Sınırdan çekilen PKK'lıya peşmerge eşlik edecek

İmralı'nın, "çekilme, silah bırakma ve tam demokrasi, normalleşme" başlıklı 3 aşamalı çözüm planına PKK'nın Avrupa kanadı olumlu yaklaşırken, Kandil "tartışıyoruz" mesajı verdi.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 02 Mart 2013 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HAZAL ATEŞ

Terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'ın mesajlarını görüşmek için Kuzey Irak'a giden Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak, Ahmet Türk, Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'den oluşan BDP heyetinin, Kandil temasları çok gizli bir şekilde yürütüldü. Çözüm planının birinci adımı olan çekilme sürecinde Erbil de aktif rol üstlenecek. Erbil, diplomatik süreçte Türkiye ile işbirliği yaparken, PKK'nın Türkiye sınırından çekilme kararı vermesinin ardından peşmerge de geçiş sürecinde katkı sunacak.

ERBİL DEVREYE GİRİYOR

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin partisi KYB ve Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesud Barzani'nin Partisi KDP de, BDP heyetinin görüşmesinin güvenli bir ortamda yapılması için yardımcı oldu. Görüşmede, Murat Karayılan ve Duran Kalkan'ın da yer aldığı ifade edildi. Heyet görüşme sonrası Erbil'e döndü. Kürt Yönetimi, heyetin "PKK'nın sınırdan çekilmesine eşlik edin" talebini kabul etti. İmralı görüşmesini Avrupa kanadına anlatmak için Brüksel'e giden Pervin Buldan da dün döndü. Başta KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar olmak üzere örgütün Avrupa kanadı sürece desteğini yineledi. Öcalan'ın mektubuna yanıtlarını da birkaç gün içinde ulaştıracaklarını bildirdi.

İLK FARKLI SES YÜKSELDİ

Örgütün sorumlusu Murat Karayılan sürece ilişkin henüz bir açıklama yapazken, BDP heyetinin PKK'lı yöneticilerle buluştuğu saatlerde örgütün kadın yöneticilerinden Sülbüs Peri, "Tek yönlü ateşkes ya da geri çekilme olamaz. Bir güvence olmadan karşı adımlar atılmadan böyle bir şey olmaz" açıklaması yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber