Ege Üniversitesi hastanesinde 'VRE' bakterisi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Kasım 2005 19:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ege Üniversitesi Enfeksiyon Komitesi Başkanı Profesör Doktor Sercan Ulusoy, Ege Üniversitesi Hastanesi Dahiliye Servisi'nde yatan 6 hastanın bağırsaklarında görülen "VRE" bakterisinin endişe oluşturacak bir durum meydana getirmediğini belirtti. Serviste oluşturulan "İzolasyon" odalarının ise karantina ile karıştırılmamasını söyledi.

Ege Üniversitesi Enfeksiyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Sercan Ulusoy, dahiliye servisinde yatan 6 hastanın bağırsaklarında görülen "VRE" bakterisi olayının ardından, hastalarda ve vatandaşlarda oluşan gereksiz tedirginliği gidermek istediğini belirterek, "VRE" bakterisi ve "İzolasyon" odaları hakkında açıklamalarda bulundu. Ege Üniversitesi Anabilim Dalı Başkanlığı içersinde bulunan odasında kunuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ulusoy, insan bağırsaklarında bir çok bakterinin barındığını ve bakterilerin enfeksiyona dönüşmedikce yaşam tehlikesi oluşturmadığını söyledi. VRE bakterisinin enfeksiyona dönüştüğü takdirde tedavisinin tedavisinin çok zor olduğunu belirten Ulusoy, "Bu bakteriler insanların bağırsaklarında hiçbir hastalık yapmadan yaşarlar. Hastalarda çok yoğun olarak antibiyotik kullanımına bağlı olarak bu bakterilerin sayıları artar. Biz bu bakteriye bağırsaklarda rastladığımızda bunun adına VRE kolonizasyonu adını veriyoruz. Eğer bu bakteri kan dolaşımına karışacak olursa, VRE bakterimisin dediğimiz enfeksiyon ortaya çıkıyor. İşte o zaman tehlike arz ediyor. Çünkü bunun tedavisi zor olur. Tabi bu sadece Vre için geçerli değil tüm bakteriler kana karıştığı zaman ölümcül olabilir" dedi.

VRE bakterisinin her hastanede görülebileceğini, önemli olanın bunu yayılmasını ve enfeksiyona dönüşmesini engellemek olduğunu vurguluyan Ulusoy, "Hastanemiz olarak, bakteri görülen hastalarımızı İzolasyon" adı verilen odalara aldık. Ama bu odaları karantina odaları ile karıştırmamamız lazım. İzolasyon odalarının diğer odalardan farkı, bakteri görülen hastaları aynı oda da tutmak, hastalarda kullanılan sağlık malzemelerini başka hastalarda kullanmamaktır. Böylece bu hastaların dışındaki kişilere, bakterinin geçmesini kısıtlamış oluruz" diye konuştu.

Hastaların dışkı tahlillerinde VRE negatif çıktığı zaman İzolasyon odalarının sona ereceğinide sözlerine ekleyen Ulusoy, Ege Üniversitesi Hastanesi Dahiliye Servisi'nde endişe uyandıracak bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber