?Alo Maliye'den arıyoruz, yarın son gün, lütfen verginizi ödeyin'

Haber Giriş : 14 Kasım 2005 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vergide yeni politikalar geliştirme ve ödeme konusunda yaşanan sıkıntıların önüne geçilmesi amacıyla kurulan Gelir İdaresi, tahsilatı artırmak amacıyla yeni uygulamalara imza atıyor.

Öncelikle dairelerde atıl durumdaki personeli denetime çıkaran İdare, şimdi de vergi ödemelerini son güne bırakan mükellefleri telefon açarak uyaracak. Vergi ödemesini kolaylaştırmak için daha önce de beyannamelerin internetten doldurulması ve ödemelerin bankalar aracılığıyla gerçekleştirilmesi imkanı getirilmişti. ?Mükellef'ten ?müşteri' anlayışına geçen Gelir İdaresi, vergi ile ilgili hatırlatma ve bilgilendirmelerin yapılacağı bir ücretsiz telefon çağrı merkezini hayata geçiriyor. Uygulama için özel olarak seçilip eğitilen vergi elemanlarının görevlendirileceği çağrı merkezi, vergi ödeme başlangıç ve bitiş tarihini hatırlatacağı gibi, vatandaşların vergi ile ilgili her türlü sorularına da cevap verecek. Merkezin yılbaşından itibaren vatandaşları telefonla arayarak bilgilendirmeye başlaması öngörülüyor.

Gerçekleştirilen uygulamaların amacının vergi dairelerini ?asıl fonksiyonu'nu yapar hale getirmek olduğunu belirten yetkililere göre atılan adımlarla mevcut yapı ?mükellef odaklı' hale gelecek. Telefonla aramaların başlaması ile birlikte ?zamanında yapılan' tahsilat miktarında yüzde 40'a varan artış olacağına inanan yetkililer, ?Bu hem vatandaşın hem de dairenin yararına. Ödemelerin son zamana bırakılması, o gün anormal yığılmaya ve iş yoğunluğuna sebep oluyor. İnsanlar sanki sadece o gün tahsilat yapılıyormuş gibi davranıyorlar. Bu sayede vatandaş takip edildiğinin, ödemelerinin yakından izlendiğinin farkına varacak. Komşusunun arandığını duyan herhangi bir işletme sahibi, ?gidip vergimi ödeyeyim, ceza ödemekten kurtulayım' diyecek.? şeklinde konuşuyor. Maliye Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de yaklaşık 6 milyon vergi mükellefi bulunuyor. Her bir mükellefin tek tek aranmasının mümkün olmadığını dile getiren yetkililer, aranacakların isim listesinin veri ambarındaki ?müşteri' hareketlerini sürekli inceleyen bilgisayar sistemi tarafından belirleneceğini ifade ediyor. Bilgisayar ağırlıklı olarak geçmişte vergi ödeme konusunda sabıkalı mükelleflerin yer aldığı bir liste çıkaracak. İdare bu listeye gerekli gördüğü kişileri ekleyip çıkartabilecek. Yetkililere göre telefon masrafı mükelleflerden gelecek artı paralar sayesinde karşılanacak. Bunun yanında vergi gelirlerinde de önemli artış meydana gelecek.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber