2005 bütçesi yasasının iptaline ilişkin dava esastan görüşülecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Kasım 2005 12:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin, 2005 Mali Yılı Bütçe Kanunu'nun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini esastan görüşecek.

Yüksek Mahkeme, CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol ve Haluk Koç ile 140 milletvekilinin, 5277 sayılı 2005 Mali Yılı Bütçe Kanunu'nun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemine ilişkin incelemesini tamamlayarak, başvuruyu esastan görüşme kararı aldı. Anayasa Mahkemesi, başvuruyu, 29 Kasım 2005 Salı günü ele alacak.

CHP, 28 Aralık 2004'te kabul edilen yasanın, Maliye Bakanı'na, aynı kuruluş bütçesi içinde veya kuruluşların bütçelerinden Maliye Bakanlığı bütçesinin yedek ödenek tertiplerine aktarma yapmaya yetki veren düzenlemenin iptalini istiyor.

CHP ayrıca, yasanın, tasfiye edilen fonların gelirlerinin tahsiline ilişkin hükmü ile genel ve katma bütçeli kamu kurumlarına personel alımı ve sayısına ilişkin esasları düzenleyen maddesinin de iptalini talep ediyor.

Yasanın 28. maddesindeki, vekaleten veya geçici görevlendirmede, geçici görev yapılan kurumun özlük haklarından bu personelin yararlanamayacağına ilişkin ibarenin de iptalini isteyen CHP, söz konusu yasanın, "muhtelif gelirler" başlıklı maddesinin, TPAO, DHMİ, Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve DMO'nun gayrisafi hasılatının yüzde 10'unun gelir yazılmasına ilişkin düzenlemenin iptalini talep ediyor.

CHP yasanın, "Saymanlık görev ve sorumluluklarının devri" ile "Vergi, fon ve payların zamanında yatırılması" başlıklı maddeleri ile "kısmen veya tamamen uygulanmayacak hükümler"e yer verilen maddenin bazı hükümlerinin iptalini istiyor.

CHP, iptalini istediği düzenlemelerin yürürlüğünün durdurulmasını da talep ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber