İzmir'de 8 katlı depreme dayanıksız bina yıkıldı

İzmir'in Bayraklı İlçesi'nde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın başlattığı kentsel dönüşüm çalışmaları çerçevesinde, depreme dayanıksız olduğu belirlenen, özel mülkiyete ait 8 katlı bina yıkıldı

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 08 Şubat 2013 15:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İzmir'de 8 katlı depreme dayanıksız bina yıkıldı

İzmir'in Bayraklı İlçesi'nde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın başlattığı kentsel dönüşüm çalışmaları çerçevesinde, depreme dayanıksız olduğu belirlenen, özel mülkiyete ait 8 katlı bina yıkıldı.

Bayraklı İlçesi Manavkuyu Mahallesi 275/7 Sokak'ta bulunan ve 16 yıldır tamamlanmadığından, evsizlerin, tinercilerin kaldığı, çevre sakinlerinin şikayetlerine konu olan 8 katlı, 28 daireli, bir katı dükkan olarak planlanan, inşaat halindeki binanın sağlam olmadığı anlaşıldı. Binayı inşaat halindeyken alıp, bitirmek amacındayken çürük olduğunu öğrenen mülk sahibi müteahhit Nihat Toprak, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne başvurdu. Toprak, binayı yıkıp yeniden yapmak istediğini, kentsel dönüşümle ilgili sağlanan kolaylıklar ve haklardan yararlanmak istediğini bildirdi. Yapılan inceleme kontrollerin ardından binanın yıkımına başlandı.

Yıkılan apartmanın yerine, depreme dayanıklı daha modern bir bina yapacağını söyleyen müteahhit Nihat Toprak, "Daha önce tamamlanmak için aldığım bu bina, Deprem Yönetmenliği'ne uygun yapılmamış. Depreme dayanıklı olup olmadığı konusunda analizlerini yaptırdık, durumu gördük. Binayı tamamlamak, can ve mal emniyeti açısından güvenli olmazdı. Vicdanımın süzgeçinden geçirdim, 1 milyon lira zarar etsem de yıkmaya karar verdim. İyi ki Kenstel Dönüşüm Yasası çıktı, beni bu büyük dertten kurtardı" dedi.

Bu yıkımın özel mülkiyet olarak örnek olması gerektiğini dile getiren Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Şube Müdürü Erkan Yaşacan da "Mülk sahibi tarafından yaptırılan depreme dayanıklılık analizinde binanın riskli olduğu ortaya çıkmış. Bize yaptığı başvuru sonrası işlemleri başlattık. İzmir'deki vatandaşlar duyarlı davranıp, risk altında olduğuna inandıkları binalarını yenilemeliler. Can ve mal kaybı riski bulunan binaların yıkımı için bizlere başvursunlar. Riskli binalar konusunda belediyelerin çalışma yapması gerekiyor" diye konuştu.

Çürük olan binasının yıkımını isteyen müteahhit Nihat Toprak'ın kentsel dönüşüm kapsamında sağlanan kredi olanaklarından yararlanarak, yerine yenisini yapacağı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber