Denizli'de lokallerde alkollü içki tartışması yeniden alevlendi

Denizli'de, 2005 yılından bu yana İl Dernekler Müdürlüğü ile alkollü içki ruhsatı bulunan dernek lokalleri arasındaki hukuki mücadele sürüyor.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 17 Ocak 2013 19:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Denizli'de lokallerde alkollü içki tartışması yeniden alevlendi

Son olarak Dernekler Müdürlüğü, kent merkezindeki 10 lokale Denizli İdare Mahkemesi kararını gerekçe göstererek alkollü içki ruhsatını iptal edip, içkisiz yeni ruhsatlarını gönderirken, lokal işletmecileri konunun yargı aşamasında olduğunu, İl Dernekler Müdürlüğü'nün hukuksuz bir işlemi uyguladığını ileri sürdü.

2005 yılında Denizli Belediye Meclisi'nin kentte içkili yer bölgesi olarak Tabakhane'yi belirlemesiyle başlayan ve Türkiye gündeminde uzun süre tartışılan derneklerin alkollü içki izin belgesi uygulamasında yeni bir sürece girildi. 2007 yılında Danıştay'ın kırmızı noktalı bölgelerle ilgili kararıyla bir süre durulan tartışma, 2 yıl önce Dernekler Müdürlüğü'nün dernek lokallerinin içkili yerler bölgesinde olması gerektiği yönündeki yönetmelik maddesine dayanarak, lokallerin Tabakhane'ye taşınmasıyla tekrar gündeme geldi. Dernek lokalleri konuyu yargıya taşırken, Dernekler Müdürlüğü son olarak bir hafta önce Denizli İrade Mahkemesi'nin kararını gerekçe göstererek 10 dernek lokalinin alkollü içki ruhsatını iptal edip, alkolsüz içki verilebileceği yönündeki yeni izin belgelerini Vali Yardımcısı Mehmet Çınar'ın imzasıyla dernek yöneticilerine göndermesiyle konu yeniden alevlendi.

'UYGULAMA HUKUK DIŞI'

Denizli Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü uygulamasına gerekçe olarak, Denizli İdare Mahkemesi'nin kararını gösterirken, dernek yöneticileri ve lokal işletmecileri bu yönde bir mahkeme kararı olmadığını, yargı sürecinin devam ettiğini ileri sürdü. Lokal işletmecileri, İl Dernekler Müdürlüğü'nün uygulamasının hukuk dışı olduğunu iddia etti. Lokal işletmecileri Dernekler Müdürlüğü'nün hazırladığı yeni ruhsatların da kendilerine tebliğ edilmediğini belirtti.

'MAHKEME LEHİMİZE KARAR VERDİ'

Kısa adı TAÇEV olan Denizli Tarih ve Çevre Derneği Yönetim Kurulu üyesi avukat Erman Yarışan, ruhsatların iptaline ilişkin şu ana kadar aleyhlerinde verilmiş bir yargı kararı olmadığını söyledi. Yarışan, idarenin iddiasının tam tersine lokaller lehine alınmış karar ve yürütmenin durdurulması kararı olduğunu belirterek şöyle dedi:

"Konu şu an yargıda. Mahkemenin verdiği bir karar yok. İdare, şekil yönünden İdare Mahkemesi'nin 'ruhsatlarının tamamen iptal edilemeyeceği' yönündeki görüşüne göre bir sonuç çıkarıp, alkol ruhsatlarını iptal edip, yeni ruhsat düzenliyor. Yerel mahkeme kararı şu an Danıştay'da ve aleyhimize verilmiş bir karar yok."

'TEBLİGAT YA DA RUHSAT ALMADIK'

Yeni ruhsatların ya da mahkeme kararının kendilerine ulaşmadığını belirten Yarışan, "Böyle bir uygulama ya da gerekçesi olan mahkeme kararı henüz bize tebliğ edilmedi. Zaten yasal olarak da bu süreç idarenin tebligatıyla başlar. Elimize böyle bir tebligat gelirse gerekli hukuki girişimde bulunuruz" diye konuştu.

Jazz-Rock Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sevgi Süer Yeşilay da, lokaller aleyhine değil lehine mahkeme kararı olduğunu öne sürerek şunları söyledi:

"Hiçbir zaman yeni bir ruhsat posta ile gönderilmez. Dernekler müdürlüğünden bizim bir ruhsat talebemiz yok. Burada bir usulsüzlük olduğuna inanıyorum. Aynı yasaklar Bolu ve Sakarya'da da uygulanmak istendi ancak geri alındı. Onlar aynen çalışmaya devam ediyorlar. Biz aynı vatan toprakları üzerinde aynı bayrağın altında olduğumuzu düşünerek Bolu ve Sakarya'da olduğu gibi bizim de burada özgürce çalışmamız gerektiğine inanıyorum."

'TABAKHANE BÖLGESİ SAĞLIKLI DEĞİL'

İçkili yer bölgesi olarak belirlenen Tabakhane bölgesinin sağlıksız ve yaşam için elverişsiz olduğuna yönelik İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından düzenlenen raporun mahkeme dosyasında yer aldığını belirten Yeşilay, "Yasal sürecimiz devam ediyor. Ben böyle bir tepeden inme, emrivaki bir tebligat olayına inanmıyorum. Bu işte bir usulsüzlük olduğunu biliyorum" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber