Orman yangınına karşı dayanıklı ağaç önlemi

Türkiye'nin akciğeri konumundaki Antalya'da, orman yangınlarına karşı Kaş Orman İşletme Bölge Şefliği tarafından 'Yangına Dirençli Orman Kurma' projesi hayata geçirildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Ocak 2013 11:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Orman yangınına karşı dayanıklı ağaç önlemi

Türkiye'nin akciğeri konumundaki Antalya'da, orman yangınlarına karşı Kaş Orman İşletme Bölge Şefliği tarafından 'Yangına Dirençli Orman Kurma' projesi hayata geçirildi. Projeyle, yangınlarda zarar gören alanlar başta olmak üzere ağaçlandırma yapılacak yerlere, yangına dirençli zakkum, erguvan, keçiboynuzu, servi ve fıstık çamı dikilecek.

Türkiye'nin toplam yüzölçümün 21 milyon 188 bin 747 hektarlık kısmını orman alanları oluşturuyor. Bu alanın 15 milyon 439 bin 595 hektarlık kısmını normal ve bozuk koruluk, geriye kalan 5 milyon 749 bin 152 hektarını ise bataklık alanlar oluşturuyor. İl bazında ise en fazla orman alanı deniz, güneş ve kum üçlemesinin merkezi, turizmin başkenti Antalya'da.

Antalya'da toplam 1 milyon 180 bin hektar orman bulunuyor. Yeşil dokusuyla Türkiye'nin akciğeri konumundaki Antalya'da, 2012'de çıkan yangınlarda toplam 651 hektar orman kül oldu. Alınan teknolojik önlemlere rağmen orman yangınlarının önüne geçilemiyor. Kaş Orman İşletme Bölge Şefliği, orman yangınlarında kaybı en aza indirmek için 'Yangına Dirençli Orman Kurma' projesi başlattı. Projeyle Kaş'taki orman alanları yangına karşı dirençli ve güvenli hale getirilecek.

YANGINA DAYANIKLI AĞAÇLAR DİKİLDİ

Yangınların büyük kısmının insan kaynaklı olması nedeniyle yol ve yerleşim yerlerine yakın bölgelerde, orman kıyısında açılan 30- 50 metre arasındaki bölgelere yangına dirençli zakkum, erguvan, keçiboynuzu, servi ve fıstık çamı gibi ağaç türleri dikiliyor. Projenin startını veren Kaş Orman İşletme Bölge Şefliği, 2013 yılının sonuna kadar yangına dirençli yaklaşık 150 bin fidan dikecek. Projenin uygulandığı Kasaba Orman Bölge Şefliği alanında, orman yangınlarına acil müdahale amacıyla 7 kilometrelik yol yapıldı. Ormanlık alan içinde geçen 3 yol ise genişletildi.

HEM ORMANLAR KORUNACAK HEM KAZANÇ SAĞLAYACAK

Pilot bölge seçilen Kasaba bölgesinde 380 hektarlık alanda seyreltme çalışması yapılıyor. Arazinin durumuna göre, ormanda yangın önleme zonları açılıyor. Yaklaşık 500 bin liraya mal olacak projeyle Kasaba Orman Bölge Şefliği Bölgesi'ndeki kızılçam ormanları, yangına karşı dirençli hale getirilmiş olacak. Yeni alanlara dikilen fıstık çamı, keçiboynuzu gibi ağaçlarla vatandaşa ekonomik katkı sağlanılması amaçlanıyor. Zakkum, erguvan gibi çiçek açan ağaçlarla ormanlara görsel güzellik kazandırılırken, vatandaşların da ormanları koruması için eğitim çalışması yapılıyor.

ORMANLAR DAHA AZ ZARAR GÖRECEK

Kaş Orman İşletme Müdür Yardımcısı Barış Kilis, 2013 yılı sonunda tamamlanacak projeyle ormanların yangına karşı daha güvenli hale getirilmesinin hedeflendiğini kaydetti. Kasaba bölgesinin pilot bölge seçildiğini aktaran Kilis, "Kısa adı YARDOP olan 'Yangına Karşı Dirençli Orman Kurma Projesi' diğer yangına hassas bölgelerde de uygulanacak. 2012 yılında projeye başladık. 2013 yılı sonunda bitecek. Bu sayede ormanlarımız yangına karşı daha güvenli hale gelecektir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber