?Her öğretmene bilgisayar' kampanyası 5 ülkeye model oldu

Haber Giriş : 06 Aralık 2005 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenleri dizüstü bilgisayar sahibi yapmak için Nisan 2005'te ilginç bir uygulamaya gitti. Toshiba, Exper ve Casper ile anlaşan bakanlık, peşin ve 48 aya varan vadeli seçenekler sundu ve fiyatları önemli oranda düşürdü. Örneğin Toshiba; peşin ödemede bin 62 dolara, 48 ay vadede ise 47 YTL taksitle laptop sattı. Telekom'un internet hizmeti ADSL için öğretmen ve öğrencilere, ?sıfır kurulum ücreti ve ilk ay bedava' kampanyası da bakanlığın projesine destek sağladı. Sonuçta eğitim camiasına 85 bini aşkın bilgisayar verildi. Bunun 80 bin 287'si Toshiba'dan, 5 bini de Exper ve Casper'dan alındı. Projenin elde ettiği başarı çeşitli ülkelerin dikkatini çekerken, bakanlığın kampanyasında yer alan yabancı bilgisayar şirketlerinin Türkiye ofislerine programın nasıl uygulanacağı konusunda bilgi talepleri gelmeye başladı. Ayrıca Milli Eğitim görevlileri geçtiğimiz günlerde Tunus'ta yapılan Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi'nde de farklı ülkelerden 150 üst düzey yöneticiye kampanyanın yapılış şekli ve son durumu hakkında bilgi verdi. İlgi duyan ülkelerden Mısır uygulama için kolları sıvarken, Ürdün, Suudi Arabistan, Ukrayna ve İspanya da projeyi incelemeye aldı.

Toshiba Türkiye Genel Müdürü Aytaç Biter, satışların yüzde 90'ını vadeli olarak gerçekleştirdiklerini bildirdi. Kampanyanın dizüstü bilgisayar fiyatlarının düşmesini de sağladığını açıklayan Biter'in verdiği bilgiye göre, son 6 ayda fiyatlar yüzde 30 ucuzladı. Kampanya satış rakamlarını da beklentilerin çok üzerine çıkardı. Geçen yıl 210 bin olan dizüstü bilgisayar satışının bu yıl 300 bine yükselmesi bekleniyordu. Ancak kampanyanın da etkisiyle 550 bine ulaştı. Exper ise peşin 866 dolar, 48 ay vadede aylık 38 YTL taksitle dizüstü bilgisayar sattı. 85 binlik satışı yalnızca kampanyaya bağlamamak gerektiğini belirten Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Nizami Aktürk ise uzun süren altyapı çalışması yaptıklarını söyledi. Microsoft ile ortak çalışmalar yaptıklarını dile getiren Aktürk, Karar Destek Sistemi ve Eğitim Portalı üzerindeki çalışmalarının Microsoft'un merkezi ABD'den gelen yetkilileri bile şaşırttığını ifade ederek, şöyle konuştu: ?Merkezi incelediklerinde, ?Bugüne kadar Microsoft'un içerisinde yer aldığı eğitim bakanlıklarıyla yapılan projelerde bu kadar iyi koordine kurulamamıştı. Böyle başarılı bir proje görmedik. Bunu birçok ülkeye önereceğiz.' dediler.?

Kampanyada satılan bilgisayarlarda İntel işlemcisi ve Microsoft'un işletim sistemi tercih edildi. İntel Ortadoğu, Türkiye ve Afrika Stratejik İlişkiler Müdürü Tolgar Elverici, ?her öğretmene dizüstü bilgisayar kampanyası'nın bugüne kadar içerisinde yer aldıkları eğitim odaklı en başarılı 3 projeden birisi olduğunu aktardı. Türkiye'deki modelin Mısır, Ukrayna, Ürdün, Suudi Arabistan ve İspanya'nın dikkatini çektiğini dile getiren Elverici'nin açıklamasına göre, üniversite öğrencileri ve öğretim üyeleri arasında bilgisayarlaşma oranını artırmaya çalışan İspanya, Türkiye'deki kampanyadan haberdar oldu. Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, gelecek ay İrlanda'da İspanya üniversitelerinin yöneticilerine kampanyanın başarı hikayesini anlatacak. Mısır'da da Bilgi Teknolojileri Bakanlığı, üniversite öğrencileri ile öğretmenleri bilgisayar sahibi yapmak istiyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın kampanyası hakkında bilgi isteyen ülkeye Intel detaylı bir sunum yaptı. Önümüzdeki yılbaşında projeyi hayata geçirmeye çalışıyorlar. Planlarında, Türkiye'de kampanyaya katılan yerli şirketler Ülker Grubu'na bağlı Exper ve Casper'dan birini kampanyalarına dahil etme de var. Ürdün'de ise Just Üniversitesi Türkiye'den bilgi aldı. Just yetkilileri, teknik bir üniversite oldukları için dizüstü bilgisayarları kendi öğrencilerine monte ettirebileceğini dile getirdi. Eğer başarılı olurlarsa üniversite öğrencilerinin yanı sıra öğretmenleri de kampanyaya dahil etmeyi düşünüyorlar. Öğrencilere eğitim bursu veren Suudi Arabistan'daki Kral Fahd Üniversitesi de Türkiye'nin kampanyasını inceliyor. Verilen burstan kesilmek suretiyle talep eden öğrencileri bilgisayar sahibi yapmak için çalışmalara başladılar. Ukrayna Eğitim Bakanlığı da kampanya ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinden ayrıntılı bilgi talebinde bulundu. Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Yener de ofislerinin bulunduğu birçok ülkeden kampanya ile ilgili bilgi istendiğini söyledi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber