DHKP-C operasyonunda gözaltına alınan memurlar

ABD Büyükelçiliği’ne intihar saldırısı gerçekleştiren DHKP-C’nin kamudaki yapılanmasına yönelik geniş çaplı operasyon düzenlendi.

Haber Giriş : 20 Şubat 2013 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
DHKP-C operasyonunda gözaltına alınan memurlar

Son yıllarda “DHKP-C” adı altında düzenlenen operasyonlar kapsamında yapılan büyük gözaltı dalgası dün yaşandı. 10 Mayıs 2012’de çoğunluğu öğrenci 100 kişi, geçen ay da aralarında ÇHD’li avukatların bulunduğu 80 kişi gözaltına alınmıştı. Ancak dünkü gözaltı sayısı ise 28 ilde toplam 167 kişi oldu. Operasyonun hedefinin DHKP-C’nin yapılanması olduğu iddia edilen Devrimci Memur Hareketi’ne (DMH) yönelik olduğu bildirildi.

Ankara’da 33 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Evlerinde bulunan 31 kişi gözaltına alınarak Ankara Emniyeti’ne getirildi. Gözaltına alınanlar arasında yer alan KESK Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri Akman Şimşek’in sendikadaki odasında arama yapıldı, bilgisayar harddiskine ve bazı CD’lere el konuldu. Emniyet’ten basına sızdırılan bilgilere göre Şimşek’in “DMH’nin Türkiye sorumlusu” olduğu iddia edildi. Gözaltına alınanlar arasında 16 öğretmen, 2 hemşire ve 1 sağlık memuru olduğu, 3’ünün Çalışma Bakanlığı, 2’sinin Karayolları Genel Müdürlüğü, 1’inin DSİ, 1’inin Çankaya Belediyesi, 1’inin PTT, 1’inin Yüksek Seçim Kurulu, 1’inin Devlet Malzeme Ofisi, 1’inin Maliye Bakanlığı ve 1’inin de vergi dairesinde görev yaptığı bildirildi. ODTÜ’de araştırma görevlisi olan Ozan Demirel hakkında da gözaltı kararı olduğu bildirildi.

İstanbul’da 54 gözaltı

İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin operasyonlarında hedefte sendikalar, SGK müdürlükleri, belediyeler ve hastaneler de vardı. Sabah saatlerinde eşzamanlı olarak çok sayıda adrese baskın düzenleyen polis ekipleri doktor, hemşire, öğretmen, sağlık memuru ve belediye çalışanlarının da aralarında bulunduğu 54 kişiyi gözaltına aldı. Polis, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde polisler bazı doktor ve hemşirelerin odalarında arama yaparak bilgisayarlarına el koydu. Bazı ilçe SGK müdürlükleri ve belediye binalarında da aramalar gerçekleştirildi. Operasyonlarda yakalanan devlet memurlarından bazılarının, DHKP-C’nin DMH sorumlularına lojistik destek verdikleri ve istenen bilgilerin akışını sağladıkları ileri sürüldü.

Gözaltına alınanlar arasında bulunan Bağcılar SGK İlçe Müdürlüğü’nde görevli bir memurun, E.E.H. adlı emekli Tümgeneral ile kızı ve oğlunun ev adreslerini, halen cezaevinde bulunan Mehmet Ağar’ın İstanbul’daki ev adresini ve İstanbul Üniversitesi’nde siyasi bir grubun öğrenci lideri olan A.Ç’nin ev adresini örgüte verdiğinin belirlendiği iddia edildi.

Bu arada, emekli tümgeneral E.E.H’nin 2 ay önce eceliyle öldüğü öğrenildi.

Yurtta gözaltılar

Operasyon kapsamında Antalya’da KESK Örgütlenme Sekreteri Akman Şimşek ile 2 kamu görevlisinin bulunduğu 7 kişi, İzmir’de 10 kişi, Bursa’da 16 memur, Erzurum’da 11 kişi, Mersin’de 8 kamu görevlisi, Malatya’da 10 kişi, Hatay’da 10 memur, Çanakkale’de 1 öğretmen ve 1 sağlık memuru Kocaeli’nde 1 doktor, Düzce’de 1 kamu görevlisi, Erzincan’da 1’i öğretmen 2 kişi, Tunceli’de öğretmen G.Ç. ile Sivas’ta öğretmen A.B, Gaziantep’te 3’ü öğretmen, 1’i doktor 4 kamu görevlisi, Kars’ta 2, Balıkesir’de 3, Konya’da 4, Eskişehir’de 1, Afyon’da 3, Kütahya’da 2, Gümüşhane’de de 1 kişi gözaltına alındı.

Cumhuriyet


Ankara’da KESK Genel Merkezi’nde de arama yapıldı. İddialara göre Nurgül Acar isimli örgüt mensubu ile İstanbul Yenibosna’daki 75. yıl Polis Merkezi’ne saldıran Seval Aracı, gözaltına alınan bir doktorun evinde kaldı, saldırıdan sonra da başka bir sağlık çalışanının evinde gizlendi. Acar’ın, Gaziosmanpaşa’da polis Mücahit Daştan’ı şehit ettiği eyleme saklandığı evden gittiği belirlendi. Bazı memurların teröristlere sahte kimlik temin ettikleri de ileri sürülüyor. Büyükelçiliğe saldıran Ecevit Şanlı’nın sahte kimliği bu memurlar aracılığıyla sağladığı öne sürüldü. Veri memuru olarak çalışan bazı örgüt mensuplarının, binlerce kişinin kimlik bilgilerini örgüte aktardığı tespit edildi.

Terörle Mücadele Daire Başkanlığı ile İstihbarat Daire Başkanlığı, 2011’de DHKP-C’ye yapılan bir operasyonda elde edilen kriptolu CD’lerin çözümlenmesinin ardından örgütün memur yapılanması ile ilgili çalışma başlattı. Teknik ve fiziki takip sonucu örgütün kamu kurumlarında Devrimci Memur Hareketi (DMH) adı altında örgütlendiği belirlendi. Yapılanmanın içinde doktor, hemşire, sağlık memuru, hastane teknisyeni, huzurevi çalışanı, belediye çalışanı, zabıta, vergi dairesi çalışanı, öğretmen, milli eğitim memuru ile okul müdür yardımcılarının bulunduğu saptandı. Bu kapsamda dün operasyon için düğmeye basıldı. Sabah saatlerinde başlayan operasyonlar kapsamında 27 ilde 168 şüpheli gözaltına alındı.

DMH’nin Türkiye sorumlusu olduğu iddia edilen KESK Yönetim Kurulu üyesi A.Ş. de gözaltına alınan isimler arasında yer aldı. A.Ş.’nin KESK’teki odasında arama yapıldı. Ayrıca örgütün üst düzey yetkililerinden olduğu ileri sürülen Ö.K. da yakalandı. Ankara’da gözaltına alınan Acun K.’nın ise Milli Eğitim Bakanlığı’nda, Seher T.’nin Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK), Mustafa A.’nın PTT Baş Müdürlüğü’nde, Emre K. isimli örgüt mensubunun da Yüksek Seçim Kurulu’nda (YSK) memur olarak çalıştığı bilgisine ulaşıldı.

İddialara göre gözaltına alınan şüphelilerden devletin ilgili kurumlarında vergi memuru olarak çalışanların, binlerce kişinin kimlik bilgilerini DHKP-C’ye aktardığı belirlendi. Örgütün de gelen listelerden yola çıkarak eylem yapacak teröristler için sahte kimlik çıkardıkları, bu kimlikleri de Yunanistan’ın Lavrion Kampı’ndan Türkiye’ye giriş yapan teröristlere teslim ettikleri ileri sürüldü. Ayrıca şüphelilerin birçoğunun isminin, DHKP-C terör örgütüne yönelik Belçika ve Hollanda’da gerçekleştirilen operasyonlarda ele geçen dokümanlarda da yer aldığı bilgisine ulaşıldığı öğrenildi.

Seval Aracı ve Nurgül Acar başta olmak üzere silahlı ve bombalı eylemler gerçekleştiren militanların da örgüte ait ‘güvenli evlerde’ uzun süre saklandığı öne sürüldü. Yenibosna 75. Yıl Polis Merkezi’ne saldırıda bulunan Aracı’nın, operasyonda gözaltına alınan bir doktorun evinde kaldığı, saldırıdan sonra da başka bir sağlık çalışanının evinde gizlendiği öğrenildi. Acar’ın da saklandığı evden Gaziosmanpaşa’da polis memuru Mücahit Daştan’ı şehit ettiği eyleme gittiği belirlendi. Örgütün sağlık çalışanlarından sorumlu temsilcisi Hatice A.’nın da 1 hafta önce polis tarafından gözaltına alındığı iddia edildi. A.’nın da polisten kaçarken bir sağlık çalışanının evinde saklandığı, bavulunun da dünkü operasyonda başka bir evde bulunduğu kaydedildi.

Gözaltına alınan kişilerin, terör örgütüne lojistik destek vermenin yanı sıra birçok kanlı eylem organizasyonunun içinde oldukları iddiası da yer alıyor. Memurların aldıkları talimatlar doğrultusunda örgütün Silahlı Propaganda Birliği (SPB) için istihbarat çalışması yaptığı tespit edildi. Özellikle vergi dairesinde çalışan memurların aralarında emniyet mensupları, bazı emekli generaller, gazeteciler ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) görevlilerinin özel bilgilerini örgüt yönetimine ulaştırdığı ileri sürüldü.

Bu arada operasyon kapsamında Bakırköy’de bir devlet hastanesinde görevli biri 3 aylık iki çocuk annesi hemşire E.E. de gözaltına alındı. 3 aylık bebeği göz önünde bulundurularak öncelikli olarak ifade vermesi sağlanan şüpheli, daha sonra serbest bırakıldı. Hemşirenin nezarethaneye konulmadığı, özel bir odada ifadesinin alındığı bildirildi.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber