Kamu Özel İdare Ortaklığı'nın hekimlere yansımaları tartışıldı

Adana'da moderatörlüğünü Adana-Osmaniye Tabip Odası Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten’in yaptığı “Kamu Özel İdare Ortaklığı Nedir? Hekimlere ve Topluma Yansımaları Nasıl Olacaktır?” konulu panel düzenledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Mart 2013 10:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kamu Özel İdare Ortaklığı'nın hekimlere yansımaları tartışıldı

Adana Eczacı Odasında düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapan Adana-Osmaniye Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Halit Atik, ülkemizde 600 bin sağlık çalışanı olduğunu bunun 230 bininin taşeron olarak çalıştığını kaydetti. Yapılan bir ankette hekimlerin gelecekten umutluyum diyenlerin yüzde 8'lerde olduğunu belirten Dr. Atik, ”Hekimlerin yüzde 85'i Türkiye'de sağlık hizmetlerinin hekimler, sağlık çalışanları ve hizmeti alanlara açısından durumun kötüye gittiğini düşünmektedir. Sağlık alanı pazar, piyasa olarak görülmektedir. Bizler sermayenin emek güçleriyiz. Türkiye sağlık pazarına uluslar arası sermayenin hakim olmaya başladığını görüyoruz” dedi.

Adana-Osmaniye Tabip Odası Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten de, 10 yıldır sürdürülen Sağlıkta Dönüşüm Programı sonunda Türkiye sağlık ortamı ve sağlık çalışanlarının çok önemli bir eşiğe geldiğini ifade ederek, ”2002 yılından bugüne kadar uygulanan politikalarla ve en son çıkarılan 663 sayılı kanunla sağlıkta dönüşüm programının yani puzzle'ın son parçaları da tamamlanmış, sağlık uygulamaları tümden değişmiş, çıkarılan yasa ve yönetmelikleri artık kimse takip edemez hale gelmiştir. Tüm bu uygulamalar hekim ve sağlık çalışanlarını yarınlarını bilemez hale getirmiştir" diye konuştu.

CHP Mersin Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı ise kamu özel ortaklığında amacın, özel sektörün kamu kaynaklarına ulaşmasını sağlamak olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:

"Bu sistem ile devlet bir şirkete bedava arazi verecek. Şirket tesis (hastane, okul) yapacak. Veya var olan tesisi şirket yenileyecek. Devlet 30 yıl kira ödeyecek. Devlet şirketin dış borcuna Hazine garantisi verecek.

AKP Neden Kamu Özel Ortaklığına sarıldı? Çünkü sağlıkta dönüşüm programı tıkanmıştır. Sağlık Bakanlığı yatırım yapamaz planlayamaz haldedir. Kışkırttığı sağlıkta tüketimini frenleyememektedir. Kontrol elinde değildir. Finansörler artık kapitülasyon istemektedir. Yedikçe acıkan ekonomik sistem iflasa doğru yürümektedir. Sonuç 30 yıl alım garantili kamu hizmeti için, hazine garantili yatırım yapıp kira almak, riski halkın geleceğine yükleyen bir sistemdir.”

SES Genel Başkanı Dr. Çetin Erdolu da, sağlıkta işgücü maliyetlerinin düşürülmesi, işin yeniden örgütlenmesi, mesai saatlerinin uzatılması ve yoğunlaştırılması, daha düşük maliyetli çalışanların istihdam edilmesi, işgücü ihtiyacını azaltacak teknolojilerin kullanılması, hekimler başta olmak üzere sağlık çalışanlarının sistemdeki gücünü azaltmak için yurt dışından ithalinin ana hedefleri olduğunu söyledi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Avukatı Özgür Erbaş, yasal süreç, yönetmeliğe göre tesislerin tanımı, tasarıda ihale yapacak “idare” tanımı, yapım-yenileme-hizmet alımı, bedel tanımı, ihale sürecinde olanlar, döner sermayeden ödenecek kiralar, sermayenin ilgisinin nedenleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber