Üretim yok ama maaşlar ödeniyor

Haber Giriş : 13 Kasım 2005 13:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özelleştirme kapsamında yer alan, ancak eski teknoloji ve yatırım yapılmaması gibi çeşitli nedenlerle üretim yapamayan veya üretimin durma noktasına geldiği kuruluşlarda 14 bin 222 personel bulunuyor.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) yetkililerinden edinilen bilgiye göre, bazı kuruluşlarda üretim yapılmazken, bazılarında da ayda bir hafta veya 3 ayda 15 gün üretim oluyor, geri kalan zamanda personel çalışamıyor.

Bu tür işletmelerde istihdam edilen personel sayısı 14 bin 222 kişiyi bulunuyor.

Böylelikle devlet herhangi bir üretim olmadığı halde, bu kuruluşlarda çalışan personele aylık 17 trilyon 120 milyar liraya varan bir rakamı ödemek zorunda kalıyor.

Bu istihdam maliyetinin yanında personelin yemek, ısınma, elektrik gibi maliyetleri de katıldığında bu rakamın daha da yukarı çıkabileceği ifade ediliyor.

Eski teknoloji, yatırım yapılamaması, finansman sıkıntısı ve üretilen ürünün piyasada rekabet şansı olmaması gibi nedenlerle üretim yapamadığı halde personel istihdam eden kuruluşlar arasında, Karadeniz Bakır İşletmeleri, Sümer Holding, TEKEL Tütün İşleme Müessesesi, Türkiye Demir Çelik İşletmeleri ve Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş yer alıyor.

En fazla işçi 9 bin 284'ü daimi, 2 bin 22'si de geçici olmak üzere toplam 11 bin 206 kişi ile TEKEL Tütün İşleme ve Ticareti Müessesi'nde bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber