Alpleri kıskandırıyor

Dünyanın önemli kayak merkezlerinden Palandöken Kayak Merkezi, son yıllarda yapılan yatırımlarla Alpleri bile kıskandırıyor

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 03 Ocak 2013 12:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları kapsamında 700 milyon lira harcanarak pistleri yenilenen Palandöken'de geçen yıl hizmete açılan beş yıldızlı Xanadu Oteli, Türkiye'nin ilk ve tek aydınlatmalı kayak pistleriyle dağa ayrı bir renk katıyor.

Erzurum'un güneyini bir yay gibi kuşatarak el ele tutuşan Dadaşları andıran Palandöken Dağı, 2011'de 25'incisi düzenlenen Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'na ev sahipliği yaparak uluslararası düzeyde ciddi bir sınavı geçti. Yapılan 700 milyon liralık yatırımla adeta ikinci baharını yaşayan Palandöken geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ilgi yüksek. Rusya, Ukrayna, İran, Hollanda ve Polonya'nın yanı sıra Türkiye'nin dört bir tarafından gelen yerli ve yabancı turistlerle oteller, Aralık ayından itibaren yüzde 100'lük doluluk oranını yakaladı.

AYDINLATMALI KAYAK PİSTİ

Kuraklık ve küresel ısınma dikkate alınarak geçtiğimiz yıllarda Palandöken'e 2 gölet ve her biri 40 bin Euro'dan 71'i sabit, 3'ü seyyar kar püskürtme sistemi yerleştirildi. Ancak Gençlik ve Spor Bakanlığına ait göletin dibindeki kaçak yüzünden su tutmaması nedeniyle, Palandöken'in doruklarındaki kar püskürtme sistemi çalıştırılamıyor. Kış oyunlarından sonra Palandöken'in 2 bin 120 rakımına yaklaşık 35 milyon Euro harcanarak yaptırılan ve 2012 yılında Türkiyedeki spor yatırımları oteli ödülünü alan Xanadu Oteli kendine ait 30 bin metreküp göleti biri kristal kar yapma özelliğine sahip toplam 32 adetten oluşan kar püskürtme sistemini geceleri çalıştırıp 8 kilometerelik aydınlatmalı kayak pistini bir metrenin üzerinde karla doldurunca, ilgiyi artırdı.

UÇAKTAN İNDİKTEN 15 DAKİKA SONRA KAYAK

Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) tarafından tescillenmiş iki kayak pisti, Palandöken'in madalyaları arasında önemli bir yer tutuyor. Toz karı, yakıcı güneşi ile ünlü Palandöken'in en büyük özelliği kent merkezine ve havalimanına çok yakın oluşu gösteriliyor. Uçaktan indikten 15 dakika sonra Palandöken'e çıkıyor ve kaymaya başlıyorsunuz.

UCSUZ BUCAKSIZ PİSTLER

Ejder Zirvesi, deniz seviyesinden 3 bin 176 metre yükseklikte. Erzurum merkezine karayoluyla 5 kilometre uzaklıktaki Palandöken'e çıkanlar, otomobillerini parka çekerek 2 bin 200 metreden itibaren mekanik tesislerden yararlanabiliyor. Dört kişilik kabinli gondol lift ve sandalyeli 7 telesiyej, 3 bin 125 metre yüksekliğe kadar kayakçıları taşıyor. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nce işletilen gondol lift ile telesiyejlerin günlük sınırsız kullanım ücreti bu yıl 30 lira. Tesis saat 08.00'den 16.30'a kadar açık. Palandöken'deki otellerin müşterileri ise para ödemeden tüm mekanik tesislerin hizmetlerinden yararlanıyor. Kış Oyunları sayesinde Palandöken'deki mekanik tesislerin uzunluğu 9 kilometreye, saatte taşıma kapasitesi 8 bin 180 kişiye ulaştı. Genişliği 60 metreyi bulan pistlerde yaklaşık 40 bin kişi aynı anda kayabiliyor. Snowboardcular ise Kış Oyunları nedeniyle yaptırılan biri atlama diğeri rampalı iki özel pistten yararlanıyor.

GÜNDÜZ KAYAK GECE EĞLENCE

Palandöken'in 3 bin 125 metresindeki Cafe Ejder'e çıkanlar, çoğunlukla profesyonel kayakçılar. TV kulesinin yakınından 2 bin 500 metredeki Cafe Panorama'ya uzanan 3 kilometrelik uluslararası 'Ejder Pisti' özgüveni olanlara hitap ediyor. Benzer özelliklere sahip kuzey pisti, 2 bin 900 rakımdan başlıyor, 4 kilometre uzunluğunda. Orta düzeyde kayanlara hitap eden güney pisti 2 bin 930 rakımda. Buradan eski Tekman yoluna geçip, parkuru alt istasyona kadar, yani 7 kilometreye uzatmak mümkün. En basit parkur 'Vadi Pisti'ni tercih edenler de 2 bin 650 rakımdan 2 kilometre kadar kayma olanağı buluyor. Uzun parkur arayanlar Ejder'den başlayan alt istasyona kadar 8 kilometreyi bulan 'Safari pisti'ni tercih ediyor.

Gündüz kayak yapılan Palandöken'de geceleri oteller müşterileri için meşaleli kayak gösterileri yapılıyor, mangalda sucuk ve sıcak şarap ikram ediliyor.

ALTERNATİF SPOR VE GÜVENLİK

Palandöken'de kayak ve snowboarda doyanlar kent merkezinde Kış Oyunları için yaptırılan paten salonları ya da Pasinler ila Aziziye ilçelerindeki termal kaplıcalarda havuz sefası öneriliyor. Geçmiş yıllarda birkaç kez çığ olayı yaşanan Palandöken Kayak Merkezi'nde iş artık şansa bırakılmıyor. Valilik kararıyla kurulan komisyon her sabah pistleri inceleyip, güvenli olup olmadığına karar veriyor. Palandöken'in dört bir tarafı 9'u sabit, 10'u hareketli toplam 19 kamerayla kesintisiz izleniyor.

Palandöken Dağı'nda Xanadu, Dedeman, Polat Renaissance, Palan Otel olmak üzere butik otel olarak Dedeman Ski Lodge ve Gençlik Hizmetleri Spor il Müdürlüğü'nün misafirhanesi bulunuyor. Dağda yer bulamayanlar 10 dakika uzaklıktaki kent merkezindeki otellerde konaklayabiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber