11 üniversitenin vekilleri kızgın

Haber Giriş : 02 Aralık 2005 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İllerinde üniversite açılmasını bekleyen milletvekilleri, YÖK'ün Tekirdağ, Düzce Uşak ve Ordu için onay vermesine tepkili. Vekillere göre YÖK taraflı davrandı

HÜKÜMETİN, 15 ilde yeni üniversite kurulması için yürüttüğü çalışmalarla ilgili görüşünü bildiren YÖK'ün sadece 4 ile ?uygun' demesi milletvekillerini kızdırdı. Meclis'ten çıkacak yasayla illerinde üniversite açılmasını bekleyen milletvekilleri, YÖK'ün tespitlerine tepki gösterdi. Tekirdağ, Düzce, Uşak ve Ordu dışındaki 11 ilden vekiller, kurumun taraflı davrandığını, kararı Meclis'in vereceğini vurguladı.

YÖK, 15 ilden dördünde altyapı, öğrenci durumu, lojman imkanı ve özellikle de asgari 7 kadrolu profesör bulundurma kriterlerin üniversite kurulmasına uygun olduğunu bildirmişti. Olumsuz görüşün olduğu iller arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın memleketi Rize'nin de bulunması dikkat çekti.

Karar TBMM'nin

AKP'nin yasa çıkarma konusunda kararlı olduğu belirtilirken, bazı milletvekillerinin görüşü şöyle:

İlyas Çakır (AKP Rize Milletvekili): Üniversite kurulması yasa çıkarmayı gerektiriyor. YÖK böyle bir görüş bildirdi ancak yasaları hükümet ve Meclis çıkarır. Meclis bu konuyla ilgili tasarı üzerinde çalışıyor. Rize'de şu an 5 fakülte, 3 yüksekokul ve 10 bine yakın öğrenci var. İlin altyapısı, potansiyeli mevcut. Bu açıdan sıkıntı olmaz.

Mehmet Çiçek (AKP Yozgat Milletvekili): YÖK bu kararıyla taraflı hareket etmiştir. Türkiye'deki üniversite beklentisini cevaplayabilmek için laf olsun diye 4 ilde açılmasını uygun görmüş, diğerlerini uygun görmemiştir. Bu illerin fiziki yapısıyla Yozgat arasında hiçbir fark yok. Yozgat zaten yeterli fakülte sayısına sahip, sadece tabelasını değiştirecek. Türkiye sadece 15 üniversiteye değil çok daha fazla üniversiteye sahip olmalıdır. YÖK öğretim üyesi sıkıntısından bahsediyor.

Bu onların eksikliğidir

Mehmet Özyol (AKP Adıyaman Milletvekili): Demokratik ülkelerde yasayı yapan TBMM'dir. Hükümet 15 ilde üniversite açılması yönünde karar vermiş ve tasarıyı Meclis'e sevk etmiştir. YÖK'ün kendine has birtakım değerlendirmeleri var. Ancak Adıyaman Üniversitesi açılması kentin kültürel, sosyoekonomik, eğitim ve kalkınma açısından büyük katkılar getirecektir. Bana göre hükümetin kararı önemli ve isabetli. İnşallah Meclis'te de bu yönde tecelli edecektir.

Muzaffer Külcü (AKP Çorum Milletvekili): Hükümet bu konuda iradesini ortaya koymuştur. Çorum'un ekonomik, sosyolojik, demokratik yapısıyla üniversiteyi hakettiğini düşünüyoruz. Şu ana kadar açılmaması da büyük bir kayıptır. YÖK'ün uygun görmediği 11 ilin de aynı şekilde üniversiteye 2006 başında kavuşacağını düşünüyoruz, geri adım atılacağını aklımıza getirmiyoruz. YÖK'ün akademik personel, lojman ve öğrenci sayısı açısından eksik gördüğü unsurlar, üniversite kurulduktan sonra çözülür.

Mikail Arslan (AKP Kırşehir Milletvekili): YÖK'ün kendi görüşü. Profesör sayısı açısından değerlendirmişler. Zaten üniversite kurulduğu zaman akademik personel sayısı artacaktır. YÖK'ün görüşüne hükümet katılmıyor. Kurumların görüşleri bağlayıcı olursa hiçbir yasa çıkmaz. Bu konuda takdir TBMM'nindir. Biz, Kırşehir Ahi Üniversitesi'ni, diğer iller de kendi üniversitelerini kutlar, yeni bir renk, kalite gelir, eğitim düzeyi artar.

Ramazan Kerim Özkan (CHP Burdur Milletvekili): Burdur'da Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin kurulması için uzun süredir çalışıyorduk. YÖK, profesör sayısını gerekçe gösterdi. Bizim Fen-Edebiyat Fakültesi binamız tamamlanmak üzere. Valilik, binasını bile bu iş için kullandırabileceğini söyledi. Üç yıldır bekliyorduk. Başbakan'ın da Burdur'da sözü vardı. Biz ihtiyaçları tamamlayacağız ve Burdur'da üniversite kurulacağına inanıyoruz.

Ramazan Toprak (AKP Aksaray Milletvekili): Açıklamanın, YÖK'ün gerçek gerekçeleri olduğunu düşünmüyorum. YÖK'ün itirazının tek bir nedeni var; kurucu rektör ve yönetim kademelerinin yasayla belirlenmesi. YÖK, ?kendi keyfime göre rektör seçimini yaparım' diyor ve şaibeli seçimler yapıyor. Bu tasarı ile mecburen rektör ataması gerçekleşmiş olacak. Hiçbir gerekçenin arkasına saklanmasınlar. Aksaray'da gerekli altyapı ve şartlar var. Asli görevlerini bir kenara bırakarak eğitim alanında atılan önemli adımlar üzerinde siyaset yapmasınlar. Bilimi, ülke içi siyaset koridorlarında ayağa düşürmesinler.

Adem Tatlı (AKP Giresun Milletvekili): YÖK her zaman bu manevraları yapıyor. Hükümet, 15 il konusunda karar alırken de siyasi davranmadı. Belli kriterlere göre hareket edildi; öğretim üyesine, bina sayısına, kütüphane sayısına bakıldı. Buna rağmen hâlâ YÖK belli kararlar veriyor. Onların bu konuda kararları çok önemli değil. Karır Meclis verecek. Eğer Giresun'a üniversite kurulmazsa sorumlusu YÖK'tür.

Erol Tınastepe (CHP Erzincan Milletvekili): Erzincan'da altyapı, yurt, binalar açısından bir sıkıntı yok. 5 tane profesörümüz var. Diğer öğretim elemanları açısından yeterli. Üniversite kurulduğu zaman bu konuda da bir sorun yaşanmayacaktır. Erzincan yıllardır üniversite için yatırımını yapıyor. Araştırma Hastanesi tamamlanmak üzere. Rektörlükle ilgili bina sorunları çözüldü. Bekliyoruz.

Onay alan 4 kent, memnun kaldı

Erdoğan Kaplan (CHP Tekirdağ Milletvekili): Tekirdağ'da Ziraat Fakültesi yıllardır eğitim veren bir yer. Kentimiz yıllar önce üniversite kurulmasını haketti. Gönül arzu ediyor ki, diğer illerde de olsun. Biz Tekirdağ'da üniversite kurulacak olmasından dolayı çok memnunuz.

Metin Kaşıkoğlu (AKP Düzce Milletvekili): Hükümetin, Düzce'ye üniversite kurulması yönündeki kararını YÖK'ün uygun bulması bizim ne kadar sağlıklı yapılanma gerçekleştirdiğimizi gösteriyor. Tabii kaç üniversite kurulacağına Meclis karar verecektir.

Hamit Taşçı (AKP Ordu Milletvekili): Ordu, geciken bir hakkını almış oluyor. Tabii yasa yapıcı TBMM'dir. YÖK, tavsiye kararını ortaya koyabilir. Hükümet, kriterleri göz önünde tutarak 15 ilde üniversite kurulmasını istemiştir. Yasa koyucu makam TBMM'dir.

Osman Coşkunoğlu (CHP Uşak Milletvekili): Uşak, üniversiteye sahip olmak için gerekli kriterlerin hepsini 2002 yılında tamamlamıştı. Fakat, hükümet keyfi bir kararla bunu 3 sene bekletti. Dolayısıyla şu anda üniversitenin açılması Uşak için memnuniyet vericidir.

YÖK'e rağmen 15

YÖK, 4 ilde yeni üniversite kurulabileceğini söyledi ancak Milli Eğitim Komisyonu, tasarıda 15 ilde ısrar etti. YÖK Başkanvekili Prof. Ertepınar ise ?Uzaktan kumandayı kesmemiz lazım? dedi

TÜRKİYE'DE 15 kente daha üniversite kurulmasıyla ilgili YÖK'ün sadece 4 ile onay vermesine rağmen, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda kanun tasarısı kabul edildi. YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Aybar Ertepınar, üniversitelerde, başka üniversitelerden gidip gelen öğretim üyeleri yerine, kadrolu öğretim üyelerinin bulunması gerektiğini ifade ederek, ?Uzaktan kumandayı kesmemiz lazım? dedi. CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek, ?Bu üniversiteleri açalım ama bunların altını, içini dolduralım? diye konuştu. CHP'li Mustafa Gazalcı'nın ithamı ise çok sert oldu: Üniversitelerin burnunu sürtmek için Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü'nü tutup içeriye tıkıyorsunuz.

Tabela üniversitesi olmaz

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise tabela üniversitesi kurmanın Türkiye'ye bir faydası olmayacağının bilincinde olduklarını belirterek, ?İlleri bazı kriterlere göre puanlandık, (İlde kaç fakülte veya yüksekokul var? Yurt kapasitesi kaç kişilik? Öğretim elemanı sayısı nedir? Bunlardan kaçı öğretim üyesi? Öğrenci potansiyeli nedir) gibi kriterleri uyguladık? dedi. Çelik, yeni kurulacak üniversitelere kadro tahsisi yapıldığını da hatırlattı. Çelik, Türkiye'nin en başarısız olduğu konulardan birinin de öğretim üyesi yetiştirilmesi olduğunu ifade ederek, yurtdışına lisansüstü eğitim için bin öğrenci gönderme kararı aldıklarını açıkladı. Çelik, bu öğrencilerin yurda dönüşlerinde, yeni kurulacak üniversitelerde görev alacağını söyledi.

Yeni üniversitelerin açılmasının, ?hızlandırılmış tren projesine benzememesini? isteyen CHP'li Şimşek ise ?Bu, tren kazası kadar tehlikelidir? dedi. CHP Bursa Milletvekili Mustafa Özyurt ise hükümetin kendi adamını atamak için bu tasarıyı getirdiğini savundu.

CHP'li Mustafa Gazalcı ise hükümetin bütün işlerini bir kenara bırakarak, ?Bu yükseköğretim kurumunda nasıl kadrolaşırım? çabası içine girdiğini öne sürdü. AKP'li milletvekilleri Gazalcı'nın bu sözlerine tepki göstererek, ?Konu yargıda, bizi niye suçluyorsunuz, kararı mahkeme verdi? dediler. AKP'lilerle Gazalcı bir süre tartıştı.

Konuşmaların sonunda komisyonda 15 ile yeni üniversite açılmasıyla ilgili kanun tasarısı kabul edildi.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber