MEB, 2013 Yılı Temel Eğitim Yapım Programı

2013 Yılı Temel Eğitim Yapım Programı Genelge Esaslarına göre yapım programlarının 15 Ocak 2013 tarihine kadar Başkanlığımıza gönderilmesi gerekmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Ocak 2013 14:49, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
MEB, 2013 Yılı Temel Eğitim Yapım Programı

T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

Sayı : 38473911/10.06/15964

Konu: 2013 Yılı Temel Eğitim Yapım Programı

GENELGE

2013/1

Yatırıma ayrılan sınırlı kaynakların, mahallince elde edilebilecek kaynakların ve her yıl giderek artan bütçe dışı imkânların daha da artırılmasına paralel olarak, eğitim hizmetlerinin etkili bir şekilde sunulması amacıyla 2013 yılı içerisinde amaç ve önceliklere uygun olarak mevcut proje stokunu azaltacak şekilde, devam eden projelerin eğitimin hizmetine verilmesi ve önemine göre yeni projelerin planlanması suretiyle eğitimde istenilen gelişmeler sağlanacaktır.

222 sayılı ilköğretim ve Eğitim Kanununun 76 ncı maddesinde, il özel idaresi bütçelerine bu Kanun hükümleri gereğince sağlanacak gelirler hariç olmak üzere, yıllık gelirlerinin en az %20'si oranında ilköğretim ödeneği ayrılması gerektiğinin hükme bağlandığı bilinmektedir. Bu hüküm gereğince 76 ncı maddede sayılan gelirler doğrudan ilköğretim ödeneğine ilave edilecek, ayrıca II Özel idaresi yıllık gelirinin en az %20'si oranında ödenek ayrılacak, bunun artırılması için de çaba sarf edilecektir.

Diğer taraftan 222 sayılı Kanuna 6287 sayılı Kanunla eklenen ek 4 üncü maddeye göre, 76 ncı maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre elde edilen gelirler, il özel idarelerince, ortaöğretim kurumlarının arsa temini, binalarının yapım, bakım ve onarımı ile diğer ihtiyaçlarının karşılanması için de kullanılabilecektir.

Kamu yatırımlarının etkili, verimli ve zamanında gerçekleştirilmesinin temini için 4734 sayılı Kamu ihale Kanunu ve 4735 sayılı Kamu ihale Sözleşmeleri Kanununa göre, arsa temin edilmesini takiben geoteknik raporların ve uygulama projelerinin hazırlanması suretiyle, etkili ve isabetli planlama yapılması sağlanacaktır. Atıl durumda kalacak ya da bir başka hizmette kullanmak amacıyla hiçbir yatırıma yer verilmeyecektir. İliniz özel idaresinde bekleyen geçmiş yıllardan devreden ödenekler ile bu yıl ayrılan ve gönderilen ödeneklerin 2013 yılı sonuna kadar eğitim yatırımlarına harcanması için gerekli tedbirler alınacak, 2014 yılma devreden herhangi bir ödenek/nakit bırakılmamasma özen gösterilecektir.

Yapılan düzenlemeler ile il yapım programına alınan projelerin 4734 sayılı Kamu ihale Kanunu kapsamında, proje tutannm en az %10'u tutarında ödeneğin yılı ödeneği olarak tahsis edilmesi sağlanarak daha fazla sayıda okul yapımının il yapım programına alınması imkanı getirilmiştir. II yapım programlarında yer alan projelerin ihalelerinin yıllara sari olarak planlanarak eğitime ayrılan kaynakların daha hızlı bir şekilde toplumun hizmetine sunulması sağlanmıştır. Bu çerçevede, temel eğitim kurumlan yapım programları Valiliğinizce hazırlanırken bu hususa dikkat edilecek, 2013 yılında elde edilen kaynakların yatırım için ayrılan kısmıyla en az %10 ödenek konularak daha fazla işin planlaması yapılacaktır.

Mevcut eğitim kurumlarının fiziki alt yapı eksikliklerinin ve bakım onanmlannın yanı sıra afetlerin önlenmesi ve afet hasarlarının telafisine yönelik olarak, geçen yıllarda olduğu gibi, öncelikle birinci ve ikinci derecede deprem bölgelerinde yer alan mevcut eğitim kurumlarından başlanmak üzere ağırlıklı olarak binaların güçlendirilmesine devam edilecek, gerekmesi halinde hukuki süreçle birlikte güçlendirme uygulamalarına ağırlık verilecektir. Bu kapsamda öncelikle yatılı hizmet veren eğitim kurumlan ve diğer binalar arasında yeni deprem yönetmeliğine göre incelenmeyen ve gerekmesi halinde güçlendirilmeyen eğitim kurumunun kalmaması için gerekli tedbirler alınacaktır.

Eğitimin yaygınlaştırılmasında merkezi idarenin yanı sıra mahalli idareler, gönüllü kuruluşlar ve özel sektörün katkısı artırılacaktır. Bu amaçla bağış ve yardımları teşvik için yapılan yasal düzenlemeler ve uygulamaya konulan projeler (Eğitime %100 Destek Projesi) doğrultusunda elde edilen gelirler, yatırım programlarıyla ilişkilendirilmek suretiyle hedeflere varılması sağlanacaktır.

2013 Malî Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununda öngörülen ödenekler il bazında Devlet yardımı adı altında detay programına bağlandıktan sonra, Maliye Bakanlığının serbest bırakma oran ve ilkeleri doğrultusunda II Özel idareleri bütçelerine aktarılmak üzere Millî Eğitim Müdürlükleri adma gönderilecek ve yerel imkânlarla birlikte onaylı il yapım programı dâhilinde kullanılacaktır.

2013 Yılı Temel Eğitim Yapım Programı Hazırlama Esasları inşaat ve Emlak Grup Başkanlığının (http://iegb.meb.gov.tr) web sayfasında yer alacağından, bilgi ve belgeler bu yolla temin edilebilecektir.

Valilikler 222 sayılı Kanunun 76 ncı maddesine göre oluşturacakları bütçe ile bizzat II Millî Eğitim Müdürlüklerince yapılacak programlarda belirlenen ilke ve politikalar "yerindelik, etkililik ve verimlilik" ile bu Genelge ekindeki program hazırlama esaslarına göre 2013 yılı temel eğitim yapım programlarını en kısa sürede II Millî Eğitim Müdürlükleri tarafından usulüne uygun olarak hazırlanıp 4 örnek ile birlikte ve elektronik ortamda (CD) 15 Ocak 2013 tarihinden önce Bakanlığımız inşaat ve Emlak Grup Başkanlığına teslim edilecektir.

Gereğinin yapılmasını rica ederim.

Ömer DİNÇER
Millî Eğitim Bakanı

2013 Yılı Temel Eğitim Yapım Programı Hazırlama Esasları için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber