Dikkat! Mahkemelik olabilirsiniz...

Haber Giriş : 07 Aralık 2005 01:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bayılana tokat atmayın; mahkemelik olabilirsiniz!

Tıpta yeri olmamasına rağmen birçok ilkyardım tekniği, halk arasında kullanılıyor. Bunlardan birisi de bayılan kişiye tokat atmak.

Uzmanlar, bayılan kişiye tokat atmanın, yüzüne su dökmenin ve kolonya sürmenin kesinlikle yanlış olduğunu söylüyor.

Sivas 112 Eğitim Birimi Sorumlusu Dr. Hakan Uludağ, tıpta tokatla tedavi diye bir yöntemin bulunmadığına dikkat çekerek, ayılan hastanın şikayetçi olması halinde olayın adli vaka haline gelebileceğine de işaret ediyor. Çünkü tedavi şekli olmayan tokadın darp niteliği taşıdığını ifade eden Uludağ, tokadın şiddetine göre baygın kişinin iç kanama geçirebileceğini kaydediyor.

Bu tür yanlışların tıbbın henüz gelişmediği dönemlerden kaldığını belirten Uludağ, ?Özellikle düşmenin etkisiyle kafa ve boyun kırığı bulunan kişilere atılan tokat, hastanın felç olmasına bile neden olabilir. Baygın bir hastada öncelikle hastanın bilincinin yerinde olup olmadığına bakılmalı. Bilinci yerinde değilse 112 Hızır Acil aranarak yardım istenilmeli. Hasta soluk almıyorsa suni solunum yapılarak zaman kazanmaya çalışılmalı. Bayılan kişinin kesinlikle avucu açılmaya çalışılmaz. Ayıltmak için yüzüne tokat atılmaz, üstüne su dökülmez. Kolonya ve soğan koklatılmaz. Yüzüne atılan su, refleksi zayıflayan hastanın boğazına kaçarak boğulmasına neden olabilir.? uyarısında bulunuyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber