Karlıova'da baraj taştı, hastaneyi su bastı

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 17 Mart 2013 17:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Karlıova'da baraj taştı, hastaneyi su bastı

Bingöl'ün Karlıova İlçesi'nde bir haftadır devam eden sağanak yağış, Bingöl 1 HES Barajı'nın taşmasına yolaçtı. Su altında kalan barınaklarda çok sayıda hayvan telef olurken, sel sularının gece yarısı bastığı Karlıova Devlet Hastanesi, çamur deryasına döndü. Büyük hasarın görüldüğü hastanede, gece yarısı sel sularının elektirik sistemine ulaşması tehlike yarattı. Görevlilerin hastane gelen akımı kesmesi, olası bir faciayı önledi.

Karlıova İlçesi'nde 20 kilometre uzaklıkta bulunan Karabalçık Köyü yakınlarında, 2011 yılında yapımına başlanan Bingöl 1 HES Baraj yapımı devam ederken, baraj gölünde biriken sular, 1 hafta süren sağanak yağışlarla birlikte baraj gövdesinden taştı. Saat 01.00'de taşan su, önüne gelen her şeyi yıkarak, 20 kilometre mesafedeki Karlıova İlçesi'ne kadar ulaştı.

İsa Baran adlı besici, baraj suyunun taşacağına dair hiçbir uyarı yapılmadığını, taşkın nedeniyle çok sayıda küçük baş hayvanının telef olduğunu söyledi. Baraj yapımını sürdüren firma yetkilileriyle görüştüklerini belirten Baran, yetkililerin kendilerine cevap bile vermediğini kaydetti. Köylülerden Remzi Acar ise, taşan sular nedeniyle evlerinde mahsur kaldıklarını belirterek, "Taşkın nedeniyle evimizden çıkamaz hale geldik. Hayvan barınaklarımızın taşkın nedeniyle oluşan derenin diğer tarafında kaldı, biz de bu tarafta kaldık"dedi.

Taşkın suların arazisinden geçtiğini ve arazinin kullanılmaz hale geldiğini savunan Erol Ural da, "Baraj buraya yapıldığında arazilere zarar gelemeyeceği belirtilerek, arazilerimiz kamulaştırılmadı. Şimdi ise arazi, evlerimiz ve hayvanlarımız ve hayvan barınaklarımız kullanılmaz hale geldi. Bu zararlarımızı kim ödeyecek? Bunun hesabını kim nasıl verecek? Köylülerimizi artık büyük korku salmıştır" diye konuştu.

HASTANEDE HASAR MEYDANA GELDİ

Baraja 20 kilometre uzaklıktaki Karlıova İlçesi'nde 50 yataklı Devlet Hastanesi'ne kadar ulaşan taşkın sular, hastanede büyük çaplı hasara yolaçtı. Saat 01.30 sıralarında hastaneyi basan taşkın suları, beraberinde taşıdığı çamurla birlikte hastanenin zemin katında bulunan, eczane, labaratuvar, misafirhane ve morgu kullanılmaz hale getirdi. Eczanede bulunün ilaçlar, kullanılmaz hale gelirken, hastane görevlileri, sel sularının labaratuvarda bulunan cihazlara ulaşmaması için büyük çaba sarfetti. Zemin katın tavana kadar suyla dolmasından sonra hastane duvarından geçen elektrik hatlarıyla temas etmesi tehlike yarattı. Hastane görevlilerinin elektirik akımını kesmesiyle olası facia son anda önlendi.

Karlıova Belediyesi ekipleri, bu sabah erken saatlerinden itibaren hastane zemininde biriken suları tahliye çalışmasına başlayarak, hastane bahçesine yığılan çamurları da bahçe dışına taşımaya başladı. -

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber