetici Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin yönetmeliğin ?Yöneticilik görevinden ayrılma? başlıklı 28. maddesi 3.fıkrasındaki hükümlere göre;

Yöneticilik görevlerinden;

a) Eş, sağlık, öğrenim durumu gibi özürler nedeniyle,

b) Alan değişikliği, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, güzel sanatlar ve spor liseleri ile bilim ve sanat merkezlerine öğretmen olarak atanmaları nedeniyle,

c) Norm kadro fazlası olması nedeniyle,

d) İl içi ve iller arası yer değiştirmeler nedeniyle

ayrılmış olanlar hiçbir süreye bağlı olmadan boş kadrolara atanabilmek için Yönetici Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin ?İsteğe bağlı yer değiştirme suretiyle atamalar ve diğer atamalar? başlıklı 21. maddesi kapsamında yapılan duyuruya istinaden tekrar boş olan kadrolara başvurarak yeniden yönetici olarak atanabilirler.

Fakat kendi istekleri ile ayrılmış olanlar (istifa edenler) bir yıl geçmeden yeniden yöneticilik görevine atanamazlar.

YİBO'lardaki Bayan Müdür Yardımcıların Norm Durumu

Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğinin ?Müdür yardımcılığı için duyuru ve atama? başlıklı 18.maddesi, 5. fıkrasındaki; ?Yatılı kız öğrencisi bulunan eğitim kurumlarının müdür yardımcılığı norm kadrosundan en az biri kadın adaylara ayrılarak, kadın adaylar arasından atama yapılır. Söz konusu kadroya başvuruda bulunan kadın aday olmaması durumunda bu kadroya atama yapılmaz.? hükümleri ve aynı yönetmeliğin ?Yöneticilik görevinin sona ereceği hâller? başlıklı 27. maddesi, 3. fıkrasındaki; ?Ancak 18 inci maddenin beşinci fıkrası kapsamında yatılı kız öğrencisi bulunan eğitim kurumlarında kadın adaylara ayrılan müdür yardımcılığı norm kadrosu bu fıkra kapsamı dışındadır.? şeklindeki hükümler nedeniyle YİBO'lardaki Bayan Müdür Yardımcıları hiçbir zaman norm kadro fazlası durumuna düşürülemezler.

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber