Sağlık çalışanları motivasyonunun yeniden sağlanmasını isitiyor

Memur-Sen Aydın İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Aydın Şube Başkanı Baki Karaer, sağlık çalışanının 14 Mart’ta bayram yapabilmesi için asgari taleplerinin karşılanması, çalışma barışı ve iş motivasyonu yeniden sağlanması gerektiğini belirtti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Mart 2013 09:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sağlık çalışanları motivasyonunun yeniden sağlanmasını isitiyor

2003 yılında uygulamaya konan sağlıkta dönüşüm sürecine bakıldığında doktorundan hemşiresine, hizmetlisinden mühendisine tüm sağlık çalışanlarının çok büyük gayret ve özveriyle üstlendiği görev ve sorumluluğu layıkıyla yerine getirdiğinin görüldüğüne işaret eden Baki Karaer, “Bu dönemde hem 1. Basamak hem de yataklı tedavi hizmetlerinde ulaşılabilirlik ve hasta memnuniyeti açısından anlamlı iyileşmeler olmuştur. Sağlık kurum- kuruluşlarına yılda kişi başına sağlık hizmetlerine müracaat sayısı 2003'te yüzde 3 iken 2010 yılında yüzde 7'ye çıkmıştır. Ülkemizde her bin kişilik nüfusa düşen hemşire sayısı 2010 için 1,6 iken, OECD ortalaması yüzde 8.7 olduğu düşünüldüğünde iki kat artan iş yükü ve personel yetersizliğine rağmen sağlık çalışanının özverisi ve gayretiyle yüzde 39,5 olan sağlık hizmetinden memnuniyet oranı 2010 yılı itibariyle yüzde 76'ler düzeyine ulaşmıştır” dedi.

Sağlık personelinin her 14 Mart'ta yapılan klişeleşmiş övgüler, özenle seçilmiş kelimelerle kurulmuş güzel cümleler, her yıl verilen ama yerine getirilmeyen sözlerden başka bir şey göremediğini savunan Karaer, “Yapılan fedakarlığın, emeğin, verilen gayret ve çabanın özlük, mali ve sosyal ödüllendirilmesi bir yana, uygulamaya konan en son ek ödeme yönetmeliği ile çalışanlara adaletsizlik, haksızlık ve ayrımcılıktan başka bir şey verilmemiştir. Sağlık Bakanlığı bundan sonra sağlık çalışanın mali ve özlük haklarında herhangi bir geriye gidiş olmayacağının sözünü vermesine karşın çalışanların emeğinin verilmemesi, emek verenler arasında adalet sağlanmaması, bazı çalışanların emeğinin yok sayılmasını en basit ifadeyle ahde vefasızlık, inanç ve etik değerlerin dışlanması olarak görüyoruz” diye konuştu.

Sağlık çalışanlarının artık gerçek vaatler beklediğinin altını çizen Karaer, sözlerini şöyle tamamladı: “Tüm Sağlık Çalışanları 14 Mart'ı bayram olarak kutlamak bir yana, gördüğü yada her an görebileceği şiddet kaygısı, personel yetersizliğinden kaynaklanan ağır iş yükü ve hakkı ödenmeyen fazla mesainin stresi, ek ödemede yapılan adaletsizlikler sonucu güvenini ve ümidini kaybetmiş, bıkkın, yorgun, mutsuz, tükenmiş durumda, kendisini aldatılmış hissetmektedir. Sağlık çalışanını her 14 Mart'ta söylenen sözler, övgüler, deyim yerindeyse ağzına çalınan bir parmak bal mutlu etmemektedir. Sağlık çalışanının 14 Mart'ta bayram yapabilmesi için asgari talepleri karşılanmalı, çalışanlarda hakkaniyet, güven duygusu tesis edilmeli, çalışma barışı ve iş motivasyonu yeniden sağlanmalı, Bakanlığına olan güveni tazelenmelidir”

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber