'O çekler oraya konulmuş'u yemezler sayın Bakanım

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Kasım 2005 17:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığı'nın bütçe görüşmelerinde vekiller yine karşı karşıya geldi. Konu içki yasağından açıldı. CHP İstanbul Milletvekili Kılıçdaroğlu, kırmızı noktalı soru sordu

CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde olayların artarak tırmanışa geçtiğine işaret ederek, ''Güneydoğu Anadolu yanıyor. Orada, bir anlamda ileride kopmanın provaları yapılıyor'' dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, İçişleri Bakanlığı'nın 2006 bütçesinin görüşülmesi sırasında söz alan AK Parti Batman Milletvekili Ahmet İnal, terörle mücadelenin sadece emniyetin işi olmadığını ifade etti.

Terörün başlıca nedeninin işsizlik olduğunu belirten İnal, İçişleri Bakanlığı'nı, her olayın ardından suçlu gibi göstermenin yanlışlığına dikkati çekti.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu, ''mafyanın, otomatik silahlarla çatışarak, İstanbul gibi büyük bir metropolün rantını ele geçirmeye çalıştığını'' söyledi.

AK Parti'nin, iktidara gelirken yolsuzluklarla mücadele edeceğini söylediğini ifade eden Kumkumoğlu, ''Ancak yolsuzlukların en tepesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan bulunuyor. 'Verdimse verdim' anlayışı var. Devletin en üst düzeyinde bulunan yetkililerden Maliye Bakanı için, yolsuzlukla suçlandığı işler için 3 kez af çıkartıyor bu Meclis...'' diye konuştu.

Kumkumoğlu, Çorum Belediyesi'nde, çekmeceden çekler çıktığını, buna rağmen o belediye başkanının hala görevde olduğunu kaydetti.

-''ORADA AYRI BİR PARLAMENTO VAR''-

Terör konusuna da değinen Kumkumoğlu, ''Terör bölgedeki insanları harekete geçiriyor. Orada, adeta belediye başkanlarından oluşan ayrı bir parlamento var. Aramızda o yörelerin milletvekilleri var, sayın bakan da o yöreli ama kusura bakmayın; o bölgenin insanı sadece oradaki belediye başkanlarını muhatap alıyor ve onları dinliyor ve oradaki belediye başkanları da bir şekilde yönetimi yönlendiriyor'' diye konuştu.

Yerel yönetimlerin bazı yerlerde içki satışını ve içilmesini yasaklamaya yönelik çabaları olduğunu dile getiren Kumkumoğlu, ''toplumun birçok yönden bölündüğünü'', şimdi de bu uygulama ile bölünmesinin yanlış olduğunu vurguladı. Kumkumoğlu, ''Yeni çatışma alanları yaratmayalım. Ancak sizin sorumluluğunuzdaki yerel yönetimler bunu yaratıyor'' dedi.

-''AÇLIĞINI SOKAKTA GİDERİR''-

CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin, Bakan Aksu'nun, suçla mücadelede vatandaştan yardım istemesini, ''bir itiraf olarak'' değerlendirdiğini söyledi. Bunun, emniyet güçlerinin görevini tam olarak yerine getiremediği anlamına geldiğini ifade eden Ergin, özellikle büyük şehirlerde kapkaç gibi olayların arttığına dikkati çekti.

Ergin, bu olayların artmasını, ''Açlığa mahkum edilen insanlar, açlığını sokakta giderir ve ekmeğini sokakta arar'' diye değerlendirdi. ''Eve dönüş yasasından kaç kişi yararlandı?'' diye soran Ergin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde olayların artarak tırmanışa geçtiğini belirtti. Ergin, ''Güneydoğu Anadolu yanıyor. Orada bir anlamda, ileride kopmanın provaları yapılıyor'' dedi.

Avrupa'nın, Kürtleri kastederek, ''Türkiye'de Müslüman olmayan azınlıklar var'' dediğini ve Sevr'in gündeme getirildiğini öne süren Ergin, Hükümetin bunlara cevap vermesi gerektiğini bildirdi. CHP'li Ergin, Başbakan Erdoğan ''Kürt sorunu vardır'' dedikten sonra olayların arttığını ileri sürerek, ''AB, inanılmaz dayatmalarda bulunmaya başladı. Bugün 'Kürtleri azınlık kabul edin' diyenler, yarın orada bir federe devletten bahsederler'' dedi.

-''POLİS SAYISI ARTIRILMALI''-

AK Parti Ankara Milletvekili Mehmet Zekai Özcan, İstanbul'daki maçta bir seyircinin öldüğünü anımsatarak, ''Olaydan sonra vali ve emniyet müdürü, 'kulüp, seyirciler toplu girilsin' dediği için seyircilerin üstleri aranmadan sahaya alındığını söylüyor. Artık tür bu olayların sona erdirilmesi lazım'' diye konuştu.

Mala karşı işlenen suçlarda, Bakan Aksu'nun sözlerinin aksine, azalma olduğunu düşünmediğini kaydeden Özcan, bu ve benzer olayları önlemek için polis sayısının da artırılması gerektiğine dikkati çekti.

Özcan, terör örgütünce kaçırılan bir askerle bağlantıyı, o terör örgütü ile ilişkisi olduğu söylenen bir derneğin kurduğunu ifade ederek, ''O askerle bağlantıyı neden istihbarat kuramıyor ya da yerini belirleyemiyor. Bundan üzüntü duyuyorum'' dedi.

-''SUÇLAR ARTTI''-

ANAVATAN Diyarbakır Milletvekili Muhsin Koçyiğit, terörün yeniden nitelik değiştirip bölücü hale geldiğini söyledi. Büyük şehirlerin varoşlarında gelir düzeyinin düşük olduğuna işaret eden Koçyiğit, kapkaç çetelerinin ortaya çıktığını belirtti. Son zamanlarda, başta hırsızlık olmak üzere suçların artığına dikkati çeken Koçyiğit, ''Evime bir akşam hırsız girdi ve ben de polisi aradım. Polis 3 dakikada gelince, 'nasıl bu kadar çabuk geldiniz?' diye sordum. Onlar da, 'yan apartmanda hırsızlık vardı, biz de hırsızı suçüstü yakalayalım diye hemen geldik' dediler. Polisler, o gece Çankaya Sancak Mahallesi'nde 19 eve girildiğini söylediler'' diye
konuştu.

-''YEMEZLER SAYIN BAKANIM''-

CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Çorum Belediyesi'nde yolsuzluk yapıldığını belirterek, bakanlık müfettişleri bile suçu tespit ettiği halde, neden hala belediye başkanının açığa alınmadığını sordu.

Bir milletvekilinin, ''O çekler oraya konulmuş'' dediğini anımsatan Kılıçdaroğlu, ''Yemezler sayın Bakanım'' dedi. Necip Hablemitoğlu cinayetinin ne zaman aydınlatılacağını soran Kılıçdaroğlu, bazı belediyelerin 1 trilyon lirayı aşan tanıtım harcamaları ile ne yaptıklarını da öğrenmek istedi.

''Terörle mücadeleyi bu bütçe ile yapamazsınız. Bu bütçe yoksulluk üretiyor'' diyen Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin gün geçtikçe daha vahim bir tablo ile karşı karşıya kaldığını öne sürdü. Kılıçdaroğlu, Türkiye'de uyuşturucu ticareti yapıldığını, uyuşturucunun transit ülkesi olduğunu, hatta uyuşturucu üretildiğini söyledi.

İçkinin yasaklanması ile ilgili olarak da Kılıçdaroğlu, ''Hangi çağda yaşıyoruz. Kırmızı noktalı olanlar haram, yeşil olanlar ise helal mı olacak? Bu ayrıma Türkiye'nin tahammülü var mı?'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber