Sosyal güvenliğe tek çatıda anayasaya aykırılık korkusu

Haber Giriş : 30 Kasım 2005 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin, sosyal güvenlik kurumlarını tek çatıda birleştirme tasarısı büyük oranda hazır. Ama özellikle çatı teşkilatının yapısına ilişkin maddelerinin Cumhurbaşkanı tarafından Anayasa Mahkemesi'ne taşınmasından endişe ediliyor.

Sosyal güvenlik reformlarının hayata geçirilebilmesi için öncelikle çıkması gereken ve 3 sosyal güvenlik kurumunu birleştiren tek çatı yasa taslağının ay sonunda TBMM'ye gönderilmesinin planlandığı, ancak, taslağa son şeklinin bir türlü verilemediği bildirildi. Daha çok 3 kurumun biraraya toplanacağı Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) teşkilat yapısını düzenleyen taslakta, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in daha önce Anayasa Mahkemesi'ne gönderdiği bazı hususların yer aldığı, bu nedenle "Anayasa Mahkemesi'ne gider mi?, iptal olur mu?" endişeleri yaşandığı belirtildi. Taslakta yer alan SGK Başkanı'nın atamaları yapması, kuruma yeniden atanacak personelin kadro karşılığı sözleşmeli olması gibi konuların tartışmaların odağında olduğu ifade ediliyor.
Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur'un tek çatı altında SGK Başkanlığı altında toplanmasını içeren taslağın şu anda TBMM'de bekleyen Genel Sağlık Sigortası ve emeklilik yaşıyla ilgili tasarıdan önce ele alınıp sonuçlandırılması gerekiyor. Bütün bunları göz önüne alan hükümet tek çatı ile ilgili yasa hazırlığı çalışmalarına hız verdi. Yasa tasarısının kasım ayı sonuna kadar TBMM'ye sunulması, aralık ayı içinde de yasalaşma sürecinin tamamlanması hedefleniyor.

Atama yetkisi dönebilir
Buna karşılık taslak üzerindeki çalışmalarda SGK Başkanı'na verilen atama yetkisinin Cumhurbaşkanı tarafından Anayasa'ya aykırı bulunabileceği endişesi yaşanıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın kurulmasına ilişkin yasada aynı sorunun yaşandığı, ancak bu şekildeki atama yetkisine ilişkin Anayasa Mahkemesi'nin de henüz bir karar vermediği belirtildi. Bu endişeye rağmen tek çatı taslağının SGK Başkanı'na verilen atama yetkisiyle birlikte TBMM'ye gönderilmesinin ağırlık kazandığı, ana gerekçesinin de özellikle KİT'lerde bu tür atamaların yapılabildiği fikrine dayanacağı kaydedildi. Gelir İdaresi Başkanlığı teşkilat yasasında da genel müdür yardımcıları ve daire başkanlarını atama yetkisi Gelir İdaresi Başkanı'na verildi. Cumhurbaşkanı Sezer ise bu atamaların 3'lü kararname ile olması gerektiğini belirterek Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Personelin statüsü
Bir diğer tartışmanın ise SGK Başkanlığı'nda çalışacak personelin statüsünde yaşandığı ifade edildi. Taslakta yeni atanacak personelin kadro karşılığı sözleşmeli olacağı, bu durumda tek-çift maaş uygulamasına geçileceği öngörülürken, Maliye Bakanlığı'nın Anayasa'ya aykırı olabileceği endişesiyle uygulamaya karşı çıktığı ve memur statüsünün devam etmesini istediği ifade edildi.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber