Mikrokredi ile hayatı değişti

Küçük yaşlarda annesinin bahçeden topladığı mantarları et niyetine yiyerek büyüyen Hataylı Kadın Girişimci Habibe Koçak (47) hayalini Mikrokrediden aldığı 800 TL ile hayata geçirdi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Mart 2013 09:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mikrokredi ile hayatı değişti

Küçük yaşlarda annesinin bahçeden topladığı mantarları et niyetine yiyerek büyüyen Hataylı Kadın Girişimci Habibe Koçak (47) hayalini Mikrokrediden aldığı 800 TL ile hayata geçirdi. İnternet üzerinden mantar yetiştiriciliği hakkında bilgiler toplayan Koçak'ın mantar üretme hayali mikrokredi ile tanışınca gerçeğe dönüştü. Mantar üretimi için nbemli bir ortamın gerekliliğini öğrenen Koçak evinin bodrum katını hatırlayınca soluğu Hatay Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde aldı. Yetkililerden “mantar yetiştirilmeye uygun mekan” oluru alan Koçak bu kez Mikrokrediye başvurarak ilk mantar tohumlarını Çorum'dan getirtti. Ancak aylar içerisinde gelen tohumlardan mantar çıkmadığını farkeden Koçak o anları şöyle anlattı “Uzun yıllardır hayalini kurduğum şey hayata geçecekti. Hergün kontrol ettim. Ama gönderilen tohumlar bir türlü filiz vermedi. En son aradım dedim “Bunlar mantar olmadı” yanıt beni üzdü. “Biz onların içine tohum koymayı unutmuşuz”. Anlayacağınız ilk etap kötü geçti. Konu komşu yetiştirdin mi, mantar ihracatına mı başladın diye söylenince hırs yaptım. Bu kez kendim nasıl üretebilirimin yolunu seçtim. Saman vardı kepek vardı ve talaş vardı. Yakın bölgelerden biraz istiridye mantarı tohumu getirttim. Kendim hazırladım. Çok şükür ilk ayın sonunda mantarlar filizlendi. En mutlu günümdü”.

Her gün sıcaklık derecesi, temizliği nedeniyle kendi çocukları gibi ilgilendiği mantarlarını şu anda tanıdıklarına sattığını aktaran Koçak isteğinin marketlerde satışa başlamak olduğunu söyledi.

GÖNÜL ELÇİSİ PROJESİ KOÇAK'I YENİDEN HAYATA BAĞLADI

Çocuk sevgisinin hiç içinde tükenmediğini söyleyen Koçak 3 çocuğu olmasına karşın Koruyucu Aile olma yolunu seçti. 3 çocuğundan ikisinin evlenip evden ayrılması tek çocuğunun da üniversiteye gitmesi nedeniyle evinde yaşadığı boşluğu Koruyucu Aile olarakl atlattığını anlatan Koçak şöyle konuştu “Çocuklar evden gidince bir sessizlilk çöktü. Yakınlarımdan bazıları Koruyucu Aile olmuşlardı. Bende soluğu Yuvada aldım. Araştırdılar 1 çocuk değil 2 çocuk verebileceklerini söylediler mutlu oldum. Ama kim gelecekti. Bir gün dayanamadım Yuvaya gittim. Bahçede öylesine beklerken bir sürü çocuk yanıma geldi. Hepsi Anne diyordu. Bir çocuk eğer kendi annesi değilse kolay kolay kimseye anne demez. O sevgiyi sadece annesinde bulur. O koku sadece annededir. Ama anne sevgisinden yoksun bu çocuklar bu sevgiyi arıyordu. Oraya gitmekle ne kadar önemli bir şey yaptığımı fark ettim. Artık o çocuk olsun bu çocuk olsun diye ayırt etme lüksü yoktu. Bir kız bir erkek 2 çocuğum daha oldu o gün. İlk aylarda uyumla alakalı sorunlar oldu kısa süreli. Ama şu anda kendimi onlara adadım. Büyüyorlar. Eğitimleri bitince hayata atılacaklar. Evlenecekler. Onlar için para biriktirmeye başladım bile”.

ANNESİNİN RESİM MERAKI KOÇAĞI BOYALARLA TANIŞTIRDI

Resim yapma merakı Hataylı Girişimci Habibe Koçak'a annesinden yadigar. Annesinin çok güzel resim yaptığını anlatan Koçak yağlı boyaların pahalı olabileceği düşüncesiyle yakın zamana kadar hiç bu merakını hayata geçirmemiş. “Param yetmez diye düşündüm” diyen Koçak yağlı boyaların beklediği fiyatın altında olduğunu görünce hayallerini resmetmeye başlamış. İlk resimlerinden biride şimdilerde üretime geçtiği mantarlar. Halen tahta zemin üzerine yağlı boya tablolar yapan Habibe Koçak çeşitli sergilere de katılmış. Bu günlerde ise 8 Mart Dünya Kadınlar günü dolayısıyla açılacak sergide tablolarını sergileyecek.

Tuvaller pahalı olduğu için tahta zemin üzerine yağlı boya çalışma yaptığını söyleyen Koçak “Hayal edip onları resmettek insanı rahatlatıyor. Boş anlarımda bunu hayata geçirmek zihnimi rahatlatıyor. Annemden yadigar bana bu yetenek. Annem küçüklüğümüzde abime sulu boya ödevini göstermek isterken resimlerin tamamını kendisi yapardı. Örnek vereceğine kendini kaptırır resmi bitirirdi. Onun yeteneği bana geçmiş” dedi.

8 Mart Dünya Kadınlar günü nedeniyle Hatay'da düzenlenecek törenle “Yılın Annesi” ödülünü alacak olan Habibe Koçak mutluluğunu şu sözlerle aktardı “Sağolsunlar beni buna layık görmüşler. Büyük bir mutluluk”.

Koçak ayrıca Hatay Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından organize edilen “Kadın Çiftçiler yarışıyor” projesinde de yarışacak. Adana'da yaşadığı dönemlerde tarlaya pamuk toplamaya gittiğini tarımı bildiğini söyleyen Koçak “Yanımdaki diğer arkadaşlarım genç. Onlar işi daha iyi biliyor. Bende kendilerine bildiğim ölçüde katkıda bulunacağım. Hatayı en iyi şekilde temsil edeceğiz” dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber