Polis cezalara bakmayacak...

Haber Giriş : 07 Kasım 2005 08:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Trafik Kanunu'nda yapılacak bir dizi düzenleme sayesinde, bir çok yenilik getirilirken, polisin yükü ciddi düzeyde hafifletiliyor. Kanun taslağına göre, belediyelere trafik cezası kesme yetkisi verilirken, trafik polislerinin artık maddi hasarlı kazalara bakmasına son verilecek. Ayrıca, araçlara hız sınırlayıcı cihaz tıkılması mecburiyeti getiriliyor. Okul ve yaya geçitlerinde kural ihlal edenler ile normal güzergahlarda kırmızı ışıkta geçen sürücülerin ehliyetine el konulacak. Ehliyetine el konulan sürücüler, bir süre sonra psikolojik eğitimden geçirilecek ve eğitimi başarmaları halinde ehliyetleri verilecek.

Cezalar belediyeden

Hazırlanan taslağa göre büyük şehir sınırları içinde Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 50.000'in üzerindeki diğer belediyelerde belediye trafik görevlileri, trafik suç ve ceza tutanağı düzenleyebilecek ve tahsilat yapabilecek. Belediyelerce tahsil edilen para cezaları belediye bütçesine gelir olarak kaydedilecek. Gelirin yüzde 40'ı ise, trafik hizmetlerinde kullanılmak üzere belediyenin bulunduğu il emniyet müdürlüğüne bırakılacak. Taslağa göre, şehirler arası çalışan araçlara ve yük araçlarına hız sınırlayıcı cihaz takılması mecburiyeti getiriliyor. Böylece şoför istese de hız limitlerinin üzerine çıkamayacak. Araçlarında taksimetre, hız sınırlayıcı cihaz, takoğraf bulundurmayan, kullanmayan, kullanılabilir durumda bulundurmayan veya bu cihazlarda kendisine ait sürücü belgesi kullanmayan sürücüler, 188 YTL para cezası ile cezalandırılacak. Cihazları bozuk imal edenler veya bozulmasına vasıta olanlar ile bu durumdaki cihazları kullanan araç sürücüleri ve işletenleri, üç aydan altı aya kadar hapis cezası ve 1904 TL'den 2859 YTL'ye kadar para cezası ile cezalandırılacak. Kurallara uymayanlar, eksiklikleri giderilinceye kadar trafikten men edilecek.

Kırmızıda geçenin ehliyeti alınacak

Alkollü araç kullanan sürücülere kesilen cezanın aynısı, kırmızı ışık ihlali yapanlar için de geçerli olacak. Taslağa göre, bir yıl içinde 5 kez kırmızı ışık kuralını ihlal eden sürücünün ehliyetine bir yıl süreyle el konulacak. Bir yıllık sürenin ardından, söz konusu sürücü psiko-teknik değerlendirmeden ve psikiyatri uzmanının muayenesinden geçirilecek. ?Sürücü belgesi almasına engel bir durum yok? raporunun ardından ehliyet, sahibine teslim edilecek.

Okul geçitlerine dikkat!

Yeni taslağa göre, yaya ve okul geçitlerinde işlenen trafik suçları ağır bir şekilde cezalandırılıyor. Yaya ve okul geçitlerinde geriye doğru beş yıl içerisinde asli kusurlu olarak yaralamalı trafik kazasına sebebiyet veren sürücülerin ehliyetlerine, birinci defasında üç ay, ikinci defasında altı ay, üçüncü defasında ise iki yıl süreyle el konulacak. Üçüncü defasında bu sürücüler ayrıca, sürücü davranışlarını geliştirme eğitimine tabi tutulacak ve eğitimi başarıyla tamamlayanların belgeleri süresi sonunda iade edilecek. Yaya ve okul geçitlerinde alkol ve aşırı hız nedeniyle trafik kazasına sebebiyet verenlerin sürücü belgeleri ise mahkeme kararıyla iki yıl süreyle geri alınacak. Bu sürücüler ayrıca sürücü davranışlarını geliştirme eğitimine tabi tutulacak ve eğitimi başarılı olanların belgeleri süresi sonunda iade edilecek.

Polis kazalara bakmayacak

Her yıl yaklaşık 400 bin maddi hasarlı trafik kazası meydana geliyor. Trafik polislerinin mesailerini büyük ölçüde alan maddi hasarlı kazalara artık polisler bakmayacak. Maddi hasarla sonuçlanan trafik kazalarının tespiti ve kusur değerlendirme işlemleri, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği veya yetki vereceği gerçek veya tüzel kişiler tarafından yerine getirilecek. Kazaya karışan taraflar arasında düzenlenecek tutanaklar veya formlar da, kaza tespit tutanağı yerine geçecek ve bunların değerlendirilmesi kazaya karışan araçların bağlı olduğu sigorta kuruluşlarınca yapılacak. Kazaya karışan sürücülerin kendi aralarında anlaşamamaları veya tutanak düzenlemekten kaçınmaları halinde, kazaya ilişkin tutanak sigorta birliği tarafından yetkilendirilen kişiler tarafından düzenlenecek. Bu kişiler kaza yerinde iz ve delil toplayabilecek ve sürücülerin alkol durumunu teknik cihazla tespit edebilecek.

Prime Time'da mecburi eğitim

Yayın organlarının kanuni olarak yayınlamak zorunda olduğu kültür-eğitim programlarının saati de bu taslağa göre netleştiriliyor. Ulusal, bölgesel, yerel radyo ve televizyonlar, 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun gereğince yapmak zorunda oldukları haftalık eğitim programlarının en az 30 dakikasını trafik eğitimi ile ilgili programlara ayırmak zorundalar. Bu tarz yayınların, herkesin uykuda olduğu gece yarısından sonraki saatlerde yayınlaması üzerine bu hüküm yeniden düzenleniyor. Yeni taslağa göre eğitim programları, günün 18.00-22.00 saatleri arasında yayınlanacak.

Türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber