Yeraltı suları hakkındaki kanun tasarısı yasalaştı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Şubat 2013 19:59, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Yeraltı Suları Hakkında Kanun ile Kamulaştırma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin maddelerine geçilmesi kabul edildi.


TBMM Genel Kurulu'nda, MHP'nin sulama birliklerinin sorunlarıyla ilgili araştırma önergesinin görüşülmesine ilişkin grup önerisi kabul edilmedi.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Türkiye'deki 388 sulama birliğinin maddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Sulama birliklerinin, yatırım ücretlerinin geri ödenmesinde sorun yaşandığını, çalışanların da özlük hakları ve maaşlarının ödenmemesi nedeniyle mağdur olduklarını ifade eden Kalaycı, yatırım maliyetlerinin kooperatiflerde olduğu gibi devlet tarafından karşılanması gerektiğini savundu.

Sulama birliklerinin en ciddi sorununun elektrik ücretleri olduğunu dile getiren Kalaycı, tarımsal sulamada kullanılan elektrik fiyatlarında indirim yapılmasını, geçmişe dönük borçların da faizsiz yapılandırılmasını istedi.

Yeraltı sularının kullanımına ilişkin kanun teklifiyle kuyulara ölçüm cihazı konulması zorunluluğu getirildiğini ve dekarda 200 ton su kotası konulduğunu anlatan Kalaycı, sulama sistemlerinin modernizasyonu ve arazi toplulaştırmasıyla kuyulara ihtiyaç kalmayacağını belirtti.

Kalaycı, AK Parti'nin çiftçiye dayatmada bulunduğunu öne sürerek, ''AK Parti Hükümeti hiçbir şey yapamaz çünkü haksızdır. Çiftçi, verilmesi öngörülen suyla tarlasının yarısını bile ekemeyecek. Kuyulara sayaç takılıp kota uygulamasında ısrar edilirse, çiftçiler de AKP'yi o kuyulara gömecektir'' diye konuştu.

MHP'nin grup önerisi aleyhinde konuşan AK Parti Nevşehir Milletvekili Murat Göktürk ise sulama birliklerinin özel kanunla müstakil yapıya kavuşturulduğunu ve köylere kendilerine ait suyla arazilerini sulayacakları birlik oluşturma imkanı verildiğini belirtti.

Türkiye'nin su bakımından zengin bir ülke olmadığına dikkati çeken Göktürk, ''AK Parti iktidarı, suyun akıp gitmesine seyirci kalmadı, önemli yatırımlara imza attı'' dedi. Göktürk, iktidarları döneminde gerçekleştirilen su projelerinden örnekler verdi.

Ak Parti olarak, yerinde ve zamanında yapılması gerekenleri hayata geçirdiklerini dile getiren Göktürk, ''Çiftçinin suyunu kesmek gibi düşüncemiz yok. Yeraltı ve yerüstü sularını sarf edip kullanmaya devam edersek, çiftçi tamamen susuz kalacak. Bu nedenle bazı tedbirler almamız gerekiyor'' diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, sulama birliklerinin 2 yıl önce bağlandığı DSİ'den gereken desteği alamadığını savundu.

Birliklerin mali gücü olmadığını ifade eden Aslanoğlu, kooperatiflerle birliklerin sulama ücretlerinin farklı olduğunu, bunun da adaletsizliğe yol açtığını söyledi.

BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici de tarım politikalarının yanlış olduğunu, yine de çiftçilere umut pompalandığını ileri sürdü.

Sulama birliklerinin 2 milyona yakın çiftçinin 410 bin hektar tarlasına su götürmeye çalıştığını anlatan Binici, birliklerin toplam borcunun 800 milyon lirayı aştığını vurguladı. Binici, birliklerin maliyetinin düşürülmesini istedi.

MHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

AK Parti Bursa Milletvekili Tülin Erkal Kara, ''Yurt dışı komisyonlarına gidenlere sesleniyorum; orası ağlama duvarı değil. Avrupa'da Türkiye'yi şikayet etmeyin'' dedi.

CHP, yurt dışında çalışan Türklerin sorunlarının belirlenmesine yönelik araştırma önergesinin bugün görüşülmesini, grup önerisi olarak TBMM Genel Kurulu'na getirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, yurt dışında yaşayan Türkler'in emeklilikle ilgili sorunlarının bulunduğunu, pasaport harçlarındaki artışın önemli sorun olduğunu, Müslüman mezarlıkları ve Türkçe hizmet veren huzurevlerinde de sorun yaşandığını anlattı.

AK Parti Bursa Milletvekili Tülin Erkal Kara, ırkçılık, ayrımcılık, İslam karşıtlığıyla mücadele edilmesi çağrısında bulundu.

Avrupa Konseyi'nde dönem dönem katıldıkları toplantılarda bazı muhalefet mensuplarında, İslam karşıtlığı bulunduğunu savunan Kara, şunları kaydetti:

''Yanlış yoldasınız. Kalkıp bunu dini mesele haline getirip, İslam'ı bu kadar kötü duruma sokmanın anlamı yok. Yurt dışındaki bütün eleştirileri yakından takip ediyoruz, ülkem adına üzülüyorum, sıkıntıları Avrupa Konseyi'nde dile getirip, çok olumsuz tablo sergilemek, kimseye yarar getirmez. Kimse kimsenin dinini eleştirmesin. İslamafobiya'yı ikide bir ortaya koyup, Türkiye antilaik, antidemokratik.... Yok öyle bir şey, bu kadar ayrımcı davranmayın. Yurt dışı komisyonlarına gidenlere sesleniyorum, orası ağlama duvarı değil. Hep birlikte bu sıkıntıları tartışalım, oraya gittiğimizde tek yürek olalım, ülkemizi en iyi şekilde anlatmaya çalışalım. Avrupa'da Türkiye'yi şikayet etmeyin, size yarar sağlamayacaktır.''

Sataşma gerekçesiyle söz alan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, ''Biz şikayet etmedik, Cumhurbaşkanı'nın eşiyle sohbet edin o anlatsın'' dedi.

Çelebi de yeniden söz isteyerek, ''Ne alakası var İslam karşıtlığının, suçlama yaptığınız değerlendirmelerin bir alemi var mı?'' görüşünü dile getirdi.

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Almanya'da Türkler'in istenmediğini, dışlandığını ifade ederek, Almanya nedeniyle vizesiz girişimin engellendiğini söyledi.

Birinci kuşak olarak adlandıran Türk işçilerine, Almanya'da posası sıkılmış limon muamelesi yapıldığını belirten Türkkan, bu işçilere, tecrit için her türlü yöntemin uygulandığını söyledi.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada, CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber