İstanbul Üniversitesi'ne bağlı vakıflarda yaşanan yolsuzluklar müfettiş raporlarıyla ortaya çıkarıldı.

Haber Giriş : 01 Aralık 2003 12:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İstanbul Üniversitesi'ne bağlı vakıflarda yaşanan yolsuzluklar bir bir ortaya çıkarıldı. Müfettişlerin raporlarına göre zorunlu bağış yoluyla birçok yolsuzluk ve usulsüzlüğe imza atılmış.

İstanbul Üniversitesi'nin vakıflarında yaşanan yolsuzluklar TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'na geçen hafta gelen belgelerle ortaya çıktı. Yapılan yolsuzluklar, Vakıflar Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu raporuyla belgelendi. Müfettişler öğrenciler üzerinden rant sağlandığını, zorunlu bağış adı altında muayene ve tedavi ücreti alındığını, yöneticilere ve klinik şeflerine ayrı maaşlar verildiğini tespit etti. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Yardım Vakfı'nın 1999-2002 yılları arasındaki işlemlerini inceleyen müfettişler, bir dizi yolsuzlukla karşılaştı.

Raporda, 2 cilt 5 milyar liralık bağış makbuzunun dip koçanlarının teftişte ibraz edilmediği, vakfa alınmış gibi gösterilen 4 milyar 968 milyon liralık demirbaşların fakülteye teslim edildiğine dair bir kayda rastlanmadığı, kasa kayıtları ile fiili nakit miktarların birbirini tutmadığı gibi yolsuzluk ve usulsüzlüklere yer verildi. 1999 yılı muhasebe kayıtlarında 168 milyar 500 milyon lira civarında bir paranın göründüğü de belirtilen raporda, gerçekte ise kasada hiç nakit bulunmadığı belirtildi. TBMM'ye gönderilen raporda, 20 klinik şefine vakıf gelirlerinden maaş ödendiği de kaydedildi.

Afiyetle yemişler

Müfettişler, bu arada İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Vakfı hesaplarında da birçok usulsüzlük tespit etti. Raporda, 2002 yılında 3 ayrı yemek için 1 milyar 750 milyon lira harcama yapıldığı, harcamaların tamamının da vakıf bütçesinden karşılandığı, söz konusu masraflar için yönetim kurulundan herhangi bir karar çıkartılmadığı da açıklandı. Vakıfla ilgili raporda, klinikte tedavi gören hastalardan 'bağış' adı altında ücret alındığı belirtildi. Raporda, bu yolla hastalardan 407 milyar lira para toplandığı ifade edildi.

Komisyona geçtiğimiz hafta ulaşan raporların bir diğerinde ise İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniği Vakfı'nda dönen dolaplar ele alındı. Başkanlığını İÜ. Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Olcay Yazıcı'nın yaptığı vakıfta, yasaya göre vakfın nakit mevduatını kamu bankalarında değerlendirmesi gerekirken, İş Bankası'nda tuttuğu, personele usulsüz olarak 2 milyar 783 milyon liralık yılbaşı hediyesi alındığı, hastalara "zorunlu bağış" uygulaması yapıldığı gibi usulsüzlük ve yolsuzluklara yer verildi. Müfettiş raporunda, vakfın psikiyatri kliniğine gelen hastalardan 1999 yılında 17.1; 2000 yılında 32.7; 2001 yılında 43:3 ve geçen yıl da 80:2 milyar lira olmak üzere toplam 173:3 milyar lira topladığı da belirtildi.

Yöneticiler işten uzaklaştırılsın

Raporda, Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Olcay Yazıcı ile yönetim kurulu üyeleri Prof. Dr. Vedat Şar, Prof. Dr. Şahika Yüksel, Doç. Dr. Doğan Şahin ile Doç. Dr. Mine Özkan hakkında "yürürlükteki kanun ve nizamlara uymamak" hükmüne istinaden "işten uzaklaştırılma" davası açılması istendi. Raporda ayrıca Prof. Dr. Özdemir İlter, Prof. Dr. Güngör Tümay, Yasemin Aloğlu, Esra Levent, Dr. Ünsal Yüksel, İlhan Var, Prof. Dr. Lale Sever ve Doç. Dr. Barbaros Ilıkhan hakkında "işten uzaklaştırma" davası açılması istendi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber