Her memura yeşil pasaport devri bitti

Haber Giriş : 29 Kasım 2005 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Pasaport Kanunu değiştiriliyor. Umuma mahsus, hususi damgalı (yeşil) ve hizmet damgalı (kırmızı) olarak pasaportlar üç ana gruba ayrılıyor. Yeni tasarıyla, yeşil pasaport sadece birinci derece daire başkanı ve dengi görevde bulunanlara verilecek. Vergi ödemelerinde iller bazında ilk 50'ye girenlere de yeşil pasaport verilecek. İçişleri Komisyonu'nda yarın ele alınacak tasarının, değişikliğe uğramadan TBMM Genel Kurulu'na indirilmesi bekleniyor.

VEKİL DEĞİLSE KIRMIZI YOK

TBMM üyesi olmayan bakanların kırmızı pasaport almasına ilişkin düzenleme, tasarı metninden çıkarıldı. Meclis dışından atanan bakanlar, kırmızı pasaport taşıyamayacak..

EŞE, ÇOCUĞA YEŞİLE DEVAM

Yeşil ve kırmızı pasaport alan kişilerin 18 yaşından gün almamış çocuklarına da yeşil ve kırmızı pasaport verilecek. Yeşil pasaport taşıyanların dul eşleri, evlenmedikleri sürece bu pasaportu kullanabilecek.

665 BİN KİŞİYE VERİLMİŞ

İçişleri Bakanlığı verilerine göre, 1999-2003 arasında 665 bin kişiye yeşil pasaport verildi. Getirilen sınırlandırmada, bazı yeşil pasaport taşıyan kamu görevlilerinin başka ülkelere iltica talebinde bulunması da etkili oldu.

ESKİLERİ GEÇERLİ

Yeşil pasaportu bulunan kişilerin pasaportları iptal edilmeyecek. Süresi doluncaya kadar bu pasaportları kullanabilecekler.

LACİVERTLER 10 YILLIK OLACAK

'Lacivert pasaportlar' 18 yaşından küçükler için 1 ila 5 yıl, 18 yaşından büyükler için 1 ila 10 yıl geçerli olmak üzere tanzim edilecek.

--------------------------------------------------------------------------------

AİHM YARGICINA KIRMIZI

BaŞbakanlIk Müsteşarı'na paralel olarak Bakanlık müsteşarları ile uluslararası mahkemelerde Türkiye'yi temsil eden hakimlere de diplomatik pasaport verilecek. Böylece AİHM'de görev yapan Rıza Türmen de diplomatik pasaport alabilecek.

İNSAN KAÇAKÇILARINA CEZA

Yasal olmayan yollardan bir yabancıyı ülkeye sokan veya kalmasına imkan sağlayanlara da ağır cezalar öngürüyor. İnsan kaçakçılığında kullanılan araçlara el konulacak.

Tabiyetsiz veya tabiyeti belli olmayan kişilere, İçişleri Bakanlığı 'Yabancılara Mahsus' ibaresiyle giriş ve çıkış pasaportları verecek.

Türkiye sınırlarını pasaportsuz terk edenler hakkında, 3 bin YTL'ye kadar para cezası, üç yıla kadar hapis cezası istenebilecek. Herhangi bir suçtan sanık veya hükümlü iken cezadan kurtulmak için yurtdışına kaçanlar, askerlikten kaçanlar, vergi borçlarını ödememek için pasaportsuz yurtdışına çıkanlara 6 bin YTL para cezası, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber