Çanakka'de 'depremlerin de tetiklemesiyle' heyelan yaşanıyor

Toprak kayması nedeniyle merkeze bağlı Erenköy beldesi yakınlarındaki bazı istinat duvarları yıkıldı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Ocak 2013 13:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çanakka'de 'depremlerin de tetiklemesiyle' heyelan yaşanıyor

Karayolunun 17. kilometresinde Dümrek köyü yakınlarında yolda çatlamalar meydana geldi. Duble yolun bir bölümü tek şerit halinde kullanılıyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen hafta Ege Denizi'ndeki depremlerin heyelanları tetiklediğini söyledi.

Çanakkale Boğazı civarının killi bir yapıya sahip olduğunu belirten Perinçek, "Bu alanlarda heyelan olması çok doğal. Özellikle yağmurla toprak suya doyuyor. Toprağın suya doyup kayganlaşmasının ardından da bölgede depremler oldu. Bu depremler de heyelanları tetikledi" dedi.

Bölgede inceleme yapan Prof. Dr. Perinçek, Çanakkale Boğazı'nın Ege Denizi çıkışından, doğuda Lapseki'ye kadar olan alanda aynı killi yapıyı gördüklerini, yağmurlardan sonra yamaç eğiminin de fazla olmasıyla toprak kaymaları yaşandığını dile getirdi.

Perinçek, depremler olmasa da çeşitli doğal faktörlerle heyelan yaşanabileceğine işaret ederek, şu bilgileri verdi:

"Söz konusu bölgelerde, önceki dönemlerde depremin olmadığı halde heyelanlar var, bunu biliyoruz. Erenköy civarına baktığımızda, yaşanan heyelanları tanıma imkanımız bulunuyor. Bu bölgelerde heyelanları önlemek için istinat duvarlarının daha derin yapılması lazım. Heyelanın meydana geldiği topuk kısmına daha çok ağırlık konulması gerekiyor. Ağırlığı artırırsak kaymayı engelleyebiliriz. İstinat duvarı heyelan bölgesinde temelinin çok fazla derine gitmemesi nedeniyle yıkılmış. Killi bölgeye daha ağır, yük bindirecek duvar yapacaksınız, Kumlu bölgeye ise daha topuksuz yapabilirsiniz. Toprak kayması başlı başına jeolojik bir olay. Ancak deprem bunu hızlandırıyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber