Anayasa Mahkemesi: TSK sivil işçileri yargılayamaz

Anayasa Mahkemesi, Askeri Mahkeme’nin Türk Silahlı Kuvvetlerinde çalışan sivil işçilerin askeri mahkemede yargılanmasına ilişkin maddenin iptali için açtığı davayı kabul ederek, söz konusu düzenlemeyi iptal etti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Mart 2013 09:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Anayasa Mahkemesi: TSK sivil işçileri yargılayamaz

Hava Kuvveti Komutanlığı Eskişehir 1. Hava Kuvveti Komutanlığı Askeri Mahkemesi, Türk Silahlı Kuvvetlerinde çalışan sivil işçilerin “Hizmette Tekasülle Harp Malzemesini Hasara Uğratmak” suçundan yargılanması kurulanın Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Anayasa Mahkemesi ise, oy çokluğu ile askeri birimlerde çalışan sivil işçilerin “Hizmette Tekasülle Harp Malzemesini Hasara Uğratmak” suçundan Askeri Mahkemelerde yargılanması kuralını Anayasa'nın 145. maddesine aykırı görülerek iptal etti.

Karar da iptale ilişkin olarak şu bilgi yer aldı; “İtiraz konusu kurala göre, askeri işyerlerinde çalışan ve İş Kanunu'na tabi bulunan işçiler, asker kişi sayılmakta ve buna bağlı olarak anılan kişilerin herhangi bir suç işlemeleri durumunda askeri mahkemelerde yargılanmaları söz konusu olmaktadır. Ancak, Anayasa'nın 145. maddesinin değişiklik gerekçesinde de belirtildiği üzere, savaş hali dışında asker olmayan kişilerin işledikleri suçlar nedeniyle askeri mahkemelerde yargılanamayacağı anayasal olarak teminat altına alınmıştır. Bu durumda, Anayasa'nın 145. maddesinde yapılan değişiklik sonucunda, askeri işyerlerinde çalışan ve İş Kanunu'na tabi bulunan işçilerin askeri mahkemelerde yargılanmasına olanak tanıyan itiraz konusu kural Anayasa'ya aykırı hale gelmiştir.”

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber