AKP: Meşru olmayan yollarla yönetimi ele geçirmek iddiasındalar

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Kasım 2005 16:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Fırat, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de bir siyasi terör yaşandığını savundu. Fırat, şöyle konuştu:

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, "Birileri, demokrasiyi kendilerinden menkul bir anlayış içerisinde, yine başka odaklardan medet umarak, onları imkan olduğu süre içerisinde gayrı meşru yollarla yönetimi ele geçirmek iddiası içerisinde olmaktadırlar" diyerek, halktan başka kimseden medet umulmaması gerektiğini söyledi.

Fırat, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de bir siyasi terör yaşandığını savundu. Fırat, şöyle konuştu:

"Ülkemizde çok ciddi bir terör faaliyetiyle karşı karşıyayız. Ancak bu, ayrılıkçı terör olayı değildir. Son dönemde giderek artış gösteren Türkiye'deki siyasi hareketler, temel kurumlar yıpratılarak, toplumun umutları karartılmaktadır. Bu da çok ciddi bir terör olayıdır."

Türkiye'nin, içerisine çekilmek istenen siyasi terörden kesinlikle kurtarılması gerektiğini kaydeden Fırat şöyle devam etti:

"Dikkat edilecek olursa, toplumun temel kavramları çarpıtılarak ya da içi boşaltılarak bir toplumsal gündem maddesi halinde topluma sunulmaktadır. Bunların başında cumhuriyetimiz gelmektedir.

Türkiye'de cumhuriyet hiçbir kişinin, hiçbir kuruluşun ve hiçbir siyasi partinin ilgi alanında veya gündeminde veya onun alanı içerisinde mütalaa edilemez. Türkiye'de bir cumhuriyet problemi yoktur. Bundan hiç kimsenin şüphesi yoktur ki Türkiye'de iktidarın kaynağı halktır, millettir, vatandaştır."

Laiklikle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Fırat, "Laiklik bir din değildir. Devlet hiçbir şekilde bunu bir devlet dini olarak fertlere empoze etme durumunda değildir ve bu söylenen şey de laiklik değildir" dedi.

Fırat, bir gazetecinin, "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın bugün gazetelerde beyanı var. AK Parti'yi yakından takip ettiğine ilişkin. Bu konuda görüşlerinizi alabilir miyiz?" sorusuna, "Hukuk devletlerinde savcılar herkesin hukuka aykırı hareketleri varsa takip etmek zorundadır. Bu yalnızca AK Parti ile ilgili değildir" yanıtını verdi.

Fırat, aynı gazetecinin, "Sayın Başbakan halka sağduyu çağrısı yaptı. Ama Siz, partinin başkanvekili olarak kendinizi 'Siyasi terör mağduru' olarak adlandırdınız. Çok sert bir açıklama yaptınız. Bunun nedeni nedir? sorusuna şu yanıtı verdi:

"Tabii ki Biz toplumu itidale davet ediyoruz. Ama toplumu itidale davet ederken toplumun umutlarının kırılmasına da karşıyız.

Bizim iktidarımıza kadar çok kolay bir yöntem olan korkularla yönetme, toplumu sınıflara ayırarak yönetme çok kolay bir yöntemdir. Artık 21. yüzyıldaki Türkiye, AB yolunda ilerleyen demokratik, özgür bir Türkiye bundan kurtulmak zorundadır."

Fırat, "Birileri parlamento dışı güçleri, demokrasi dışı güçleri kullanarak iktidarı ele geçirmek istiyor dediniz. Kimlerdir bunlar?" yönündeki soruya da şöyle yanıt verdi:

"Öyle bir şey söylemedim. Ben yöntemden bahsettim. Cumhuriyet kavramına baktığınız zaman, dün de bugün de bunun devamlı dile, gündeme, getirildiğini, birilerinin cumhuriyet düşmanı olduğunu, birilerinin antilaik olduğunu söyleyenler var. Ben özet olarak cumhuriyetin ne olduğunun tarifini verdim. Ben şunun altını çizerek söylüyorum. Tek güç alınacak, tek meşruiyet kaynağı halktır diyoruz. Onun dışında başka yerlerden medet ummanın bir faydası yoktur. Ben, birileri gayrı meşru yollardan iktidara gelmek istiyorlar demiyorum."

Fırat, soruyu soran gazetecinin, yaptığı açıklamayı hatırlatması ve "Hangi odaklar bunlar" şeklinde yeni bir soru sorması üzerine de, "Türkiye'de meydanlarda pankartlar taşındığını ve bazı güçlerin göreve çağrıldığını ben hatırlıyorum, ama siz belki hatırlamıyorsunuz" yanıtını verdi.

Fırat, bu cevabının ardından, "Efendim askeri darbe konusunda bir duyumunuz mu var?" sorusunun sorulması üzerine de, "Türkiye o dönemleri çoktan geride bıraktı. Ben onu irdelemek istiyorum" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber