'Devlet memuru' demek, 'konuşmayan, düşünmeyen insan prototipi' demek mi oluyor?

Haber Giriş : 09 Aralık 2005 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Muş Milli Eğitim Müdürlüğü, Haber 49 gazetesinde köşe yazarlığı yapan iki öğretmen hakkında Devlet Memurları Kanunu'ndan soruşturma başlattı. Edebiyat öğretmeni Kasım Sığınç, "Çalışma yürütmek, bunları kamuoyuyla paylaşmak en doğal hakkımdır" dedi.

Muş'ta yayın hayatını sürdüren "Haber 49" gazetesinin öğretmen olan iki köşe yazarı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün açtığı soruşturma kapsamında ilköğretim müfettişlerine ifade verdi. Köşe yazarları Kasım Sığınç ve Remzi Sayılgan, haftalık yayın yapan gazeteyi desteklemek ve düşüncelerini kamuoyuyla paylaşmak için yazılar yazıyorlardı.

657 Sayılı Kanun, soruşturmaya gerekçe

Devlet memurlarının mülki amirin izni olmaksızın, basın yayın organlarına kamu görevleri ile ilgili bilgi ve demeç veremeyeceği hükmüne muhalefet iddiasıyla açılan soruşturmada, öğretmenlerin köşe yazarlığı yapmasının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na aykırı olduğu belirtildi.
Soruşturma ile ilgili ifadesine başvurulan öğretmenler ise, soruşturmaya tepki gösterdiler.

"Yazı yazmak suç değil, olamaz..."

Edebiyat öğretmeni olan ancak gazetede yazarlık da yapan, ayrıca deneme, makale, fıkralarda da yazan Kasım Sığınç, "Bu alanlarda çalışma yürütmek, eser üretmek ve bunları kamuoyuyla paylaşmak en doğal hakkımdır. Kamu görevi ile ilgili bir açıklama niteliği taşıyacak yazılar yazmadığım için, sözü edilen yasanın hükmü geçerli olamaz" dedi.

Bir edebiyat öğretmeni olarak yazılar yazmasının son derece doğal sayılması gerektiğini, düşüncelerini açıkça ortaya koyan ve paylaşan insanlara daha çok ihtiyaç duyulması gerektiğini belirten Sığınç şöyle dedi:

"Öğretmenlerden beklenen susup seyreden, vaktini kahvehanelerde harcayan bir pratikse, bilinmelidir ki ülkemizin buna tahammülü yoktur. Modern, kendine güvenen, pratik ve sorumlu yöneticiler; soran, sorgulayan, soruşturan, eleştiren insanlara ihtiyaç duyarken, ilimizde yazı yazmanın ve yayınlamanın suç olarak algılanmasını talihsizlik olarak addediyorum" diye konuştu.

Gazete : Ayrımcı uygulama

Gazete ise, köşe yazarları ile ilgili başlatılan soruşturmanın, ildeki diğer gazetelerde yazı yazan diğer kamu görevlilerini kapsamadığını yazdı ve olanları ayrımcı bir uygulama olarak nitelendirdi.

Bianet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber