Bolu doğuma kapalı

Bolu'da son üç yılda kürtaj oranlarının doğuma oranla üç kat artması korkunç bir tabloyu gözler önüne sererken, İl Halk Sağlığı Merkezi'nden kürtaj haberleri sonrası açıklama geldi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Mart 2013 11:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bolu doğuma kapalı

Geçtiğimiz hafta gazeteler ve internet sitelerinde yer alan kürtaj oranları korkunç bir gerçeği gözler önüne serdi. İl Halk Sağlığı Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Şubesi'nden alınan bilgilere göre, son üç yılda kürtaj oranlarının doğum oranlarına nazaran üç kat arttığı ortaya çıktı. Kürtaj haberleri yerel ve ulusal basında geniş yankı bulunca İl Halk Sağlığı Merkezi'nden açıklama geldi. İsteyerek düşük ve kürtajların kadın sağlığı üzerinde olumsuz etkilerinin olduğu belirtilen açıklamada, "Aile planlaması yöntemlerinin etkin kullanımı, istenmeyen gebelikleri önlediği için anne sağlığı üzerinde büyük önem taşımaktadır. Tüm ilçelerimizde aile hekimlikleri başta olmak üzere toplum sağlığı merkezleri, Ana Çocuk Sağlığı Merkezi ve hastanelerimizde aile planlaması hizmetleri ücretsiz olarak sunulmaktadır. 2012 yılında ilimizde 15 bin 384 doğum kontrol hapı, 270 bin 542 kondom ve 5 bin 802 hormonal enjeksiyon yöntemleri sağlık kuruluşlarımız tarafından dağıtılmış olup, bin 74 kişiye 10 yıl süreyle kullanılabilen rahim içi araç (spiral) takılmıştır" denildi.

Kullanılan yöntemlerin geri dönüşlü olduğunu ve kullanımı bırakıldıktan sonra istenildiğinde gebe kalınabildiği ifade edilen açıklamada, "İlimizde 351 çift geri dönüşümsüz bir yöntem olan tüplerin bağlanması yöntemini tercih ederek, hastanelerimizde buna yönelik hizmet almışlardır. Aile planlaması polikliniklerimize başvuran ve buralarda hizmet alan kişi sayısı 2012 yılı için 47 bin 555'dir. Kürtaj bir aile planlaması yöntemi değildir. İstenmeyen gebeliklerde son çare olarak düşünülmelidir. Uygunsuz koşullarda yapılan düşükler anne ölüm riskini artırmaktadır. Bu nedenle uygun sağlık koşullarında yapılması çok önemlidir" ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın devamında ise istatistiklerden yola çıkarak şunlar belirtildi;

"En güvenilir sağlık istatistiklerimizden biri olan ve 5 yılda bir yapılan Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması (TNSA) 2008 raporuna göre; ülkemizde her yüz gebelikten sadece biri ölü doğumla sonuçlanırken, 10'u isteyerek düşük olmak üzere toplam 21'i düşükle sonuçlanmaktadır. Araştırmadan önceki 5 yıllık dönemde düşük yapan 5 kadından yaklaşık 4'ü düşüğü özel doktor muayenehanesi, özel hastane ya da klinikte (yüzde 70) yaptığını ifade etmiştir. Aynı araştırmada kentsel alanlardaki isteyerek düşüklerin kırsal alandakine göre daha çok olduğu görülmektedir. İlimizde 2010, 2011, 2012 yılları kürtaj sayıları incelendiğinde; yıllara oranla artış varmış gibi görülmekle beraber bu gerçek bir artış değildir. 2010 yılı sonlarında özel muayenehanelerin kapanmasıyla önceden muayenehanelerde olan dolayısıyla kayıt altına alınamayan kürtaj vakaları, artık hastanelerde yapılır olmuş ve kayıtlara geçmiştir

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber