Fırtına Vadisi'nde 'Taş' isyanı

Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın (WWF) koruma altına alınması gereken 200 ekolojik bölge arasında gösterdiği ve yıllar önce yöre halkının verdiği mücadeleler sonucu hidroelektrik santral yapımından kurtulan Rize'nin Fırtına Vadisi'nde, şimdi dere yatağından gelişi güzel taş alınması tepki çekti.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 30 Ocak 2013 23:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Fırtına Vadisi'nde 'Taş' isyanı

Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın (WWF) koruma altına alınması gereken 200 ekolojik bölge arasında gösterdiği ve yıllar önce yöre halkının verdiği mücadeleler sonucu hidroelektrik santral yapımından kurtulan Rize'nin Fırtına Vadisi'nde, şimdi dere yatağından gelişi güzel taş alınması tepki çekti. Yöre halkı, vadinin doğal yapısının bozulduğunu, canlı yaşamın tehdit altına girdiğini belirterek dere yatağından taş alınmasını protesto etti.

Rize'nin Ardeşen ile Çamlıhemşin İlçeleri arasında kalan Fırtına Vadisi üzerindeki Yamaçdere Köyü girişinde toplanan yöre halkı, Rize Valiliği'nin onayı ile bazı firmaların Fırtına Deresi yatağından malzeme alımı yapmasını protesto etti. 'Unutma doğada tüm canlıların yaşama hakkı vardır' ve 'Yaşam alanlarımıza sahip çıkalım' pankartları ile dere kenarına gelen yaklaşık 200 kişi alkışla tempo tuttu, 'Dereler özgürdür özgür akacak' sloganları attı. Grup adına konuşan Fırtına Vadisi Derelerin Kardeşliği Platformu Sözcüsü Cavit Uzunibrahimoğlu, Fırtına Deresi'ndeki malzeme alımları çok uzun bir süredir devam ettiğini belirterek, yaptıkları başvurular sonunda kısmı olarak yasaklamalar getirilse de malzeme alımlarının her geçen daha da artarak devam ettiğini söyledi. Uzunibrahimoğlu, şöyle devam etti:

"Daha önce yaptığımız başvurularda sadece o alanlarla ilgili yasaklamalar getirildi. Bu durum öyle bir hale geldi ki artık her metre için ayrı ayrı başvurmak gerekiyor. Resmi kurumlara Fırtına deresinden malzeme alınması için izin ya da ruhsat verilip verilmediğini sorduğumuzda herhangi bir iznin verilmediği yanıtını aldık. Anladığımız kadarıyla sadece başvurular yapılmakta, başvuruların yanıtlanması için geçen süre izin gibi değerlendirilip işlem yapılmaktadır. Bu işlemin niye böyle olduğunu biliyoruz. Sadece doğayı talan etmekle kul hakkı yemenin aynı şey olduğunu söylemek istiyoruz."

FIRTINA VADİSİNİ KİMDEN NASIL KORUYORSUNUZ?

Yakın bir tarihte Fırtına deresine tulum eşliğinde binlerce alabalık bırakıldığını hatırlatan Uzunibrahimoğlu, "Binlerce alabalığı dereye bırakıyorsunuz ama aynı anda da binlerce kamyonun derede çalışmasına izin veriyorsunuz. Balıkların yerleşim alanlarını yok ediyorsunuz. Fırtına deresi birileri için para kaynağı olabilir. Ama bizler için yaşam kaynağıdır. Hepimiz biliyoruz ki vatandaş olarak Fırtına deresinden bir adet balık tutamayız, bir teneke çakıl ya da kum alamayız. Ama deremizden her gün yüzlerce metreküp malzeme alınmakta ve doğal yapısı tahrip edilmektedir. Bu durumda soruyoruz; Fırtına vadisini kimden nasıl koruyorsunuz? Doğamızın, çevremizin, deremizin, yaşam alanlarımızın yok edilmesini istemiyoruz" diye konuştu.

RAFTİNG PARKURU DARALDI

Bu arada Fırtına deresinde kamp yapan Türkiye Kano Milli Takımı'nın kamp müdürü Erdoğan Bucan da, daha önce vadide yaklaşık 30 kilometre boyunca rafting ve kano yapılabilirken, dere yataklarındaki malzeme alımları sonrası bu mesafenin daraltılarak 2-3 kilometreye indiğini belirti, "Bu bölge için rafting ve kano sporu tehlikeye girdi" dedi.

Vatandaşlar açıklamaların ardından dere yatağından alınan malzemeler sonucu oluşan boşluklara temsili olarak taş atarak doldurmaya çalışarak tepkilerini dile getirdi. Grup daha sonra bölgeden ayrıldı. Bu arada Jandarma ekipleri de uzaktan grubu izledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber