Kışlada ölüme şok açıklama

Haber Giriş : 04 Aralık 2005 23:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kırklareli'de askerlik yaparken ölen Ahmet Fenkli'nin dayak sonucu öldüğü iddiaları, 5 subayı yargı önüne çıkardı. Bir erin Tugay komutanı ile ilgili ifadesi ise şok etkisi yarattı

Tugay Komutanı olaydan 1 gün sonra içtimaya çıktı ve "Herkes cezasını çekecektir" dedi

İzmirli er Ahmet Fenkli, 2001 yılında, Kırklareli'nde vatani görevini yaparken beyin kanaması nedeniyle yaşamını yitirmiş, normal bir ölüm olduğu düşünülerek otopsi yapılmadan olayın üstü örtülmüştü. 2 yıl sonra, Fenkli'nin ailesine gelen bir telefon, 'ordudaki dayak' olayını ortaya çıkardı. Aile Genelkurmay Askeri Mahkemesi'ne başvurdu, soruşturma için izin gerekiyordu. Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün onayıyla olay yargıya taşındı. 5 subayı yargı önüne çıkaran 'ordudaki dayak' olayı şöyle gelişti...

Fenkli, Kırklareli'ndeki 33'üncü Mekanize Tugayı'nda, sahte telefon kartı iddiaları ortaya atıldığında, 8 aylık askerdi. Kart üzerinde işlem yapılarak, 30 kontörlük kartların 60 kontörlükmüş gibi kullanıldığı usulsüzlüğünü PTT görevlileri tespit etti. Tugay Komutanı Ünal, birliğe bir konuşma yaparak "Bu bir hırsızlıktır, şerefsizliktir" dedi. iddialara göre sonraki günlerde Tümgeneral Ünal, Albay Elmas ile Yüzbaşı ismail Yetkin, Yüzbaşı Nahit Balcı ve Uzman Çavuş İlhan Ünal er Fenkli'yi dövdü. Eğitim alanında beyin kanaması geçiren Fenkli, hastanedeki müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Kafasını taşlara vurdu
4 yıl sonra açılan davada, yargı önüne çıkarılan tanıklar 'dayak iddiaları'nı doğruladı. Tugay Komutanı Ünal'ın yargılanmasına sebep olan ifadeler ise o dönem asteğmen olan Zakir Akbilmez ile bir ere aitti. Akbilmez'in ifadesi şöyleydi: "Haziran ayının son günlerinde Emin Ünal'ı, yemekhanenin yanında Fenkli'ye bağırırken gördüm. 'Tugayımıza laf getirdin' diye bağırdı ve 3 tokat attı. Sendeledi ama esas duruşa geçti. Ertesi gün de Albay Recai Elmas'ı Fenkli'nin bacaklarına tekme atarken gördüm." Fenkli'nin er arkadaşlarından Celalettin Koç ise şöyle dedi: "Nahit Yüzbaşı 1-2 tokat attı. Öldükten sonra Tugay Komutanı içtima yaptı ve 'R... ölmeseydi ben öldürürdüm. Herkes yaptığının cezasını çekecektir' dedi." Yüzbaşı Yetkin ise aileye telefon açan iki uzman çavuş hakkında disiplin işlemi başlattığını, Yağmur'un kendisini ortadan kaldırmak istediğini söyledi. Uzman Çavuş Yağmur ise Yüzbaşı Yetkin'in Fenkli'nin kafasını taşlara vurduğunu duyduğunu anlattı.

Paşa kendini savundu
Sadece motive edici bir konuşma yaptım
Tümgeneral Emin Ünal, Genelkurmay Askeri Mahkemesi'ne şöyle ifade verdi: "Ölümden ancak soruşturma aşamasında bilgi sahibi oldum. Birliğimde zaman zaman sabahları yaptığım motivasyon konuşmalarında kanuna aykırı davranmanın uygun olmayacağını açıkladığım olmuştur. Sahte kart konusunda da konuşmuş olabilirim. Çok sayıda asker rahatsızlanır. Bunların rahatsızlığını tugay komutanının bilmesi mümkün değildir. Yaşamını yitiren eri dövdüğümü iddia eden Akbilmez'i tanımıyorum."

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber