66 yaşındaki başombudsmana yargı karar verecek

Yaş haddini doldurduktan sonra Kamu Baş Denetçiliği görevine getirildiği ortaya çıkan Mehmet Nihat Ömeroğlu için son kararı Danıştay verecek.

Kaynak : Cumhuriyet
Haber Giriş : 14 Ocak 2013 08:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Ömeroğlu için kritik bir de örnek bulunuyor. Geçmişte RTÜK üyeliğine seçilen Özer Gürbüz'ün yaş haddini doldurduğu aynı şekilde ortaya çıkmış, dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Gürbüz'ün imzasının bulunduğu kararı geri çevirmiş, Danıştay da Gürbüz'ün devlet memuru niteliklerini taşımadığına karar vermişti.

Ömeroğlu'nun seçim işleminin iptali için Ankara İdare Mahkemesi'ne başvuran CHP'li Atilla Kart, Ömeroğlu'nun 1947 doğumlu olduğunu anımsatarak “65 yaşını doldurmuş olmaktan dolayı Yargıtay'daki görevinden emekli olmuş durumdadır” dedi. Ömeroğlu'nun seçilme işleminin iptali için Danıştay'ın önünde kritik bir de örnek bulunuyor. 2006 yılında RTÜK üyeliklerinin belirlenmesi için Meclis'te yapılan oylamada CHP üst kuruldaki kendi kontenjanı için Özer Gürbüz'ü aday göstermiş ve Gürbüz üyeliğe seçilmişti. Ancak Gürbüz'ün seçildiğinde yaş haddini doldurduğu ortaya çıkmıştı.

Tartışmalar sürerken RTÜK TRT Genel Müdürü seçimi için oylama yaparak bugünkü Genel Müdür İbrahim Şahin'in ismini Köşk'e göndermiş, Cumhurbaşkanı Sezer de Gürbüz'ün yaş haddini doldurduğu gerekçesiyle işlemi veto etmişti. Danıştay 5. Dairesi de Gürbüz'ün devlet memuru olma niteliklerini taşımadığına karar vermişti. Gürbüz, görevinden istifa etmek zorunda kalmıştı. Şimdi gözler, Gürbüz örneği ile birebir örtüşen ombudsman seçimi konusunda Danıştay'ın nasıl bir karar vereceğinde. Başbakan'ın hukukçu kurmayları da Ömeroğlu'nun seçiminin iptal edilebileceğini belirtiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber