Tüp bebek skandalı büyüyor: Doktorları açığa alıp özele destek verdiler

Haber Giriş : 09 Aralık 2005 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zeynep Kamil'deki tüp bebek skandalı büyüyor. Merkezde çalışan doktorlar gerekçesiz görevden alınırken, özel kliniğe ait cihazların bakım ve temizliği devletin hastanesi tarafından yaptırıldı.

SABAH'ın ortaya çıkardığı Zeynep Kamil Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'ndeki skandal büyüyor. Olayı araştırmakla görevlendirilen Sağlık Bakanlığı müfettişleri tüp bebek merkezinin kurucusu olan ve klinik şefliği yapan Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu ile Doç. Dr. Birgül Gürbüz ve Doç. Serap Yaltı'nın gerekçe gösterilmeden merkezden uzaklaştırıldığını ortaya çıkardı. 2000 yılında Zeynep Kamil Hastanesi'nde tüp bebek merkezini kuran ve şu anda Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nin sorumluluğunu yürüten Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu 2001 yılı Kasım ayında neden gösterilmeksizin şeflik görevini bırakmasının istendiğini söyledi. Fıçıcıoğlu, "Bizim dönemimizde böyle şeylerin olmasına imkân yoktu. Benim için üzücü bir şeydi bu. Oraya doçent arkadaşlarla birlikte çok büyük emek verdik. Biz orada asistan da yetiştiriyorduk" diye konuştu.

MASRAFTAN KURTULDU
Zeynep Kamil Hastanesi'ndeki görevinden yaklaşık 10 gün önce fiilen ayrılan Doç. Dr. Birgül Gürbüz ise ortaya atılan iddiaların doğru olduğunu söyleyerek "Hiçbir zaman o ekip içinde yer almadım. Oluşturdukları ortamda daha fazla kalmak istemediğim için emekliliğimi doldurduktan sonra ayrıldım" dedi. Erdem Hastanesi Tüp Bebek Ünitesi sorumlusu Doç. Serap Yaltı ise, çok yıpratıcı bir süreç yaşadıklarını kaydederek, "Ayrılalı iki yıl oldu, o merkezi henüz açmamışlardı. Bizim zamanımızda heyete sokulan hasta mutlaka Zeynep Kamil'de tedavi ediliyordu. Devlet tüp bebeği ödemeye başladıktan sonra heyete giren hastalar dışarı çıkmaya başlamış. Ama orası hep kaynayan bir kazandı. Bir karalama kampanyasına gidildi. O dönemde çok haksızlığa uğradık" dedi. Öte yandan Bakanlık müfettişlerinin yaptığı incelemelerde Ferticenter adlı özel merkezde tüp bebek tedavisinde kullanılan ekipman, alet ve malzemelerin Zeynep Kamil Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nin malzemeleriyle birlikte Koşuyolu Hastanesi'ndeki sterilizasyon merkezine gönderilerek temizlettirildiği belirlendi. Böylelikle Ferticenter'ın sterilizasyon için gerekli olan oldukça pahalı cihazları almaktan kurtulduğu ileri sürülüyor.

İŞTE BİR ÖRNEK OLAY
SSK'nın yürüttüğü inceleme sonucunda Kasım ayına ait 890 adet yeni usulsüz faturanın olduğu ortaya çıktı. Böylece Ağustos, Eylül ve Ekim aylarındaki 255 faturayla birlikte usulsüz fatura sayısı bin 145'e ulaşmış oldu. Giresun'dan Zeynep Kamil'e tüp bebek tedavisi için başvuran Melike ve Hasan Yılmaz Çifti, tüp bebek merkezinin sorumlusu Dr. Kenan Sofuoğlu'nun kendilerine Ferticenter'da tedavi uygulamayı teklif ettiğini, bunun üzerine başlanılan tedavinin ihmal sonucu başarısızlıkla sonuçlandığını iddia etti. Hasan Yılmaz "Eşime verilen ilaçların dozajı fazla kaçmış. Tedaviden sonuç alamadık. İhmal varsa paramızı geri ödesinler" dedi. Melike Yılmaz ise, hastaneye başvurduktan 1 ay sonra kadın infertilite teşhisi ile heyet raporu çıkarıldığını ve SSK'dan ilaç aldıklarını belirtti.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber