Ağır engelli yaşlı adam 13 yıldır emekli olamıyor

Adana'da 2000 yılında bisikletten düşerek yürüme kabiliyetini kaybeden, bir gözü yüzde 95, diğer gözü yüzde 15 görmeyen, hiper tansiyon hastası yüzde 95 ağır engelli raporu olan 78 yaşındaki Bedir Baltacı, malülen emekli olmak için 13 bin lira da para yatırmasına rağmen 13 yıldır emekli olamıyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Mart 2013 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ağır engelli yaşlı adam 13 yıldır emekli olamıyor

78 yaşındaki Bedir Baltacı 2000 yılında çalıştığı marangoza bisiklet ile giderken kazar geçirip düştüğü için o günden sonra yürüme kabiliyetini kaybetti. Doktor, doktor gezmesine rağmen ancak yardım ile yürüyebildi. Bu nedenle o zaman Bağ-Kur olan sosyal güvenlik kurumuna başvurarak malülen emekli olmak istediğini bildirdi. Ancak 12 yıl 7 ay 19 gün sigortası olmasına rağmen malülen emekli olmak için bu süre yetmedi. Bu nedenle kalan sürenin parası ödenerek malülen emekli olabileceği söylendi. Ancak istenen 20 bin lira parayı Baltacı bir türlü bulamadı. Bu nedenle emekli olamayıp evde çocukları tarafından bakılmaya başlandı.

2008 yılında sosyal güvenlik kurumlarının birleşmesiyle umutlanın Baltacı, tekrar emekli olmak için başvurdu. Bu kez Baltacı'ya 13 bin lira yatırması halinde emekli olabileceği söylendi. Baltacı çocuklarından ve arkadaşları ile bankadan çektiği para ile 13 bin lirayı tamamlayarak SGK'ya parayı yatırıp emekli olmak istedi. Ancak bu kez de Baltacı'nın bir sağlık kuruluşundan engelli olduğuna dair rapor istendi. Bu arada Baltacı evde bakım ücreti almak için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne başvurdu. Bu kurumda rapor istedi. Baltacı kuruma yüzde 95 ağır engelli olduğunu belirten rapor alarak evde bakım ücreti almaya başladı. Baltacı SGK için ise Çukurova Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi'nden rapor aldı. Raporda hastane sağ ve sol gözünde görme problemi olduğunu, belinde oluşan problem nedeniyle yürüme zorluğu çektiği, astım hastası olduğu, hiper tansiyonu rahatsızlığı bulunduğunu belirtti. Baltacı bu raporu SGK'ya götürdü. Ancak SGK sağlı kurulu raporu yetersiz bularak başka bir hastaneden rapor almasını istedi. Baltacı başka bir hastaneye gözden rapor almak için başvurdu ancak 5 ay sonraya gün verildi.

Baltacı 65 yaşından buyana emekli olmak için başvurmadığı kapı kalmadığını ancak 78 yaşına gelmesine rağmen bir türlü emekli olmadığını belirterek, "Ben yürüyemiyorum, gözlerim tam görmüyor ama ne hikmetse bir türlü emekli yapmıyorlar. Emekli olmak için para dilenip 13 bin lira SGK'ya para yatırdık yine emekli olamadık. Hastaneden rapor alıyorum, yüzde 95 ağır engelli raporum var, buna rağmen başka bir hastaneden rapor istiyorlar. Ben emekli olmak için Başbakan'dan ve Cumhurbaşkan'ından yardım istiyorum. SGK beni mezarda mı emekli edecek. Ben parmaklarımda uzama olduğu için askerlik bile yapmadım ama devlet beni malülen emekli yapmıyor. Beni bu halimle hastane hastane gezdiriyorlar" diye konuştu.

SGK Adana İl Müdürlüğü ise Baltacı'dan bir hastaneden rapor istendiği ancak aldığı raporun il müdürlüğünün sağlık kurulu tarafından malülen emekli olmaya yetmediği kararı verilerek başka bir hastaneden rapor istendiğini bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber