Anayasa Komisyonu, hakimlerin tanımı hükmünde mutabık kaldı

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesindeki Yazım Komisyonu, ''yargı'' bölümündeki maddeleri görüşmeye başladı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Mart 2013 20:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Komisyon, ''Yargı Bağımsızlığı ve Tarafsızlığı'' başlıklı maddede, hakimlerin, ''görevlerinde bağımsız ve tarafsız olduğu; anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm vereceği'' hükmünde mutabık kaldı. BDP, hakimlerin, ulusal, uluslararası hukuka ve teamül kararlarına göre de hüküm vermesini istedi.

MHP, hukuka uygunluk kavramının anayasa ve kanun gibi kavramları da kapsadığı gerekçesiyle bu kavramların fıkrada yer almasını gereksiz gördüğü notunu düştü.

Komisyonda mutabık kalınan bir diğer fıkraya göre ise, hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere hiçbir şekilde emir ve talimat veremeyecek; genelge gönderemeyecek; tavsiye ve telkinde bulunamayacak.

BDP'nin, ''yetkisini ve makamını yargının bağımsızlık ve tarafsızlığına zarar verecek şekilde kullanamaz'' önerisinin müzakere edilmesi kararlaştırıldı.

Ayrıca CHP; RTÜK'ün, basın yayın kuruluşlarının mahkemelerin bağımsızlığı ilkesine uygun yayın yapmalarını sağlayacak tedbirleri almasını da önerdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber