MEB, Anadolu liselerine atamalar hakkındaki soruları yanıtla(ma)dı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Kasım 2005 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anadolu Eğitim Sendikası yetkilileri, "Yeni Anadolu Liselerine Atanamayanlar" konulu dilekçeleriyle Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı'na başvurdu.

çok sayıda başvuru sahibi öğretmen, yerleşemedikleri kadrolara ataması yapılanların liyakat durumları ile ilgili endişelerini dile getirmişti. bu suçlamalar karşısında Bakanlığı tarafları bilgilendirmeye davet ettik.

SORU NEYDİ? CEVAP NE OLDU?

10 soruluk dilekçeye yönelik, sadece Anadolu Lisesi satatüsüne geçen kurum sayısı ve atanan personel sayısı bilgisi paylaşılıyor. Hangi öğretmenin, neye göre atandığını açıklayacak yanıtlar yok!

Soruların yanıtlanmama gerekçeleri:

1-Bilgi Edinme Hakkı Kanunun Uygulanmasına İlişkin Esas ve Usuller Hakkındaki Yönetmelik? in 32 ve 36. maddeleri:

2-Özel hayatın gizliliği

Madde 32'ye göre ise; Kişinin izin verdiği haller saklı kalmak üzere, özel hayatın gizliliği kapsamında, açıklanması halinde kişinin sağlık bilgileri ile özel ve aile hayatına, şeref ve haysiyetine, mesleki ve ekonomik değerlerine haksız müdahale oluşturacak bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkı kapsamı dışındadır.Kamu yararının gerektirdiği hallerde, kurum ve kuruluşların kayıtlarında bulunan kişisel bilgi veya belgeler, kurum ve kuruluşlar tarafından, ilgili kişiye en az yedi gün önceden haber verilerek yazılı rızası alınmak koşuluyla açıklanabilir.

ATAMALAR KAMUOYUNU İLGİLENDİRMİYOR-MUŞ!

AES yetkilileri, MEB'in yaptığı açıklamaya yönelik "Atamaya esas hangi bilgi 'özel hayat' kapsamına girer? ve Atamalar adil ve usulünce yapıldı ise meslek hayatı tehlikeye girecek kimse yoktur.Öyleyse kimi neden koruyorsunuz?" diyerek yapılan başvuruya karşın MEB yetkililerini tatmin edici bir açıklama yapmaya çağırdılar.

Kurum içi düzenlemelere yönelik olarak Madde 36'nın "Kurum ve kuruluşların, kamuoyunu ilgilendirmeyen ve sadece kendi personeli ile kurum içi uygulamalarına ilişkin düzenlemeler hakkındaki bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkının kapsamı dışındadır. Ancak, söz konusu düzenlemeden etkilenen kurum çalışanlarının bilgi edinme hakları saklıdır." ifadelerini hatırlattı.

AES yetkilileri, Söz konusu liselere yapılan atamalar şaibeli olduğunun altını çizerken, "Hukuk devletinde "Ben yaptım, oldu" mantığı ile atama yapılamaz. Resmi atama başvurusu varsa, atamalar şeffaf ve adil olmalıdır. Öğretmenlerin niçin atanamadıklarını, başvurular rasındaki yerlerini bilmeye hakkı vardır! Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde, her öğretmenin kendi durumunu sorgulama hakkı 36. maddeye göre açıktır. 32. Madde ise, ataması yapılanı koruyacağı için şüphe sahibini aydınlatan bir yanıt almak mümkün olmayacaktır." şeklinde konuştu.


Bilgi Edinme Kanunu çerçevesince yapılan başvuruya binaen MEB'den yapılan açıklamanın tam metni...


İlgi: a) Aralık 1999 tarih ve 2507 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanan ?Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Nitelikleri Seçimi Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik.?

b) 23/08/tarih ve B.08.0.PGM.O.23.09.03/51735 (2005/73) Sayılı Genelge.

c) Personel Genel Müdürlüğü evrakında 19/10/2005 tarih ve 44923 sayı ile kayıt gören dilekçe.

Ankara İlinde 2005-2006 Öğretim yılında Anadolu Lisesi statüsüne dönüşmüş kurumlara atamaları yapılan öğretmenlerin isim listesi ile beraberinde atamalarına esas teşkil eden ayrıntılı bilgi isteğiniz hakkındaki ilgi (c) yazınız incelenmiştir.

Ankara ilinde 2005-2006 Öğretim Yılında Anadolu Lisesi statüsüne dönüşmüş ve yeni açılan toplam 19 kuruma ilgi (a) Yönetmelik çerçevesinde, ilgi (b) Genelge kapsamında 278 öğretmenin ataması yapılmıştır.

Anılan okullara ataması yapılan öğretmenler hakkında; ?Bilgi Edinme Hakkı Kanunun Uygulanmasına İlişkin Esas ve Usuller Hakkındaki Yönetmelik? in 32 ve 36 ncı maddeleri gereğince ayrıntılı bilginin verilmesi mümkün olamamaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber