Ekonomide iyileşme var: Beyin göçü tersine döndü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Kasım 2005 07:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İnsan Kaynakları uzmanlarına göre, Türkiye'de iş imkanı bulamadığı için Avrupa ve ABD'ye giden okumuş genç nüfus geri dönüyor. Tersine beyin göçü özellikle ABD'de çalışan Türklerde daha yoğun...

Ekonominin iyileşmesiyle birlikte birçok sektörde eleman alımları artarken, yurtdışına beyin göçünün de tersine döndüğü bildirildi.

Beyin göçünde bir azalma olduğunu vurgulayan İnsan Kaynakları Yönetimi Derneği (İNKADE) Başkanı ve Prometheus Genel Müdürü Yücel Atış, "Aslında tersine bir beyin göçü başladı. Özellikle ABD'de çalışan Türkler geri dönüyor" dedi. Atış, AB'ye giriş sürecinde Türkiye'de yabancı yatırımların artmasının işsizliği azaltmada çok katkısı olacağını belirterek, şunları söyledi: "Özellikle beyaz yakalılarda iş alanları çok genişleyecek. İyi elemanları kapma rekabeti yaşanacak ve ücretlerin artması yönünde etki yaratacak. Hizmet sektörü talebi artacak, yeni meslek alanları oluşacak."

Ekonomideki iyileşmenin eleman alımlarına yansımaya başladığını belirten Yücel Atış, şöyle devam etti: "Özellikle inşaat ve dış ticaret alanları hareketli. Ayrıca bankacılık ve sigorta, finansman sektörü, hareketlenen yatırımlara bağlı olarak eleman alımını hızlandırdılar. Şirketler öncelikle satış ve pazarlama gibi hızlı paraya dönüşebilen fonksiyonlarda eleman alımında istekliler."

Ücretler henüz 2000 yılı rakamlarına ulaşamadı

İNKADE Başkanı Atış, bu yıl ne kadar kişinin işe yerleştiğine ilişkin olarak Aralık 2004 ile Temmuz 2005 karşılaştırmasını örnek vererek, "Şirketlerde eleman sayısında yaklaşık yüzde 15-18 aralığında bir beyaz yakalı eleman artışı oldu" dedi. Ücretlerin seviyesinin 2000 yılı rakamlarına henüz ulaşmadığına, bunda geçen 4 yılda düşük ücret artışlarının da bir etken olduğuna işaret eden Atış, ancak 2004'de üniversite mezunlarına en çok teklif edilen net rakam 600 milyon lirayken, bugün rakamın 800-850 milyon lira aralığında olduğunu söyledi. Atış, "Bir diğer önemli gelişme ise kilit pozisyonlardaki kişilere şirket değiştirmeleri için transfer ödemeleri tekrar başladı" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber