Roman Mahallesi'ne 'kentsel dönüşüm' geldi

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Roman vatandaşların ağırlıklı olarak yaşadığı Kahramanlar'daki Ege Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı Projesi'ne Bakanlık Kurulu onay verdi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Mart 2013 17:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Roman Mahallesi'ne 'kentsel dönüşüm' geldi

22 Şubat tarihli Bakanlar Kurulu kararı, 13 Mart 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Büyükşehir belediyesinin bir süre önce ihale sürecini başlattığı ve özel proje alanı olarak belirlenen alan İzmir'in kalbi olarak da bilinen Alsancak Limanı'nın hemen arkasındaki alanda bulunuyor. Derme çatma, gecekondu ağırlıklı binaların bulunduğu alanda yaşayan Roman vatandaşların proje çalışmalarının başlayacağı yaz aylarında belirlenen başka yerlere taşınması bekleniyor.

Büyükşehir Belediyesi, uzun süredir hazırlık çalışmalarını yürüttüğü bölgede hız kazanabilmek için Bakanlar Kurulu onayını beklemeden 'Kentsel Yenileme ve Mimari Proje Hizmet Alımı İşi'ni Ocak ayı başında ihale etmişti. Proje çalışmalarının yaz aylarında tamamlanması hedefleniyor.

Düzenli kentleşmenin sağlanması, eskiyen kent kısımlarının yeniden inşa ve restore edilmesi, kentin kültürel dokusunun korunması, yurttaşların yaşam biçimleriyle çelişmeyecek çözümlerin üretilmesi amacıyla projelerini hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, Ege Mahallesi'nde yedi hektarlık alanı dönüştürecek.

İzmir Yeni Kent Merkezi'nin güneyinde, batıda İZBAN hattı, kuzeyde sanayi alanları, güney ve doğuda Melez Çayı ile sınırlanan yaklaşık yedi hektarlık Ege Mahallesi'nin bir kısmından oluşan 'Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı' için bugüne kadar şu çalışmaların yapıldığı bildirildi: "Ege Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanında 2011 yılında mevcut durum tespiti ile başlayan çalışmalarda 591 yapının ölçümü tamamlandı, tapu bilgileri alınarak projeye altlık teşkil edecek veri tabanı oluşturuldu. Alana ilişkin uygulanacak kentsel vizyonun belirlenmesi, imar planı, mimari proje ve kentsel tasarım iş kalemlerinden oluşan "Ege Mahallesi Kentsel Yenileme ve Mimari Proje Hizmet Alımı İşi", 04.01.2013 tarihinde ihale edildi.

Yaz aylarında proje çalışmalarının tamamlanması hedefleniyor."

Yürürlükte bulunan İmar Planında Yeni Kent Merkezi'nin güneyinde yer alan Ege Mahallesinin bir kısmından oluşan dönüşüm ve gelişim alanı; 'Özel Planlama Alanı-1' (Ö.PL.A.1) olarak belirlendi. Özel Planlama Alanı-1; "Ege Mahallesi'ndeki sosyal dokunun kültürel aktivitelerini sürdürebileceği ve bulunduğu yerde yaşatılması öngörüsünden hareketle belirlenen alan sınırı" olarak tanımlanıyor.

Bu karar ile birlikte, bölgedeki kaçak ve sağlıksız yapılaşma, sosyal donatı eksikliği, altyapı yetersizliği gibi fiziksel etmenlerin yanında; işsizlik, kent merkezinde yaşamasına rağmen kentle bütünleşememe gibi sosyal etmenler kentsel dönüşüm uygulaması yapılması gerekliliğini göstermiştir. Yerinde kentsel dönüşüm uygulanacak alanda 591 yapı var ve yaklaşık 4000 - 4500 nüfus yaşıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber